Hyppää pääsisältöön

ajattelu

 • Kesähelteettömää ja muuta (yli 9!)

  03.06.2017 Näkökulmat
  Puoli kilometriä on hyvä kantomatka jousipyssylle, mutta pitkä kantomatka huonokuntoiselle lampaankantajalle.
 • Kohtalon isku vyön alle!

  07.05.2017 Näkökulmat
  Olin kotona, ja päässä sellainen olo kun päässä kotona on. Että hou, ham! Mitähän tekisin!
 • Juha Hurme: Joutilaisuuden ylistys

  26.04.2017 Kulttuuricocktail
  Työn orjallinen palvominen on yksi aikamme karseimpia virheitä. Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman kolumnisti Juha Hurme joutilaisuuden asialla.
 • Ajatukset läpinäkyviksi? - Teknologia tekee telepatiasta totta

  10.02.2017 Tiede
  Kiitos teknologian, ihmiskunta on ottamassa ensimmäisiä askeleita ajatusten lukemiseen. Neurotieteen tutkijat ovat onnistuneet luomaan keskusteluyhteyden lihasrappeumaa sairastaviin henkilöihin, jotka eivät pysty kommunikoimaan edes silmillään.
 • Looginen vai luova? Oletko vasen- vai oikea-aivoinen?

  07.10.2016 Tiede
  Sosiaalisessa mediassa kiertää testi, jonka avulla voit helposti selvittää, oletko vasen- vai oikea-aivoinen. Siinä tanssijan siluetin pyörimissuunta kertoo, kumpi aivopuoliskosi on hallitseva. Jos alla olevan kuvan tanssija pyörii mielestäsi vastapäivään eli vasemmalle, olet vasenaivoinen eli rationaalinen ja looginen.
 • Filosofiaa nuorille - Ajatusdemo

  26.04.2016 Oppiminen
  Ajatusdemo-sarjassa nuoret pohdiskelevat tärkeitä elämänkysymyksiä.
 • Ajattelu ja argumentaatio

  25.04.2016 Abitreenit
  Mitä ajatukset ovat? Jotta ajattelu voisi olla hyvää ja taidokasta, on osattava ajatella myös ajattelua itseään. Filosofiaa on toisinaan kutsuttu ajattelun ajattelemiseksi tai ajattelemisen tieteeksi.
 • Filosofian käsitteitä ja teorioita

  25.04.2016 Abitreenit
  Lukion filosofiaan liittyviä sisältöjä. Tekstiä, ääntä ja videoita. Jaettu teemoittain: filosofian luonteeseen, ajatteluun ja argumentaatioon, tieto-oppiin ja tieteenfilosofiaan, metafysiikkaan ja mielenfilosofiaan, etiikkaan ja arvofilosofiaan sekä yhteiskunta- ja ympäristöfilosofiaan.
 • Perusasioista - Ihmiskäsitysten ja maailmankatsomusten raunioilla?

  05.04.2016 Kulttuurin välikysymys
  "Monesti ihminen hakeutuu samankaltaisten pariin, syntyy kuplia. Missä kuplan rajat menevät? Siinä, mistä alkaa toisenlaisuus, jota ei tiennyt edes olevan olemassa?" Näin kirjoittaa kirjailija Maria Matinmikko kolumnissaan. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Teemalla 14. huhtikuuta.
 • Klovnien aika

  01.04.2016 Kulttuurin välikysymys
  Käsikirjoittaja, ohjaaja ja Sundancen elokuvafestivaaleilla ensimmäisenä suomalaisena kansainvälisen fiktion palkinnon voittanut Jenni Toivoniemi näki elokuvan Hannah Arendtista ja ryhtyi ajattelemaan ajattelemista. Toivoniemi kirjoittaa, että vuonna 2016 ajatteleminen on yhä radikaalimpi teko. Kun sananvapaudesta on tullut jokaisen oikeus huutaa mitä tahansa missä tahansa, on kenttä ymmärtämiselle ja harmaansävyille katoamassa. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Teemalla 14. huhtikuuta.
 • Miksi opiskelisin filosofiaa?

  29.02.2016 Abitreenit
  Filosofian opiskelu kehittää arvostelukykyä sekä edistää luovan ja itsenäisen ajattelun kehitystä. Kyseenalaistavan ja perusteita etsivän luonteensa ansiosta filosofia auttaa hahmottamaan ja jäsentämään nykypäivän jatkuvasti kasvavaa informaatiotulvaa.
 • Miksi Haavi auki - miehet päätyivät Kainuun tervareiteille?

  20.10.2014 Vapaa-aika
  Lapin lumo oli jo todettu. Varmasti lähempänä etelääkin löytyisi paikkoja, joissa sielu lepäisi ja mieli sepittäisi uusia tarinoita. Paikat, joita ei löytyisi joka oppaasta, tarjoaisivat sitä paitsi mahdollisuuden kohdata luonnon sellaisenaan. Olisiko Kainuun retkemme kulttuurianti pelkkä loistava tekosyy päästä kalavehkeiden kanssa erämaahan? Ja löytäisimmekö Veikko Huovisen maisemista kenties jotain syvällisempää?
 • Tuomas Enbusken Sivistyksen käsikirja

  25.08.2014 Elävä arkisto
  Mitä sivistyneen ihmisen pitää maailmasta tietää. Tuomas Enbusken Sivistyksen käsikirja kertoo! Sarjan katsottuasi osaat keskustella ihan mistä vaan; taloudesta, kulttuurista, taiteesta ja jopa urheilusta. Mitkä taulut ovat merkittäviä? Miten talous toimii? Miksi Suomi itsenäistyi?
 • Ankara ajatteleminen polttaa kaloreita

  15.04.2014 Tiede
  Aivot ovat kehomme energiasyöppö. Mutta voiko aivojumpalla todella kuluttaa fyysistä energiaa?
 • Psykokulttuuri kukoistaa länsimaissa

  06.03.2014 Elävä arkisto
  Länsimaista ihmistä piinaavat muun muassa narskut eli narsistit ja läheisriippuvuuden karikot. Tunnelukotkin pitäisi saada auki ja suru on kiteytetty vaihekaavioihin. Onnettomuusuutisten vakiototeamus on, että uhreille on tarjolla kriisiapua. Voimalassa tartutaan psykokulttuurin ilmiöihin ja kysytään hallitseeko aikaamme "psykopapisto", joka kertoo mikä on normaalia ja mikä ei.
 • Joni Skiftesvik – vanhuus ja meri

  22.11.2013 Elävä arkisto
  Oululaiskirjailijaa on kuvailtu muun muassa novellin mestariksi ja pienen pohjoisen ihmisen todellisuutta luovaksi realistiksi, mutta hän itse sanoo olevansa meren kuvaaja.
 • Hulluna riisikakkuihin, eli erään riippuvuuden synty ja tuho

  06.11.2013 Terveys
  Tiedättekö (tietenkin tiedätte jos olette ikinä niitä maistaneet) miten ihanan mureita ja rouheita ne ovat? Varsinkin ne paksummat pyöreät. Hetken rouskuttelun jälkeen ne sulavat suuhun ja sitten vain uusi perään. Ja niiden tekstuuri, suorastaan täydellinen ilmavuus ja rapeus! Ja keveys!
 • Filosofian luonne

  09.07.2013 Abitreenit
  Mitä filosofia on? Filosofian tehtävä on herättää meidät ajattelemaan, ettei oma ajattelumme ole välttämättä ainut mahdollinen. Itsestäänselvyydet estävät hyvän ajattelun.
 • Päiväkirja pitää pään kasassa

  04.07.2013 Terveys
  Päiväkirjalle kerrotaan kaikki ihastuksista, riidoista ja ensikänneistä. Päiväkirja on kertomus päivittäisestä elämästä ja se on vaikeidenkin tuntojen pakopaikka. Näkymätön henkilö, jolle voi purkaa kaiken ilman tuomitsemista.
 • Toisinajattelijoiden laivalla puhuttivat globaali liike ja silkka oleminen

  20.05.2013 Elävä arkisto
  Filosofi, kansalaisaktivisti, tulevaisuudentutkija ja laivanvarustaja kokoontuivat kehitysmaaliikkeen purjelaivalle Estellelle syksyllä 1998. Untamo Eerolan ohjaamassa dokumentissa neljä ajattelijaa pohtii vaihtoehtoliikkeiden merkitystä, elämänarvoja ja oikeutta vain olla.

Sivut