Hyppää pääsisältöön

väärennökset

 • Taidetutkimukset-sarjan kolmannella kaudella etsitään taas kadonneita mestariteoksia

  21.06.2017 Yle Teema

  Kauden taiteilijat ovat Vuillard, Constable ja Gainsborough

  Taidetutkimukset on BBC:n jännittävä sarja, jossa etsitään ja löydetään kadonneita mestariteoksia. Taidetuntijat Philip Mould ja Bendor Grosvenor sekä toimittaja Fiona Bruce perehtyvät teoksiin, joiden he uskovat olevan kuuluisien taiteilijoiden tuntemattomia tai kadonneita töitä ja yrittävät koota todisteet, joilla maailman johtavat taide-ekspertit saataisiin vakuuttuneeksi niiden aitoudesta.

 • Ruokahuijaukset lisääntyvät – väärensimme oliiviöljyä ja laitoimme kalat DNA-testiin

  16.04.2017 Tiede

  Tiede juoksee kilpaa ruokaväärentäjien kanssa.

  Ruokaväärennökset ovat kasvava bisnes. Viime vuonna Europolin ja Interpolin maailmanlaajuisessa takavarikossa jäi kiinni yli 10 000 tonnia ja miljoona litraa väärennettyä ruokaa ja juomaa. Yhtä aikaa väärennöstaktiikoiden kanssa kehittyvät myös menetelmät, joilla huijauksia paljastetaan.

 • Taideväärennökset paljastuvat tieteellä

  05.10.2016 Yle Uutiset

  Jyväskylästä löytyy Pohjoismaiden ainoa yritys, joka tutkii taideteosten aitoutta ja alkuperää. Toukokuussa perustettu yritys pohjaa yliopiston eri alojen yhteistyöhön.

 • Väärentäjä, vaihda alaa – nanoteknologia tekee työsi mahdottomaksi

  01.04.2016 Tiede

  Nanopartikkeleita on käytännössä mahdoton väärentää.

  Nanopartikkeleita on käytännössä mahdoton väärentää.

 • Guy Ribes väärensi Chagalleja ja Picassoja - ja eli kuin miljonääri

  25.12.2015 Kulttuuricocktail

  Mestariväärentäjä harhautti taidemaailmaa vuosikymmeniä

  Yli kolmenkymmenen vuoden ajan ranskalainen Guy Ribes nöyryytti taidemaailmaa. Hän on maalannut tuhansia tauluja, jotka hän allekirjoitti Van Goghin, Renoirin, Matissen, Chagallin, Picasson, Modiglianin ja Dalin nimiin. Parhaimmatkin asiantuntijat ovat erehtyneet pitämään hänen tauluväärennöksiään aitoina. Ribesin tauluja löytyy tänäkin päivänä vielä joissakin museoissa ja yksityiskokoelmissa.

 • Taidetutkimukset

  07.04.2015 Yle Teema

  Aito vai väärennös? Taideteokset tarkassa syynissä.

  Taidetutkimukset-sarjassa taideasiantuntija Philip Mould ja toimittaja Fiona Bruce tutkivat kallisarvoisten maalausten taustoja. Aito vai väärennös? Laillisesti ostettu vai varastettu?

 • Täydellinen taideväärennös - Strada tutkii kuinka se tehdään!

  26.01.2015 Kulttuuri

  Maanantaina 26.1.2015 paljastui yksi Suomen historian suurimmista taideväärennösskandaaleista. (Lue Stradan juttu aiheesta) Saksalainen Wolfgang Beltracchi puolestaan on yksi historian mestarillisimpia taideväärentäjiä, joka 40 vuoden aikana väärensi satoja tauluja: osa teoksista roikkuu yhä museoiden seinillä! Docpoint esittää Beltracchi: The Art of Forgery –dokumenttielokuvan tiistaina ja keskiviikkona. Perjantaina Strada jututtaa poliiseja ja kysyy elokuvan yhteyttä tuoreeseen suomalaiseen taideväärennöspaljastukseen.

 • Intialainen poro: käsikirjoitus

  14.03.2011 MOT

  Lue ohjelman käsikirjoitus haastatteluineen ja toimittajan juontoineen.

 • Intialainen poro

  14.03.2011 MOT

  Halpahallista löytyy samanlainen poro kuin Pentikin myymälästä. Muutaman euron käsilaukku näyttää Burberryltä. Kala ei nappaa aidoksi Rapalaksi väitetyllä uistimella.

 • Väärennöksillä on hintansa

  07.03.2011 MOT

  Halpa-Hallista löytyy samanlainen poro kuin Pentikin myymälästä. Muutaman euron käsilaukku näyttää Burberryltä. Kala ei nappaa aidoksi Rapalaksi väitetyllä uistimella.

 • Rikostarinoita Suomesta: Taidetta Thaimaasta

  22.01.2010 Elävä arkisto

  Suomen kaikkien aikojen suurin taidehuijaus

  Vuonna 1983 Suomessa käynnistyi tutkimus, joka paljasti yhden kaikkien aikojen suurimman taidehuijauksen. Huijauksen taustalla hääri taidekonsultti, joka maalautti taulut Thaimaassa.

 • Rikostarinoita Suomesta: Väyrysen näköinen mies

  29.12.2008 Elävä arkisto

  Vuonna 1987 vankilatuomiotaan istunut auervaara iski taas

  Vuonna 1987 vankilatuomiotaan istunut naistenhuijari kirjoitti Helsingin Sanomien henkilökohtaista-palstalle kaipaavansa naisseuraa. Parin viikon sisällä nimimerkki Amorin poika saikin runsaasti postia.

 • Arktinen raportti

  08.09.2006 Elävä arkisto

  1960-ja 70-lukujen taitteessa kiisteltiin Lapin turismista. Juhani Lihtosen toimittamassa ohjelmassa keskustellaan Lapin pukuväärennöksistä ja turistien jymäyttämisestä.