Hyppää pääsisältöön

aatehistoria

 • Kolme ajattelijaa: Marx, Nietzsche, Freud

  25.06.2018 Yle Teema

  Miten näiden uranuurtajien perintö näkyy nykyajassa?

  Nämä miehet muuttivat maailmantaloutta, kyseenalaistivat yhteiskuntaa ja porautuivat ihmismieleen. Millaisessa maailmassa Marx, Nietzsche ja Freud elivät, keitä he olivat ja miten he vaikuttavat nykyajassa? Kolmeosaisessa sarjassa brittiläinen historioitsija Bettany Hughes esittelee kolme ajattelijaa, joiden ideat muovasivat modernia maailmaa.

 • Aristoteleen kantapää: Hullu kuin pullosta tullut!

  09.02.2015 Kulttuuri
 • Aristoteleen kantapää: HP - Home of the Parliament

  11.09.2014 Kulttuuri

  USA:n keskustelevan politiikan juuret ovat Euroopassa ja saapuneet sinne Englannista. Mistä Ison-Britannian poliittinen retoriikka on saanut alkunsa?

 • Persukirjasta nousi älämölö

  24.06.2014 Kulttuuri

  Jo ennen kuin politiikan toimittajan Leena Sharman perussuomalaisista kertova kirja tuli painosta vuonna 2014, netin keskustelupalstoilla alkoi parjaava loanheitto.

 • Elämme oikeistohegemonian aikaa

  03.06.2014 Yhteiskunta

  Anna Kontulan kirja Kirjeitä oikealle oikaisee käsityksiä vasemmistosta ja tarkastelee nykyaikaa työväen näkökulmasta. Vain keskustelukumppani jää uupumaan.

 • Euroopan integraatio on ennen kaikkea rauhanaate

  04.09.2013 Elävä arkisto

  Erkki Toivasen Minun Eurooppani -ohjelma katsoi Eurooppaan

  Suomen liittyessä Euroopan unioniin vuonna 1994, kiersi todellinen eurooppalainen Erkki Toivanen Euroopassa keskustelemassa suurten ajattelijoiden ja yhdentymisen puolesta puhujien kanssa unionista ja eurooppalaisesta identiteetistä. Miten Eurooppa-aate voi 1990-luvun sotivalla ja sortuvalla mantereella?

 • Elämäni niin kuin en sitä muistanut

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Otteita tutkivan journalismin MOT-ohjelmasta, jossa ruoditaan 2002 suomeksi julkaistua Georg Henrik von Wrightin muistelmateosta: Elämäni niin kuin sen muistan. Ohjelma vertailee muistelmien sisältöä von Wrightin aikaisempiin lehtikirjoituksiin ja kirjeisiin.