Hyppää pääsisältöön

kielellinen lahjakkuus

 • Oletko lahjakas kiroilija? Saatat olla muutenkin lahjakas

  31.12.2015 Tiede

  Monipuolinen voimasanojen käyttö on kielellistä lahjakkuutta

  Kiroilua ei yleensä ole pidetty varsinaisena lahjakkuuden osoituksena. Uusi tutkimus kuitenkin kyseenalaistaa tämän käsityksen.

 • Kielikorva kuulosteli alati muuttuvaa suomea

  17.01.2014 Elävä arkisto

  Radion Kielikorva-ohjelma opasti kansalaisia suomen kielen saloihin vuodesta 1969 lähtien. Ohjelmissa ruodittiin kielivirheitä, poliitiikkojen ja toimittajien kieltä, muotisanoja ja fraaseja. Tämän artikkelin yhteyteen on julkaistu Ylen arkistoissa säilyneet Kielikorvat ohjelman kolmelta ensimmäiseltä vuodelta 1969—1971.

 • Radiossa saattoi saattaa sanasepon satimeen

  10.09.2013 Elävä arkisto

  Sanaseppoilua kuultiin Ylen radiokanavilla jo vuodesta 1992, kun Antti Skyttä ja Erkki Vuokila kilpailuttivat kuulijoita Radiomafian Pressiklubin Sanaseppoloosi-osiossa. Vuonna 1995 sanasepot vaihtoivat kanavaa ja saivat ihan oman ohjelman. Radio Suomeen kolmanneksi juontajaksi mukaan tuli Heli Mattsson.

 • Samanmielisten sananvääntäjien sanaristikkoseuraa ei huoleta sudokut

  10.09.2013 Elävä arkisto

  Sanaristikkoseura Sanasepot tekee työtä, jotta mahdollisimman moni löytäisi sisäisen sanataiteilijansa. Yhdistyksen tarkoitus on myös edistää kriittistä ja analyyttista suhtautumista sanaristikoihin.

 • Mato ja Natasha

  08.08.2011 Elävä arkisto

  Leningrad cowboy Mato matkaa tutustumaan venäjän kieleen. Venäjän alkeiskurssilla hän kohtaa kauniin opettajatar Natashan. Miten mahtaa Mato selvitä ensimmäisestä oppitunnista?

 • Matti Pellonpää venäjän kielitestissä

  02.08.2011 Elävä arkisto

  Kestääkö näyttelijän kaali vai meneekö kieli solmuun?

  Näyttelijä Matti Pellonpää joutuu Kapusta -ohjelman kielitestiin. Kestääkö näyttelijän kaali vai meneekö kieli solmuun kyrillisiä aakkosia tavatessa.

 • Vittuilun SM-kilpailuissa tyrmäysvoittokin on mahdollinen

  18.08.2010 Elävä arkisto

  Sanankäytön taito ja reaktionopeus puntarissa.

  Sanankäytön taito ja reaktionopeus ovat valttia vittuilun suomenmestaruuskisoissa. Kiroilua ei sallita, eikä valmiilla fraaseilla pärjää.