Hyppää pääsisältöön

minimalismi

 • "Mulla menee vartti, kun siivoan koko kämpän" – Minimalisti Miia Salmen helppo arki herättää vihlovan kotikateuden

  03.12.2018 Jenny+

  Jos tavara on uusi läski, on Miia Salmi erittäin fit.

  Eräänä iltana, kymmenen vuotta sitten, Miia Salmi laittoi rokin soimaan, tarttui jätesäkkiin ja alkoi lappaa. Siihen loppui elämä hamsterina. Entisellä krumeluurityylin ystävällä on nyt vitivalkoinen koti, josta ei löydy yhtään noloa rojupiiloa.

 • Kertaa vanhaa, hajota repetitiolla ‒ ja hallitse!

  10.11.2017 Klassinen

  Levyarvostelu

  Paul Hillier on ehtinyt tehdä jo niin monta levyprojektia, ettei enää ole tarvetta keskenkasvuisesti painottaa, että tässäpä seisoo nyt virallisesti uljas pääsoittimeni vuonna 2017. Esiintymismatkojaan varten tämä englantilainen kuoronestori nappaa minibussillisen verran laulajia minne päin maailmaa nyt milloinkin, siis laatutakuulla nimeltä Ars Nova Copenhagen.

 • Muistojen sula laardi ei ole Silvestrovin reseptissä häpeä

  15.09.2017 Klassinen

  Levyarvostelu

  Yksi musiikkikriitikon hauskimpia ajatusleikkejä on miettiä, miten jyrkästi kulloinkin jonkun teoksen vaikuttavuus laskisi, jos esiintyjät korvattaisiin itseään rajusti heikompitasoisilla. Ukrainalaisen Valentin Silvestrovin teoksissa tuo kosahdus on potentiaalisesti niin kuuluva, että tämä uskottavuuden rajoja nätisti venyttävä sävelkieli muuttuisi aivan tyhjänpäiväiseksi. Sen osoittaa myös Naxos-levymerkin uutuus täynnä Silvestrovin jousiorkesterikappaleita.

 • Lasiefekti toimii harpulla

  19.05.2017 Klassinen

  Levyarvio

  Harpisti Lavinia Meijer on ottanut omakseen Philip Glassin vuonna 1994 pitkän työstön jälkeen julkaisemat Pianoetydit ja siirtänyt niistä valikoiman harpun taianomaiseen sointimaailmaan. Aivan kuten saksofonisti Amy Dickson helmikuussa arvioimallani levyllään Lavinia Meijerkin pääsee sovituksillaan lähemmäs jotain sellaista, minkä ainakin minä aistin olevan alkuperäisversioita syvemmällä, lähempänä tämän eriskummallisen musiikin sisintä.

 • Saksofonin supertähden täydellistä lasitaidetta

  24.02.2017 Klassinen

  Levyarvio

  Australialaisen saksofonistin Amy Dicksonin uudella soololevyllä Philip Glassin puhtoinen sointipinta kohtaa yhden aikamme hienoimmista solisteista. Siloitellusta lopputuloksesta huolimatta – tai ehkä juuri sen myötä – Dickson tarjoilee Glassia aidosti virtuoosisella tavalla amerikkalaisminimalistin musiikin todellista syvyyttä kosketellen.

 • Tadao Ando, tyhjyydestä äärettömyyteen

  10.10.2016 Yle Teema

  Henkilökuvassa japanilainen minimalistiarkkitehti

  Maailmankuulu, palkittu japanilainen arkkitehti Tadao Ando tunnetaan pelkistetyistä betonirakennuksistaan, joissa yhdistyvät japanilainen perinne, modernismi ja luonto. Miten Ando luo arkkitehtuuria joka tuottaa iloa?

 • Yleisten saunojen joukkoon ekologinen tulokas – Astu Löylyyn kuvagallerian kautta

  26.05.2016 Yle Uutiset

  Rakennus istuu Helsingin rantamaisemaan, ja sen materiaalit ovat ekologisesti kestäviä. Löylyn hintalapuksi on arvioitu runsaat viisi miljoonaa euroa.

 • Vähemmän on enemmän - Avaruusromua 15.5.2016

  12.05.2016 Musiikki

  Vähäeleisyys ja kauneus kohtaavat.

  Oliko se arkkitehti Ludwig Mies van der Rohe, joka sanoi ”less is more”, vähemmän on enemmän? Vai onko tuo sanonta peräisin runoilija Robert Browningin 1800-luvun puolivälissä julkaistusta runosta? Vai onko sen takana saksalainen arkkitehti Peter Behrens, jonka oppilaana Mies van der Rohe työskenteli 1900-luvun alkuvuosina? Avaruusromussa kuunnellaan, kuinka vähäeleisyys ja kauneus kohtaavat muutamalla uudella levyjulkaisulla. Mukana Kalle Ylitalo, Odkid, Augustus Bro, Ozmotic ja The Cray Twins. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Suomalaiset jäätelöreseptit hurmaavat maailmalla

  03.05.2016 Yle Uutiset

  Virpi Mikkonen ja Tuulia Talvio valloittivat yhdysvaltalaiskustantajan terveellisillä jäätelöillä. Jäätelökirja N'ice Cream julkaistaan Yhdysvaltain markkinoilla toukokuun puolivälissä.

 • Tavarasta luopumisen tuska on ihmisellä geeneissä

  22.02.2016 Yle Uutiset

  Ammattijärjestäjän mukaan ihmisten on vaikea luopua harvoin käyttämistään tavaroistaan, koska uskovat tarvitsevansa niitä vielä joskus. Evoluutiopsykologian tutkija kertoo, että esineiden säilyttäminen osa ihmisen luontoa. Tavaroista luopuminen on ihmisen historiassa hyvin tuore ajatus.

 • Steve Reichin teos saa klassisen muusikon pään pyörälle – afrikkalaisesta svengistä apu minimalismin hahmottamiseen

  02.02.2016 Yle Uutiset

  Toronton yliopiston lyömäsoitinprofessori Russell Hartenberger tuli Sibafest-musiikkifestivaalin vieraaksi opettamaan klassisille muusikoille, kuinka soitetaan Steve Reichia.

 • Tavaroiden kaipuu liittyy ikään ja elämänkokemukseen – "Mitä nuorempi, sitä enemmän tykkää tavarasta"

  31.07.2015 Yle Uutiset

  Suhtautuminen ostamiseen ja tavaroihin on muuttumassa, eikä tavara ole enää samanlainen statussymboli kuin ennen. Sosiologin mukaan ikä ja lapsuuden kokemukset vaikuttavat ihmisen materialistisuuteen.

 • Art museum Kiasma closes for renovations

  07.09.2014 Yle News

  Helsinki's Museum of Contemporary Art shuts its doors on Sunday evening for sixth months.

 • Martti Suosalon hullut päivät ovat pian ohi

  24.10.2013 Yle Uutiset

  Martti Suosalo on kiertänyt jo vuosia esittämässä Gogolin Mielipuolen päiväkirjaa eikä kyllästy. Tekstikään ei kulu, sillä mikään ei ole muuttunut sen syntyajoista, sanoo Suosalo. Hulluuden esiintuonti vaatii näyttelijältä selväjärkisyyttä. Näillä näkymin hulluus päättyy pian.

 • No Glass ceiling for 76-year-old composer

  19.08.2013 Yle News

  Perhaps the most famous contemporary composer alive, Philip Glass is visiting Finland the first time for the Helsinki Festival. His music is often associated with minimalism – despite Glass’ objections to such pigeonholing. At 76, Glass continues to produce reams of new music in a wide variety of genres and mediums.

 • Tunnelisävero nostaa hamstraajan tavaran arvoa

  26.07.2013 Yle Uutiset

  Voiko autoon kiintyä ja raaskiiko nostalgisen monessa mukana olleen mekon heittää roskiin? Laura Mäkiniemi pohtii kolumnissaan, onko tavaraan kiintyminen täysin väärin vai vähän sallittua.

 • Sananen - Hyviä tuotteita

  17.04.2013 Yle Uutiset

  Kiitos pankeille ja muille aikaansa seuraaville. Nykyään myydään tuotteita, jotka edustavat tuotekehityksen huippua. Ne eivät vie tilaa, ainostaan rahat.

 • Retro on pop – turkulaisfirma kehitteli musiikin Instagramin

  12.02.2013 Yle Uutiset

  Mikko Harju ja Ville Kaisla eivät suostuneet muuttamaan pois Turusta töiden perässä, vaan perustivat oman, mobiilisovelluksiin erikoistuneen Taiste-suunnittelutoimiston muutama vuosi sitten. Taiste sai juuri markkinoille retrohenkisen, vinyylisoittimen soundia jäljittelevän mobiilisovelluksen.

 • Minimalismi nousee muotoilussa

  12.11.2012 Yle Uutiset

  Rehellisyys ja yksinkertaisuus, pohjoismaisen designin tunnusmerkit, nousevat edelleen maailmalla. Näin uskoo miljoonien lukeman designblogin kirjoittaja, suomalaislähtöinen Tuija Seipell.

 • Blogistanian käden- ja tyylintaitajat bloggaavat intohimoistaan

  24.04.2012 Elävä arkisto

  Saumasukkia, hattuja, tilkkutöitä ja ekomuotia.

  Blogistania esittelee kymmenen käsistään kätevää nuorta naista, joiden elämäntapa näkyy myös blogeissa. Tekijästä riippuen postaukset vaihtelevat saumasukista ja hatuista tilkkutöihin ja ekomuotiin.

Sivut