Hyppää pääsisältöön

meijerit

 • Funkismeijeriin perustettu taidekeskus Antares kutsuu poikkeamaan kulttuurikylään Kouvolan maaseudulla: "Sippolan henki on omintakeinen ja hyväntuulinen"

  10.04.2018 Egenland

  Antares esittelee kotimaista ja kansainvälistä nykytaidetta

  Taidekeskus Antares toimii vanhassa juustomeijerissä Sippolan kylässä Kouvolassa. Kulttuurikylän ilmapiiri ja maaseudun rauha viehättävät niin kuvataiteilijaa, jonka ateljee on vanhassa maitohuoneessa, kuin kanteleensoittoa opettelevaa hongkongilaista residenssiasukasta.

 • Maito matkaa kauppoihin joutuin

  05.03.2016 Elämä

  Maitotilalta meijeriin Toholammille.

  Toholammin läpi kulkevan tien molemmin puolin levittäytyy Maitokolmion meijeri, jonne ajetaan päivittäin kymmeniä tuhansia litroja maitoa lähiseudun tiloilta. Maitoa on käsitelty samoilla sijoilla jo 110 vuoden ajan ja meijerille valmistuu lisätiloja kevään aikana.

 • Lehmät lypsivät piimää mätäkuussa 1966

  06.08.2014 Elävä arkisto

  Nurmijärvellä oli havaittu myös kokkeloitunutta maitoa.

  Heinäkuun ankarat helteet piiskasivat maitotilallisia erityisesti Suomen etelä- ja keskiosissa vuonna 1966. Pitkän lämpöaallon vaikutuksesta maito oli piiminyt jo lehmissä ja lypsettäessä oli tuloksena silkkaa piimää. Uutistoimittaja Hannu Karpo kiirehti Nurmijärvelle raportoimaan aiheesta. Alueella oli havaittu myös kokkeloitunutta maitoa.

 • Kumi on sisukas ja sitkeä työkaveri

  16.01.2014 Elävä arkisto

  Aho & Soldanin mainoselokuvassa vuodelta 1938 esitellään eri käyttötarpeita kumille. Aina peltotyöläisen saappaista meijerityöntekijän essuun ja kaupunkilaisen polkupyörään on kumi kaikille tarpeen.

 • Kuntoon ja tuloksiin oikealla ravinnolla

  13.12.2013 Elävä arkisto

  Oikean ravinnon ja ruokailutottumusten merkitystä urheilijoiden huippukunnon rakentamisessa korostetaan Fennada-Filmi Juniorin tuottamassa Valion mainoselokuvassa vuodelta 1970.

 • Pilattu maito

  31.05.2013 Elävä arkisto

  Silminnäkijän raportti selvittää, miksi niin moni suomalainen saa vatsaoireita kaupan tavallisesta maidosta. Löytyisikö vastaus raakamaidosta?

 • Miten esineet syntyvät?

  08.05.2012 Elävä arkisto

  Näin syntyy -ohjelmissa vieraillaan suomalaisissa tehtaissa.

  Elämä ilman nappia, sukkaa, saippuaa tai kynää voisi olla hankalaa. Valokuva, kirja, televisio ja suksi puolestaan tarjoavat elämäämme sisältöä, hyvinvointia ja elämyksiä. Limonadi, suklaa ja jäätelö maistuvat kaikille. Mutta miten nämä käyttöesineet ja herkut syntyvät?

 • Maidon tarina

  16.02.2012 Elävä arkisto

  Maito takaa tyytyväisen mielen.

  ”Terveys ja onnellisuus vallitsevat siellä, missä maitoa on tarjolla”, todistellaan vuoden 1961 lyhytelokuvassa Maidon tarina.

 • Näin tehtiin juustoa 1930-luvulla

  22.01.2010 Elävä arkisto

  Juuston valmistus oli vielä 1930-luvulla aikaa vievää käsityötä. Ennen kuin maito oli valmistettu ja kypsytetty ruokapöytään sopivaksi juustoksi tarvittiin monta työvaihetta.

 • Pellervo-seura 1939

  22.10.2009 Elävä arkisto

  Komea dokumentti maanviljelijöiden etujärjestön toiminnasta

  Pellervo-seura perustettiin vuonna 1899 maamme valtaväestön, maanviljelijöiden, taloudellisen aseman parantamiseksi.

 • Maitoa mukiin

  26.07.2007 Elävä arkisto

  Yhdistääkö maito kansan?

  Maito on niitä harvoja asioita, joka yhdistää eripuraisen kansan, uskotellaan 1950-luvun lopulla valmistuneessa valistusfilmissä.

 • Onko voi vaarallista?

  15.12.2006 Elävä arkisto

  Onko voi muka vaarallista, ihmettelevät laitumella märehtivät lehmätkin.