Hyppää pääsisältöön

viinanpoltto

 • Pontikkaa kotipoltettiin 1970-luvulla kerrostaloissa

  02.10.2015 Elävä arkisto

  Alkon lakko kasvatti tislauslaitteiden kysyntää.

  Tislauslaitteiden kysynnän arveltiin olleen Suomessa korkeimmillaan Alkon lakon aikana keväällä 1972. Epävirallisen mutta arvovaltaisen tahon mukaan yksin Porissa ehdittiin myydä vajaan kahden kuukauden lakon aikana peräti 4000 tislauslaitteistoa. Johtivatko jäljet pontikkatehtaalle? Länsi-Suomen vartti -ohjelma päätyi porilaiseen yksityisasuntoon.

 • Vierailu tarkoin varjellussa viinamuseossa

  12.03.2015 Elävä arkisto

  Museoon on ollut avajaispäivästä lähtien yleisökielto.

  Altian hiivatehtaan ja viinanpolttimon 75-vuotispäivän kunniaksi avattiin Nurmijärven Rajamäelle tehdasmuseo, joka sijoitettiin tehdasalueen tislaamorakennukseen. Viinamuseoon on ollut sen vuoden 1963 avajaispäivästä lähtien yleisökielto, johtuen Suomen alkoholilainsäädännöstä.

 • Häjyt – Pohjanmaan sitkein myytti

  11.04.2014 Elävä arkisto

  Puukkojunkkarit rellestivät 1800-luvun lopulla Pohjanmaalla.

  Pohjanmaan puukkojunkkarit eli häjyt rellestivät 1800-luvun lopulla erityisesti Ylihärmässä ja Alahärmässä. Tuolloin henkirikosten määrä oli suurin Suomen historiassa, mutta häjyjen myytistä on monta eri näkemystä. Vuonna 1978 tehdyssä dokumentissa pohditaan, millaisia ihmisiä häjyt olivat. Samana vuonna tehdyssä televisioelokuvassa Häjyt kuvaillaan muutamia tapahtumia Antti Isotalon (Kalevi Haapoja) ja Antti Rannanjärven (Harri Tirkkonen) luotsaamassa joukossa.

 • Aikamatka arkeen: Alkoholinkäyttö

  21.12.2012 Oppiminen

  Suomalaisten alkoholinkäyttöä on säännelty monin tavoin.

  Aikamatka arkeen –radiosarjan viidennen osan aiheena on alkoholinkäyttö. Ohjelmassa kuullaan myös aiheeseen liittyvää Ylen arkistomateriaalia.

 • Venäläisen vodkan historia

  01.02.2011 Oppiminen

  Vodka on Venäjällä läsnä niin ihmisten ilossa kuin surussakin. Vodkan historia 1000-luvulta näihin päiviin on esillä Venäläisessä vodkamuseossa Pietarissa.

 • Pontikkaa pohjoisrajan takaa

  02.10.2009 Elävä arkisto

  Poskelle vierähtää säälin kyynel, kun takavarikoitu norjalainen pontikka pitää kaataa maahan, sanoo suomalainen tullimies vuonna 1971.

 • Kummeli: Martti Mielikäinen

  13.05.2009 Elävä arkisto

  Martti Mielikäinen Kiviapajalta on armoton tarinaniskijä.

  "Mie huomasin Keltasesta pörssissä ilimotuksen: Myyvään hyvä panokukko.. Günter. Se tul pahvilootassa meille ja kun avasin lootan niin se juoks samantien kanalaan," sanailee Martti Mielikäinen.

 • Irwin Goodman: Ryysyranta

  28.11.2007 Elävä arkisto

  Ilmari Kiannon romaaniin pohjautuva laulu levytettiin 1967.

  Ilmari Kiannon romaaniin pohjautuva laulu levytettiin vuonna 1967, jolloin Suomen kehitysalueiden köyhyys nousi julkiseksi puheenaiheeksi.

 • "Kalle oli hiljainen poika"

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Runoilija Kaarlo Sarkia oli lapsena hiljainen ja syrjäänvetäytyvä, ”orvon pojan tuntuinen”, koulutoveri Arvo Junnila määrittelee.