Hyppää pääsisältöön

teurastamot

  • Lihan teurastus on nykyihmiselle vierasta – "on helpompi elää, kun ei tiedä kaikkea"

    31.10.2017 Puoli seitsemän

    Teurastamoilta vaaditaan avoimempaa asennetta.

    Teurastamoista on tullut suljettuja paikkoja, joihin harva pääsee tutustumaan. Puoli seitsemän vieraili vuoden aikana kolmella teurastamolla, eikä luvan saaminen ollut helppoa. Tutkijan mukaan teurastamoiden on tulevaisuudessa lisättävä läpinäkyvyyttä.

  • Tipusta broileriksi ja vakuumipakkaukseen – tällainen on broilerin matka kasvattamosta teurastamoon

    06.02.2017 Puoli seitsemän

    Yhden teurastamon läpi kulkee päivittäin 110 000 lintua.

    Broileri maistuu suomalaisille: siipikarjan lihaa syödään toiseksi eniten heti sianlihan jälkeen ja kulutus kasvaa koko ajan. Mutta millaisissa oloissa tätä suosikkiruokaa tuotetaan? Puoli seitsemän -ohjelman toimittaja Helena Lappeteläinen pääsi tutustumaan broilerin matkaan tipusta teurastamolle ja aina myyntipakkaukseen saakka.

  • Liha on murhaa

    25.02.2016 Kulttuuri

    Eläimet tuntevat kipua, kärsimystä ja ahdistusta

    Eläimet tuntevat kipua, kärsimystä ja ahdistusta

  • MOT vuonna 2015: Evira löysi paljon puutteita teurastamoissa

    25.11.2015 MOT

    Evira on todennut puutteita teurastamoissa.

    Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on todennut puutteita teurastamoissa, joissa kuvattua aineistoa esitettiin MOT-ohjelmassa 26.10. Puutteet liittyivät pääasiassa toimintaohjeistoihin ja kirjanpitoon sekä puuttuviin kelpoisuustodistuksiin. Sen sijaan Evira ei tarkastusten aikana havainnut ongelmia eläinten käsittelyssä ja tainnutuksessa.

  • Teurastamoista kertova MOT-ohjelma "Kidu ensin, kuole sitten" sai Eviran liikkeelle

    27.10.2015 MOT

    Evira ryhtyy selvittämään toimintaa teurastamoissa.

    Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ryhtyy selvittämään toimintaa niistä teurastamoissa, joissa kuvattua materiaalia esitettiin MOT-ohjelmassa ”Kidu ensin, kuole sitten” maanantaina 26.10.2015. Evira selvittää miten teurastamot noudattavat eläinsuojelulainsäädäntöä ja tekee tarvittaessa tutkintapyynnön poliisille.

  • Kidu ensin, kuole sitten: käsikirjoitus

    26.10.2015 MOT

    Kidu ensin, kuole sitten –ohjelman käsikirjotus.

    Lue tästä ohjelman käsikirjoitus.

  • Poikkeus vai sääntö?

    26.10.2015 MOT

    Teurastamoiden tahti koventunut.

    Olisi tekopyhää väittää, että teurastamoiden työntekijät olisivat jotenkin erityisen julmia ja välinpitämättömiä ihmisiä. Uskon, että jos työskentelisin itse teurastamossa, jossa tahti olisi kova ja teurastamon rakenteet huonosti suunniteltuja, syyllistyisin itsekin eläinten kovakouraisen käsittelyyn.

  • Teurastamokuvia tarjottiin MOT:lle

    26.10.2015 MOT

    Teurastamoaineistoa tarjosi MOT:lle Oikeutta Eläimille ry.

    Teurastamoissa kuvattua aineistoa tarjosi MOT:lle Oikeutta Eläimille-yhdistys. MOT katsoi aiheen olevan yhteiskunnallisesti niin merkittävä, että toimitus päätti sen perusteella tehdä ohjelman ja esittää paikka paikoin rankkaakin videomateriaalia.

  • MOT vuonna 2015: Julmuutta ja välinpitämättömyyttä suomalaisteurastamoissa

    22.10.2015 MOT

    Vakavia epäkohtia suomalaisissa teurastamoissa.

    MOT:n haltuunsa saama videomateriaali paljastaa vakavia epäkohtia suomalaisissa teurastamoissa.

  • Näin syntyi makkaraa 1950-luvulla

    25.03.2015 Elävä arkisto

    Tuottajain Lihakeskuskunnan osuusteurastamot esittelevät tuotantoaan Fennada-filmi juniorin lyhytelokuvassa. Carl-Erik Creutz selostaa, kuinka makkara syntyy.

  • Hevonen on puhutteleva kuvauskohde – myös kuolleena

    06.03.2015 Kulttuuri

    Nykyaikainen heppatyttö osaa ratsastuksen ohella valokuvausta ja koodausta. Tallikuvissa hevonen on persoonallinen, herkkä ja uljas ystävä. Mutta minkälainen kohde on kuollut hevonen? Saako sellaista edes Suomessa kuvata?

  • Tuoreet karjatilayrittäjät opettelivat alan nollasta

    19.01.2015 Elämä

    Viskaalin tilalla Muhoksella.

    ”Jos meinaa masentaa, niin menen vain navettaan katsomaan eläimiä”, tuumaa joitakin vuosia karjatilalliseksi Muhoksella ryhtynyt Heikki Räinä. Tilan perusperiaatteisiin kuuluu muun muassa eläinten hyvä kohtelu ja lähiruoan ilosanoman levittäminen.

  • Kokki Kolmonen riistan ja ruhojen kimpussa

    29.07.2014 Elävä arkisto

    Riistakakkonen keskittyi metsästyksen erikoisuuksiin.

    Jaakko Kolmosen 1980-alussa vuosittain isännöimä Riistakakkonen keskittyi metsästyksen erikoisuuksiin. Ohjelmissa esiteltiin Suomen saaliseläimiä ja valistettiin kansaa saaliin taloudellisesta paloittelusta, lihakirveestä pitäen.

  • Liikuteltava poroteurastamo tuotesuunnitteluseminaarissa

    11.02.2009 Elävä arkisto

    Suomenlinnassa vuonna 1968 järjestetyssä tuotesuunnitteluseminaarissa kehitettiin uusia innovaatioita. Tuloksena saatiin mm. liikuteltava poronteurastamo.