Hyppää pääsisältöön

väestö

 • Spánskadávda dagahii gillámuša ja mearihis morraša - oppa bearrašat jápme, vánhemat masse mánáid dahje mánát báhce oarbbisin

  21.11.2018 Ealli arkiiva

  Muitalusat das makkár lei spánskadávda jagiin 1918-1920.

  Muitalusat das makkár lei spánskadávda jagiin 1918-1920.

 • Lähiötarkastamattomuuden karut syyt!

  26.10.2016 Näkökulmat

  Kauppamatkustajan ongelmat ja lähiöt esillä Kajon mielessä.

  Vai vielä mitä! Että sillä paljon mainostetulla matematiikallako ja valtion kalleilla tietokoneilla ei todennäköisesti voida edes laskea parasta ratkaisua, vaan sokkona pitäisi hyväksyä, että "ei osattu laskea, mutta tässä on tulos joka meistä jätkien kanssa ja reskontran Siljan ja Pirren kanssa huntturassa arvellessa oli riittävän hyvä tulos! Että käykö tämä, vai arvellaanko joku toinen, eri tulos, mieluummin?"

 • Kulttuurimaantiede

  15.12.2015 Abitreenit

  Tutkii ihmisen toimintaa maapallolla ja avaruudessa.

  Kulttuurimaantiede tutkii ihmisen toimintaa maapallolla ja avaruudessa. Tutkimuksen kohteina ovat muun muassa kulttuuriin, politiikkaan, talouteen ja väestöön liittyvät ilmiöt.

 • Kiinan yhden lapsen politiikka vanhensi ja miehisti väestön

  13.11.2015 Elävä arkisto

  Syntyvyyden säännöstely johti kiinalaisten ikääntymiseen.

  Kun Kiinan kansantasavalta perustettiin 1949, oli sen ihanteena väestönkasvu, joka vahvistaisi kiinalaisuutta ja taloudellista toimintaa. Muutama vuosikymmen myöhemmin kiihtyvä väestönkasvu nähtiin köyhyyttä lisäävänä ongelmana. Syntyvyyttä ryhdyttiin säännöstelemään, ja 1980-luvun kynnyksellä alettiin toteuttaa yhden lapsen politiikkaa. Sen synkkänä varjopuolena olivat arbortit, lapsikauppa, aikamiespoikien kylät ja eläkeläisten kansoittamat kaupungit. Artikkeliin kootuissa uutis- ja ajankohtaisjutuissa seurataan Kiinan yhden lapsen politiikan vaiheita.

 • Japani vauhdittaa kansalaistensa naimapuuhia

  26.02.2015 Elävä arkisto

  Japani heräsi 2000-luvulla karuun todellisuuteen: maan väestö harmaantuu kovaa vauhtia, eivätkä nuoremmat lisäänny toivottuun tahtiin. Niinpä valtio on päättänyt puuttua japanilaisten pariutumismenoihin. Kansalaisten avioitumista helpottamaan on perustettu iltoja, joihin kumppania tositarkoituksella etsivät saapuvat tapaamaan ja juttelemaan keskenään. Näitä avioliittoon rohkaisevia iltoja kutsutaan konkatsuiksi. Silminnäkijä kävi tutustumassa ilmiöön vuonna 2010.

 • "Kukaan ei tiedä, millainen maa Venäjä on"

  30.09.2014 Elävä arkisto

  Venäläisiä tarinoita on katsaus Neuvostoliiton jälkeiseen Venäjään. Mammuttimaata tarkastellaan pietarilaisen keskiluokan näkökulmasta. Ohjelmassa esiintyvä sosiologi maalaa synkkää kuvaa 20-vuotisesta Venäjästä, jossa koulutus on ajettu alas, miehet kuolevat ennen aikojaan ja elantoa ei voi hankkia rehellisin keinoin.

 • Perheen tehtävä on väestön lisäys

  10.06.2014 Elävä arkisto

  Perhe yhteiskunnan pyörteissä Koulu-tv:ssä 1967.

  Perheen oleellisimpia tehtäviä ovat väestön lisäys, kasvatustehtävät, taloudellinen toiminta ja sukupuolisuhteiden kontrolli, kertoi Koulu-tv keväällä 1967. Yhteiskunnan muuttuminen teki nämä tehtävät mutkallisemmiksi kuin ennen. Uskonnollissävytteisen kasvatusperinteen rinnalle oli tulossa uusia ihanteita.

 • The Finns know their wood – suomalaisen puun tarina englanniksi

  07.10.2013 Elävä arkisto

  Puu, jokapäiväinen leipämme.

  Puu, jokapäiväinen leipämme – The Finns know their wood on tarina suomalaisesta puusta englanniksi ja hauskalla musiikilla maustettuna.

 • Väestö ja asutus

  17.06.2013 Abitreenit

  Maapallon väkiluku kasvaa kovaa vauhtia. Vuosittain yli 50 miljoonaa ihmistä muuttaa maaseudulta kaupunkeihin. Urbanisaatio eli kaupungistuminen on globaali haaste, jonka ongelmat korostuvat erityisesti köyhissä maissa. Väestönkasvulla ja muuttoliikkeellä on myös kulttuurisia vaikutuksia.

 • Kaupunkilaiset halusivat lisää huvittelupaikkoja vuonna 1967

  28.11.2012 Elävä arkisto

  Runollinen mustavalkodokumentti ”Ihminen ja kaupunki” kuvaa kaupungin ihmisiä läheltä. "Kasvot – ihmiset – muodostavat kaupungin todellisen maiseman", dokumentti kertoo. Mutta mitä ihmiset haluavat kaupungilta?

 • Helsinki kasvaa, mutta ei niin nopeasti kuin 1950-luvun ennusteissa uskottiin

  15.01.2008 Elävä arkisto

  Helsingin kasvua kuvaava filmi 1950-luvulta

  Vuonna 1957 ennustettiin, että Helsingin väkiluku olisi vuonna 2000 noin 700 000 asukasta. Puoli vuosisataa sitten tehty arvaus oli reilusti ylimitoitettu.

 • Väestön ja asutuksen keskittyminen

  13.09.2007 Oppiminen

  Väestönkasvu on erilaista eri puolilla maailmaa. Ratkaisevaa maiden väestölliselle kehitykselle on se, millainen on väestön yleinen elämisen taso.