Hyppää pääsisältöön

stereotypiat

 • "Mauttomuuksia oli tarjolla yllin kyllin" – Iskelmäkaruselli-ohjelman viatonkin viihde herätti pahennusta 1960-luvun alussa

  24.04.2020 Elävä arkisto

  Yle esitti sketseillä maustettua musaohjelmaa 1961–1964.

  Iskelmäkaruselli oli sketseillä maustettu musiikkiviihdesarja, jota Yle esitti vuosina 1961–1964. Ohjelmassa nähtiin koti- ja pohjoismaisia tähtiä Umberto Marcatosta Tippavaaran isäntään. Show oli tarkoitettu harmittomaksi ajanvietteeksi, mutta onnistui silti harmistuttamaan ainakin yhden tv-kriitikon ravintoaineiden epäkunnioittavalla kohtelulla, "naispyrstön kiimaisella keikuttelulla", mielitautipilailulla ja twist-sätkyttelyllä.

 • Laura Frimanin kolumni: Anteeksi, että minulla on perhe

  20.03.2019 Kulttuuricocktail

  Tunne on hämmentävä: yhtäkkiä häpeän kahta lastani.

  Tunne on äkillinen ja hämmentävä: yhtäkkiä häpeän kahta lastani. KulttuuriCocktailin kolumnisti Laura Friman pohtii vanhemmuuttaan.

 • Kamrat Eesti -sarja mursi suomalaisten ennakkoluuloja virolaisista

  14.02.2018 Elävä arkisto

  Toimittaja Anna Laine lähti Viroon.

  Vuonna 2009 esitetyssä Kamrat Eesti -sarjassa toimittaja Anna Laine kiersi Viroa ja selvitti, millainen valtio naapurimaastamme oli kehittynyt. Surkeimmissa suomalaisissa stereotypioissa Viroa pidettiin takapajulana, josta kannatti käydä vain hakemassa halpaa viinaa. Kamrat pyrki murtamaan ennakkoluuloja tutustuttaen suomalaiset virolaisiin – taviksiin ja julkkiksiin, eri alojen ammattilaisiin ja asiantuntijoihin.

 • Sininen hetkinen

  21.01.2018 Näkökulmat

  Kajo pakenee pakkaskelin yksitoikkoista sisäelämää

  -Hmm, sanoi nainen. Hän katsoi taivaalle, sitten minuun, ja sanoi -On kyllä aika sikakylmä. Mikset lennä itse?

 • Atlas Saarikoski: Kirjallisuus on harvojen käsissä

  10.03.2017 Kirjojen Suomi

  Rakenteellinen syrjintä estää kirjoittamista.

  Rakenteellinen syrjintä vaikuttaa siihen, kenellä on mahdollisuus kirjoittaa. Maailmassa, jossa kaikki saavat kirjoittaa, olemme vähemmän toisia toisillemme ja enemmän kokonaisia itsellemme. Tämän takia kielen rajoja on höllennettävä, toimittaja Atlas Saarikoski kirjoittaa esseessään.

 • Näillä vinkeillä oppiminen helpottuu

  19.10.2016 Puoli seitsemän

  Uuden oppiminen vaatii vanhojen kaavojen ravistelua

  Ole avoin uudelle, ravistele vanhoja kaavojasi. Vanha klisee asenteen ratkaisevasta roolista pitää paikkansa.

 • Perusasioista - Ihmiskäsitysten ja maailmankatsomusten raunioilla?

  05.04.2016 Kulttuurin välikysymys

  Aikuisen ihmisen pitää selvittää itselleen perusasiat

  "Monesti ihminen hakeutuu samankaltaisten pariin, syntyy kuplia. Missä kuplan rajat menevät? Siinä, mistä alkaa toisenlaisuus, jota ei tiennyt edes olevan olemassa?" Näin kirjoittaa kirjailija Maria Matinmikko kolumnissaan. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Teemalla 14. huhtikuuta.

 • Sukupuolistereotypiat ärsyttävät, mutta silti haluamme tietää tulevan vauvan sukupuolen. Miksi ihmeessä?

  07.03.2016 Marja Hintikka Live

  MHL-kysely paljasti ristiriidan.

  Vanhempien mielestä sukupuolella ei ole suurta väliä, lapsi on lapsi. Silti kuusi kymmenestä MHL:n kyselyyn vastanneesta haluaa tietää vauvan sukupuolen jo ennen syntymää. Mitä tämä kertoo meistä?

 • Klassista kansalaisoikeustaistelua

  10.12.2015 Klassinen

  Levyarvio

  Levyarvio

 • Mutsis oli orja kun sua teki – katujen pilkkakisat ovat afroamerikkalaisen kulttuurin ydintä

  08.10.2015 Kulttuuricocktail

  Räpin taustalla on vanha afroamerikkalainen dozens-kisa.

  Hiphopiin kuuluvalla solvaamisella on pitkä historia. Sen taustalta löytyy dozens eli kaduilla tapahtuva pilkkaamiskilpa, jossa haukutaan erityisesti vastustajan äitiä. Tutkijan mukaan dozens on yksi afroamerikkalaisen kulttuurin peruskivistä ja räppibattlet sen nykyilmentymä.

 • Jani Kaaro: Miksi naiset eivät menesty matematiikassa?

  02.07.2015 Oppiminen

  Ennakko-odotukset vaikuttavat kokeissa menestymiseen.

  Koulun alkaessa tytöt ja pojat ovat yhtä kiiinnostuneita matematiikasta. He ovat siinä myös taitotasoltaan yhtä hyviä. Miksi tyttöjen kiinnostus kuitenkin lopahtaa, kun siirrytään lukioon tai yliopistoon?

 • Saara Cantell: Liian ahtaat roolit

  28.01.2015 Kulttuuri

  Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman kolumnisti, elokuvaohjaaja Saara Cantell pohtii streotypioita. Mitä voi tehdä silloin, kun tulee ulkopuolelta määritellyksi ensisijaisesti vain stereotypioiden kautta tai jonkun ryhmän edustajana?

 • Anna Laine: Svetlana Rönkkö, tee venäläisistä kivoja!

  23.10.2014 Kulttuuri

  Mieleeni on kuitenkin hiipinyt yksi epämiellyttävä kysymys. Onko Svetlana Rönkön hahmo rasistinen? Olen pohtinut voisiko tv-ohjelman sketsihahmo olla yhtä railakkaasti esimerkiksi somali? Tai romani? Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman kolumnisti Anna Laine.

 • Kipparikvartetti matkailee maailmanmusiikissa

  19.06.2014 Elävä arkisto

  Suosikkiyhtye laulaa ja pelleilee eksoottisissa lavasteissa.

  Kun suosittu Kipparikvartetti sai oman tv-sarjansa Suomen televisioon vuonna 1964, se lauloi ja pelleili milloin eteläamerikkalaisina rosvoina tai Lapin kullankaivajina, milloin Havaijilla palmupuiden varjossa tai amerikkalaisella plantaasilla naamat mustassa plankissa.

 • Märät säpikkäät ravistelee saamelaisstereotypioita

  22.04.2013 Elävä arkisto

  Suvi West ja Kirste Aikio hauskuuttavat.

  Märät säpikkäät -ohjelmassa nähdään räväkkää saamelaisparodiaa ja rikotaan stereotypioita. Ohjelmassa nauretaan sekä suomalaisille että saamelaisille, mutta ennen kaikkea itselle.

 • Jörn Donner ei pidä itseään suomenruotsalaisena

  24.08.2012 Elävä arkisto

  Jörn Donner puhuu suomenruotsalaisuudesta.

  "Mä olen lähinnä ruotsia puhuva suomalainen, mä en halua olla suomenruotsalainen", sanoi RKP:n entinen kansanedustaja Jörn Donner vuonna 2005.

 • Ennakkoluulot eivät tule annettuina

  05.08.2011 Blogit

  Hipsterit menevät Flow-festareille, ajavat fikseillä ja käyttävät liian lyhyitä housuja vain siksi, että sellaiset housut ovat mahdollisimman ironiset ja rumat. Feministi on vihainen nainen, joka pukeutuu mustaan ja tykkää tytöistä. Ennakkoluulot ovat usein tietämättömyyden tulosta, mutta myös inhimillisiä. Pahimmillaan ne kuitenkin synnyttävät vihaa, sekä estävät meitä näkemään sellaisia asioita, joista saattaisimmekin oikeasti pitää.

 • Hetero, homo, vai jotain ihan muuta?

  05.08.2011 Elävä arkisto

  "Pitelemättömässä sukupuoliohjelmassa" seksuaalisuudesta ja sen rajoista väittelivät muun muassa pastori, nahkahomo, transvestiitti, genderblenderi, diakonissa ja Timo Harakka.

 • Tytöt, naiset ja matematiikka

  08.03.2011 Elävä arkisto

  Tytöillä ja pojilla on yleensä yhtäläinen kiinnostus ja osaamistaso matematiikan suhteen, mutta yläasteella tapahtuu usein muutos. Matematiikan tohtori Marjatta Näätänen uskoo kulttuurin ja asenteiden vaikuttavan tyttöjen intoon opiskella matematiikkaa.

 • Historioitsija Laura Kolbe suomalaisuudesta

  23.04.2010 Elävä arkisto

  Ovatko suomalaiset mistään kotoisin? Patriootiksi tunnustautuva professori Laura Kolbe pureutuu suomalaisuuden syvimpään olemukseen.

Sivut