Hyppää pääsisältöön

veistokset

 • "Tämä on yksi Suomen huikeimmista matkailukohteista" – Alpo Jaakolan patsaspuistossa taiteilijan henki elää yhä

  01.03.2019 Egenland

  Loimaalla eli omalaatuinen taiteilija.

  Taiteilija Alpo Jaakola istutti loimaalaiselle pellolle puita ja rakensi puiden juurelle huiman kokoelman veistoksia. Puiston viereen raivattu pikatie sai taiteilijan lopulta pakenemaan melua toisaalle.

 • Ars-näyttelyt herättivät suomalaiset nykytaiteeseen

  31.03.2017 Elävä arkisto

  Ars on esitellyt kansainvälistä nykytaidetta vuodesta 1961

  Kansainvälistä nykytaidetta esitteleviä Ars-näyttelyitä on järjestetty Suomessa vuodesta 1961 lähtien. Moderni taide oli hiipinyt Suomeen hitaasti, kun sotien jälkeen korostettiin kansallisia piirteitä. Ars-näyttelyiden yhtenä alkusysäyksenä olikin halu saada Suomeen kansainvälisen nykytaiteen kohtauspaikka. Näyttelyt ovat sekä kohahduttaneet että totuttaneet katsomaan uutta taidetta.

 • Yleisöryntäys Sara Hildénille: "Ron Mueckin teokset herättävät inhimilliset tunteet"

  17.10.2016 Yle Uutiset

  Sara Hildénin taidemuseo kirjasi viikonloppuna kaikkien aikojen yleisöennätyksensä. Ihmishahmoja kuvaavia veistoksia ihaili Tampereella kaikkiaan 115 119 kävijää.

 • Kuinka myötäelää taiteellisesti oikein

  03.03.2016 Kulttuuri

  Keskustelu pakolaistaiteesta on kiihtynyt

  Tammikuussa 2015 opin uuden ilmaisun. Kun Charlie Hebdo -lehden toimitukseen tehtiin terrori-isku, alkoi somessa kiivas keskustelu monien ihmisten vaihtaessa Facebook-profiilikuvaansa Ranskan trikolorin. Jotkut kokivat sen eurosentrisyytenä suhteessa joka puolella maailmaa tapahtuviin terrori-iskuihin.

 • Pekka ja Teija Isorättyän elämä on tutkimusmatka

  19.08.2015 Kulttuuri

  Taiteilijat kertovat työstään muun muassa robotiikan parissa

  Lapsesta asti toisensa tuntenut pariskunta työstää yhdessä monialaista taidetta muun muassa musiikista ja patsaista, sekä luo liikkuvia robottimaisia veistoksia. Isorättyät näkevät elämänsä ja taiteen tekemisen suurena tutkimusmatkana.

 • Paavo Halosen taiteen ymmärtämiseen ei tarvita Wikipediaa

  20.05.2015 Kulttuuri

  Paavo Halonen työstää teoksiaan kierrätysmateriaaleista.

  Kuvataitelija, kuosisuunnittelija Paavo Halonen työstää teoksiaan kierrätysesineistä ja luonnonmateriaaleista. Taideteoksiksi taipuvat niin ystävien saksitut hiukset, puunoksat kuin täytetyt eläimet. Kuvataiteilijan työn ohessa hän suunnittelee kuoseja Marimekolle. ”Ihmisen päällä vaatekuosista tulee veistos”.

 • Taidemuseo vastasi Stradan Pissapoika-aloitteeseen

  24.10.2014 Kulttuuri

  Strada teki syyskuussa aloitteen Tommi Toijan Bad Bad Boy -patsaan säilyttämisestä pysyvästi Kauppatorilla. Hankkeen tukijaksi saatiin apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen. Aloite on nyt käynyt läpi virallisen käsittelyn, ja Helsingin taidemuseo on antanut ratkaisunsa Pissapojan kohtalosta.

 • Manta ja Pissaava ukkeli juttelevat Kauppatorilla

  09.10.2014 Puoli seitsemän

  Mitä sanoisivat toisilleen Havis Amanda ja Bad Bad Boy eli kahdeksanmetrinen pissaava poikapatsas? Keksi repliikit Mantalle ja pissapojalle.

 • Stradan Pissapoika-hanke poiki raivoisaa palautetta

  12.09.2014 Kulttuuri

  Stradan ehdotus säilyttää taitelija Tommi Toijan Pissaaja-ukkeli pysyvästi Kauppatorilla sai aikaan palauteryöpyn. Kommenttien perusteella suomalaiset eivät ole yhtä ihastuneita isoon pissaajaan kuin Stradan tapaamat ulkomaalaiset turistit.

 • Onko monumenttien aika ohi?

  04.02.2013 Blogit

  Julkinen taide herättää yhä useammine kummastelua ihailun sijaan. Viime vuosisadalla syntyi useita kansallisia monumentteja, kuten Sibelius-monumentti tai Paavo Nurmen juoksijapatsas. Kulttuuriosasto kysyy, onko tällaisten monumenttien aika ohi.

 • Pronssisoturi poiki kriisin Viron ja Venäjän välille

  05.07.2011 Elävä arkisto

  Pronssipatsas töhrittiin voitonpäivänä

  Neuvostoaikaisen patsaan siirtäminen pois Tallinnan keskustasta aiheutti sisä- ja ulkopoliittisen kriisin Virossa.

 • Ars 95:n tehosekoittimet kertovat kolkosta maailmasta

  06.04.2011 Elävä arkisto

  Kohua verta, virtsaa ja spermaa jauhavista tehosekoittimista

  1990-luvulla jylläsivät kovat arvot ja myös Ars 95:n teokset kertoivat ihmisen peloista maailman myllerryksessä. Yleisö ja lehdistö kohisivat verta, virtsaa ja spermaa jauhavista tehosekoittimista ja pissakukista.

 • Ars 83:ssa taide näkyi, tuntui, soi ja raha haisi

  04.04.2011 Elävä arkisto

  Näyttelyä hallitsivat mm. käsite- ja tilataide

  Ars 83 -näyttelyä hallitsivat käsitetaide, tilataide, arte povera ja minimalismi. Uusi videotaide nosti päätään ja myös lapsille oli oma osastonsa. Sponsorirahan näkyvyys oli monille karvas pala.

 • Vaivaisukot keräävät rahaa kirkkojen kulmilla

  11.11.2009 Elävä arkisto

  Kömpelöt puuveistokset ovat osa kirkkoperinnettä.

  Kömpelösti veistetyt vaivaisukot ovat osa kirkkoperinnettä. Suomen kirkkojen ja kellotapulien edustoilla vartioi yli sata vaivaisukkoa ja yksi vaivaisakka, joka toimittaa virkaansa Soinin kirkon edustalla.

 • Kunniaa Marskille

  03.06.2007 Elävä arkisto

  Mannerheimin patsaskilpailut ja ratsastajapatsaan paljastus.

  Mannerheimin patsaan paljastus 4. kesäkuuta vuonna 1960 oli suuri sotilaiden ja siviilien paraatijuhla. Filmidokumentti esittelee myös Mannerheimin patsaskilpailun vaiheita.

 • Marskin patsas

  14.11.2006 Elävä arkisto

  Ratsastajapatsas paljastettiin 4.6.1960.

  Aimo Tukiaisen veistämä Mannerheimin ratsastajapatsas paljastettiin juhlallisin menoin marsalkan syntymäpäivänä 4.6.1960.

 • Snellmanin patsas paljastetaan

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Kansallismuistomerkki pääsi esille vasta 1923.

  Toukokuussa 1923 paljastettiin juhlallisin menoin J. W. Snellmanin patsas Suomen Pankin edustalla. Osakuntien edustajat ja kadettikomppania ryhmittyivät paljastustilaisuudessa patsaan taakse puoliympyrän muotoon. Koko Helsinki oli juhlaliputettu.