Hyppää pääsisältöön

soranotto

 • Mitä ihmettä? Sorakuoppa rauhoitettiin Hausjärvellä luonnonsuojelualueeksi

  12.10.2017 Yle Uutiset

  Vanhan sorakuopan luontoarvot Etelä-Hämeessä, Hausjärven Ryttylässä ovat niin suuret, että alue on rauhoitettu luonnonsuojelualueeksi. Avoimeksi kaivetulla alueella elää harvinaista paahdealueiden lajistoa, joka umpeenkasvun vuoksi on muualla hätää kärsimässä.

 • Outokumpu teki uuden omakotitaloalueen, jolle kukaan ei rakenna

  02.06.2016 Yle Uutiset

  Outokummun Partalanmäen uusi asuinalue huutaa tyhjyyttään. Alueella on kunnallistekniikka jo valmiina, mutta rakentajia ei ole vielä löytynyt. Syyksi on arvioitu muun muassa alueen kosteikon mainetta.

 • Harjusta soraa, sorasta rakennusmateriaalia

  12.02.2016 Elävä arkisto

  Suomalainen sorankäyttö

  Suomalainen sorankäyttö

 • Tutkijat keräävät yleisöhavaintoja – oletko bongannut harvinaisen sinisiipisirkan?

  11.08.2015 Yle Uutiset

  Sirkkoja on löytynyt sorakuoppien ohella muun muassa hiekkaisilta urheilu- ja pysäköintikentiltä ja karuilta tien- ja radanvarsilta. Lajilla on sirkkabongaajaa hämäävä suojaväri, mutta hypyt ja lennot paljastavat isohkon harmaankirjavan sinisiipisirkan.

 • Hiekka ja sora loppuvat – tilalle kansan vihaamia kalliolouhoksia

  12.06.2015 Yle Uutiset

  Uusia hiekka- tai soramonttuja ei Uudellemaalle enää perusteta. Tilalle tulevat paljon porua herättävät kalliolouhokset. Tuoreimmat kiistat löytyvät Espoosta, jossa ympäristövaikutusten arviontimenettelyssä on parikin louhintahanketta.

 • Katujen harjaus alkaa tehostetusti Hämeessä

  09.03.2015 Yle Uutiset

  Katujen ja väylien kunnosta vastaava mestari Markus Lahtinen Hämeenlinnan Linnan Infrasta vakuuttaa, että harjattavaa riittää, sillä soraa ja hiekkaa on talvella kylvetty kaduille aiempaa enemmän. Kansalaisille kyseessä on viikkoja kestävä pölykoettelemus. Työt etenevät keskustasta ja pääkaduilta kohti laitakaupunkia.

 • Selvitys: Soraa ei saa enää ottaa arvokkailta harjuilta

  08.12.2014 Yle Uutiset

  Soran ja hiekan ottoon sopivia harjualueita on Pirkanmaalla enää vähän. Asia käy ilmi mm. ELY-keskuksen tekemästä selvityksestä, jonka mukaan uusia ottolupia ei arvokkaille harjualueille enää pitäisi myöntää.

 • Siniset yksisaksiset ja mysteeriauto: Kukapa tietää mitä uimamonttujen pohjasta löytyy?

  19.08.2014 Yle Uutiset

  Suomi on täynnä hiekan- ja soranoton seurauksena syntyneitä vesimonttuja. Osa on kunnostettu uimapaikoiksi, valtaosassa uidaan omalla vastuulla. Pohjavesilähteistä ei asiantuntijan mukaan ole uimareille vaaraa, mutta koskaan ei voi tietää onko veden alla ostoskärry tai vaikkapa bussi, kuten Kokkolassa sitkeästi väitetään.

 • Täristävätkö auton renkaat? Pesu saattaa riittää korjaukseksi

  02.04.2014 Yle Uutiset

  Moni on havahtunut tänä talvena autoillessaan renkaiden outoon tärinään tai ravisteluun silloin, kun nopeus nousee kahdeksaankymppiin. Helposti mieleen tulevat kumivauriot, vanneviat tai ties mitkä kalliit vahingot. Näin ei kuitenkaan välttämättä ole.

 • Poikkeustalvi vaatinut kovasti liukkaudentorjuntaa Oulussa

  08.01.2014 Yle Uutiset

  Liukkaudentorjuntatyöt ovat teettäneet tänä talvena poikkeuksellisen paljon työtä tienpitäjille. Esimerkiksi Oulussa on tähän mennessä jo käytetty lähes sama määrä liukkaudentorjunta-aineita eli hiekkaa ja soraa kuin normaalivuosina koko talven aikana.

 • Järvilohen pelastusoperaatiosta kuuluu hyvää: Kutupesiä löytyi

  20.11.2013 Yle Uutiset

  Sukupuuton partaalla olevan Saimaan järvilohen kutupesiä on löytynyt Ala-Koitajoesta Pohjois-Karjalassa. Löydöt ovat lupaava alku pelastusoperaatiolle.

 • Eukonkannon 18. MM-kisat pingotaan Sonkajärvellä

  06.07.2013 Yle Uutiset

  Eukonkantotapahtuma on järjestetty Savossa jo 20 vuoden ajan. Reilut 250 metriä pitkällä kilpailuradalla kilpailee tänään osallistujia kymmenestä eri maasta.

 • Torikaivaus on Lahden suurin nähtävyys

  14.06.2013 Yle Uutiset

  Kesä alkaa koulun kevätjuhlista ja ylioppilaiden lakituksesta. Juhlatunnelma voi kuitenkin tukahtua, jos paita kostuu pahemman kerran hiestä koulun juhlasalissa. Yle Lahden uutispäällikkö Tapio Enlund katsahtaa myös Lahden toriparkin rakennustyömaalle kolumnissaan.

 • Maanotosta ja pohjavesistä kokonaiskuva

  12.06.2013 Yle Uutiset

  Kallion louhinta ja muu maa-ainesten otto aiotaan Pirkanmaalla sovittaa yhteen pohjavesien ja ympäristön suojelun kanssa. POSKI-hankkeessa kerätään kesän aikana tietoa varsinki Tampereen kaupunkiseudun ulkopuolella sijaitsevista alueista.

 • Poliisi toppuuttelee motoristeja: "Joka kevät joku päättää ajokautensa ensimmäiseen reissuun"

  05.04.2013 Yle Uutiset

  "Vaaran paikkoja on vielä vaikka kuinka paljon", huomauttaa Liikkuvan poliisin vanhempi konstaapeli ajo-olosuhteista.

 • Kemijoki Oy hakee lupaa kahdelle uudelle soranottamolle

  22.10.2012 Yle Uutiset

  Kemijoki Oy hakee Sodankylän kunnalta maa-ainesten ottolupaa kahdelle alueelle. Molemmat paikat sijaitsevat Sodankylän pohjoispuolella Kersilön kylässä.

 • Puunkorjuuyrittäjät vaikeuksissa

  10.10.2012 Yle Uutiset

  Sateet ovat pehmentäneet metsäteitä niin, että raskailla ajoneuvoilla ei ole niille asiaa. Mäntytukille olisi nyt tilausta.

 • Tuusulantietä ryskyttäviä sora-autoja haukuttiin Hyrylän hävittäjiksi

  05.10.2012 Elävä arkisto

  Hyrylän hävittäjät

  Pääkaupunkiseudun kiivaaseen rakentamiseen tarvittiin 1960-luvulla tonneittain hiekkaa ja soraa. Tuusulantietä jytyyttävien sora-autojen moitittiin terrorisoivan liikennettä törkeällä ajolla ja ohittelulla. Toimittajat Hannu Karpo ja Timo Putkonen ruotivat kriittisellä otteella Hyrylän hävittäjiksi haukuttujen sora-autojen kuljettajien ja urakoitsijoiden edesottamuksia.

 • Suurtorin pinta pohdituttaa

  18.09.2012 Yle Uutiset

  Vanhan Suurtorin pinta puhuttaa Turussa. Historiallinen mukulakivetys on liikuntarajoitteisille ja huonojalkaisille liian vaativa kävelyalusta. Epätasainen kivipinta on ehdotettu korvattavaksi sepelimurskeella. Museoviranomaisten mukaan se on mahdollista, mutta kunnossapitäjät epäilevät lisääntyvien sateiden ja sulamisvesien verottavan sorapintaa.

 • Vuosituhansia vanha uloste ruokkii Antarktiksen sammalia

  06.07.2012 Yle Uutiset

  Etelänapamanner ei ole elinympäristönä suotuisimmasta päästä, mutta esimerkiksi sammalet menestyvät siellä. Australialaistutkijat ovat selvittäneet, mistä kasvit saavat ravintoa karussa ympäristössä.

Sivut