Hyppää pääsisältöön

säännöstely

 • Talvisota alkaa koulutytön uudessa kotikaupungissa Helsingissä – pianisti Meri Louhos muistelee

  03.12.2018 Meri Louhos

  Koulutyttö talvisodan kotirintamalla 1939-40.

  Pääkaupunkiin muuttaneet Kotkan murretta puhuneet maalaistytöt laativat Helsinki-sanakirjan jotteivät vaikuttaisi moukilta. Muutaman kuukauden kuluttua muutosta elämä muuttui vaaralliseksi kun talvisota syttyi. Meri Louhos kertoo vuosista 1939-1940.

 • Auta Helandereita selviämään vuoden 1917 Helsingissä – Tee testi!

  29.12.2016 Tiede

  Testaa osaatko auttaa Helandereita 1917 Helsingissä!

  Sata vuotta sitten elettiin poikkeuksellisia aikoja. Suomi oli osa Venäjän keisarikuntaa ja syntyneet poliittiset levottomuudet heijastuivat Suomeen ja suomalaisten elämään.

 • Helsinki ensimmäisessä maailmansodassa

  13.03.2014 Historia

  Helsinki ensimmäisen maailmansodan tapahtumissa

  [citat:]Suomi ei osallistunut ensimmäiseen maailmansotaan, niin usein ajattelemme. Pääsääntöisesti se pitää paikkansakin, mutta eivät aikalaiset sitä tienneet. Olihan Suomi vielä osa Venäjän keisarikuntaa ja siinä mielessä sodan todennäköinen osapuoli. Ja kyllähän Helsingissä sodan aikana jyräsivät sekä Venäjän että Saksan armeijat.

 • Sosialismi tai kuolema – kuubalaisia soraääniä uudessa maailmassa

  10.10.2013 Elävä arkisto

  Tuhannet valitsivat suunnakseen merentakaisen Miamin.

  Kun Neuvostoliitto hajosi, maailma muuttui ja Kuuba jäi yksin ylläpitämään omaa sosialismiaan. Tärkeimmän kauppakumppanin kadottua Yhdysvaltojen kauppasaarron vaikutukset moninkertaistuivat talouden romahtaessa. Tuhannet ja taas tuhannet valitsivatkin suunnakseen meren toisella puolella siintävän Miamin. Sinne päästäkseen oli uhmattava haita ja merivirtoja itse kyhätyissä lautoissa.

 • Elämää kotirintamalla

  14.11.2012 Oppiminen

  Sodan poikkeusoloissa elettiin niukkuudessa.

  Sodan poikkeusoloissa elettiin niukkuudessa ja lähes kaikkea säännösteltiin – sokerista kumisaappaisiin. Kansa selätti pulan ja säännöstelyn korvikkeilla, mutta pula vaikutti myös terveyteen. Naisten ja miesten väliset suhteetkin muuttuivat.

 • Suomi teki myös 90 purjealusta sotakorvauksina Neuvostoliittoon

  19.09.2012 Elävä arkisto

  Sotakorvausten maksu Neuvostoliitolle oli valtava urakka. Käytännössä koko Suomen sodanjälkeinen teollisuus oli valjastettu korvausten maksuun. Tavarakirjon monipuolisuutta kuvaa se, että Neuvostoliitto vaati Suomea rakentamaan mm. yli 90 puista kuunaria korvausten osana.

 • Kesämuotia kupongeilla 1941

  17.06.2011 Elävä arkisto

  Filmissä esitellään sota-ajan pukumuotia.

  "Vaikkakin vaatetus kaikki on pisteillä, niin silti voit siistinä risteillä", näyttää toteen kesän 1941 pukumuotia esittelevä filmikatsaus.

 • Sota syttyy - kansa kortille

  08.04.2011 Elävä arkisto

  Sota merkitsi säännöstelyä myös Suomessa.

  Sokeri ja kahvi olivat talvisodan alla ensimmäisiä säännösteltäviä elintarvikkeita. Vaikka Suomessa ei uskottu sodan alkavan, maassa kuitenkin laadittiin suunnitelmia pahimman varalle.

 • Salakuljettaja muistelee

  07.04.2011 Elävä arkisto

  ”Pula ei ollut kyllä mistään, kun vain rahaa oli”, sanoo entinen salakuljettaja Viljo Koivunen Turusta.

 • Kansa selätti korvikkeilla pulan ja säännöstelyn

  08.03.2011 Elävä arkisto

  Sota toi tullessaan ruokapulan.

  Kun ruoka uhkasi sodan aikana loppua kokonaan, Suomessa otettiin käyttöön ostokortit ja elintarvikkeiden säännöstely. Kekseliäs kansa kehitteli korvikkeita ja kävi mustan pörssin kauppaa, vaikka valtio sitä paheksui.

 • Ostoskierros 1940-luvulla

  28.01.2010 Elävä arkisto

  Sota-aikainen ja sodanjälkeinen säännöstely vuosina 1939-1949 pakotti kansakunnan kekseliäisyyteen mm. naistenvaatetuksen alalla.

 • Maan hallitus kansan palvelijana

  11.12.2009 Elävä arkisto

  Valistusfilmin mukaan kansaa odottaa onnellinen tulevaisuus.

  Vuonna 1949 valmistuneen valistusfilmin mukaan Suomen kansaa odotti onnellinen tulevaisuus, kun maan hallitus ponnisteli sen hyväksi voimiaan säästämättä.

 • Lappi sodan jälkeen

  30.11.2009 Elävä arkisto

  Sodan jälkeinen Lapin jälleenrakennus oli valtava urakka.

  Sodan jälkeinen Lapin jälleenrakennus oli valtava urakka. Kun väki palasi Lapin sodan jälkeen evakkoreissultaan, oli kotiseutu raunioina.

 • Pankkivallan uho ja tuho

  15.04.2009 Elävä arkisto

  Pankkikriisi ravisteli Suomea 1990-luvulla. Professori Markku Kuisma ja toimittaja Jorma Kallenautio tarkastelevat sen anatomiaa 7-osaisessa sarjassa.

 • Pimeän Suomen puolesta

  27.03.2009 Blogit

  Jos ekotietoisten työtoverien marmatus rassaa, ota se harjoituksen kannalta. He yrittävät vain valmentaa sinua tulevaan. Silloin ei nalkuteta, vaan käsketään. Ja se onkin ainoa keino.

 • Koko kansa talkoissa

  08.10.2008 Elävä arkisto

  Kotirintaman suomalainen kantoi kortensa kekoon talkoissa.

  Sota-aikana jokainen kotirintaman suomalainen kantoi kortensa kekoon osallistumalla erilaisiin talkoisiin. Kun työvoimasta oli pula, lapsetkin innostettiin työvoimaksi organisoidun talkootoiminnan avulla.

 • Rouva Suomelan pyykkipäivä

  06.10.2008 Elävä arkisto

  Rouva Suomelalla on kiireitä

  Kun rouva Suomelalla oli vuonna 1942 pyykkipäivä, hurahti tässä raskaassa askareessa helposti koko vuorokausi.

 • Suomi nousee tuhkasta

  13.08.2008 Elävä arkisto

  Valirauhan aikana jälleenrakennettiin kiivaasti.

  Talvisodan jälkeinen välirauhan kausi, jota kesti 15 kuukautta, oli kiivasta jälleenrakennuksen aikaa. Maa oli saatava nopeasti jaloilleen.

 • Lomailua Punkaharjulla 1943

  28.07.2008 Elävä arkisto

  Sodan keskellä kesällä 1943 oli kotiväellä mahdollisuus levätä Punkaharjulle perustetussa aseveliperheiden lomakylässä. Moni äiti oli tuolloin ensi kertaa pidemmän ajanjakson kotinsa ulkopuolella.

 • Lappi nousee

  15.11.2007 Elävä arkisto

  Lapin nousu raunioista kesti kymmenen vuotta.

  Lapin nousu tuhkasta ja rauniokasoista kesti kymmenen vuotta. Kun lähes koko rakennuskanta oli sodassa hävitetty, oli edessä valtava urakka.

Sivut