Hyppää pääsisältöön

vanhustenhuolto

 • Flinkkilä & Tastula: Kaikki tunteet ovat sallittuja, mutta ravistaa ei saa!

  21.02.2018 Flinkkilä & Tastula

  Omaishoitaja ei saa ravistaa hoidettavaa!

  Omaishoitajalla on valtaa hoivattavaansa. Hoitajalla on myös mahdollisuus käyttää valtaansa väärin. Sanallinen vähättely, kosto ja kovakouraiset otteet ovat väkivallan muotoja, joita voidaan ennalta ehkäistä.

 • Viekö automaatio duunarin leivän?

  23.09.2015 Elävä arkisto

  Osatiinko vuonna 1980 ennustaa Suomen suunta?

  Vuonna 1980 valmistuneessa ohjelmassa ”Paha vai hyvä automaatio” ennustetaan mielenkiintoisella tavalla, miltä Suomi näyttää 2000-luvulla.

 • Yksinäisyys voi masentaa vanhuksen

  02.04.2015 Akuutti

  Yksinäisyys voi masentaa vanhuksen

  Vanhusten mielialaoireita kuten ahdistus- ja masennusoireita ei edelleenkään terveydenhuollossa helposti tunnisteta. Ikäihmisen elämässä voi olla syvää yksinäisyyttä, tarpeettomuuden tunnetta, pitkäkestoista ahdistusta, masennusta tai päihdeongelmaa. Silti aina on toivoa.

 • Muistisairas yksin kotona: käsikirjoitus

  09.03.2015 MOT

  Lue ohjelman käsikirjoitus haastatteluineen ja toimittajan juontoineen.

 • Muistisairaan kotona kärpäsenä katossa

  09.03.2015 MOT

  88-vuotias Henry istuu tuolilla yksin ja odottaa. Hän nojaa rollaattoriinsa. Kello on 11 eikä aamuhoitajaa ole vielä näkynyt. Henry ei ole vielä syönyt aamiaista tai saanut aamulääkkeitään.

 • UPplus: Lupaa välittää!

  16.12.2014 Uusi päivä

  UP haluaa levittää välittämisen ilosanomaa, ja joukko näyttelijöitä lähti laulamaan joululauluja tamperelaisille ikäihmisille. Tempauksella UP:laiset osallistuvat Ylen Lupa välittää -kampanjaan.

 • Teatteria, todellisuutta vai terapiaa

  10.10.2014 Kulttuuri

  Miten marginaaliin jäävien ääni saadaan kuuluviin? Kuinka teatterin lavalle tuodaan ne tarinat, joita ei muuten kuunnella? Mikä on taiteen ja terapian välinen suhde? Tänä syksynä voi tutustua kahden teatterin erilaiseen yritykseen.

 • Vanhusten Baltia

  29.08.2013 Elävä arkisto

  Baltian maiden vanhustenhuolto perustuu vapaaehtoistyölle ja hyväntekeväisyydelle. Millaista on eläkeläisten arki maissa, joissa keskivertoeläke on jopa alle sata euroa kuussa.

 • Kirjallisuuden laitoksissa vanhuksen minuus pienenee

  03.06.2013 Elävä arkisto

  Vanhuus voi viedä paitsi kunnon myös mielen ja itsemäärämisoikeuden. 2010-luvun suomalainen kirjallisuus piirsi masentavaa kuvaa vanhuudesta laitoksessa.

 • Ikäihmisen vointi ei kohene levähtämällä

  10.04.2013 Akuutti

  – En voi kuvitella, mitä muuta työtä tekisin. Tämä on käytännöllistä, arjenmakuista ja minulle sopivaa työtä. Vanhusten ja ikäihmisten kanssa on helppoa ja luontevaa olla, koska saan olla heidän kanssaan oma itseni, pohtii geriatrian ylilääkäri Marja-Liisa ’Maisa’ Karjula.

 • 102-vuotias yksin kotona

  19.10.2012 MOT

  MOT seuraa kuntavaaliviikolla 102-vuotiaan Aino Timosen ja hänen omaistensa kamppailua hoivapaikasta Ainolle. Omaisten ja Helsingin kotihoidon mielestä Aino ei pärjää yksin kotona.

 • Vanhusten lääkemurhista tuomittu hoitaja puolustautuu

  28.01.2011 Elävä arkisto

  Aino Nykopp tuomittiin viidestä murhasta elinkautiseen 2010.

  Perushoitaja Aino Nykopp tuomittiin joulun alla 2010 elinkautiseen vankeuteen viidestä murhasta ja viidestä murhayrityksestä. Kyseessä oli Suomen rikoshistorian laajin sarjamurhajuttu.

 • Hölmöläisten vanhuspolitiikkaa

  08.11.2010 MOT

  Helsingin kaupungin vanhuspolitiikka tuo mieleen hölmöläissadun. Julkinen sektori säästää yhdessä kohtaa ja aiheuttaa lisäkuluja toisaalla. Kaiken kukkuraksi alkuperäinen säästötavoitekaan ei toteudu.

 • Kun vasen käsi ei tiedä mitä oikea tekee

  01.11.2010 MOT

  Julkinen valta sekoilee vanhustenhoidossa. Kunnat kilpailuttavat hoivapalveluja, ja voiton vie yritys, joka on yhteistyössä valtion tukea saavan rakennuttajan kanssa. Tappiolle jääneet pienet hoivayrittäjät ovat puolestaan saaneet tukea RAY:ltä tai TE-keskukselta. Mitä järkeä tässä on?

 • Matkalla vanhuuteen

  09.08.2010 Elävä arkisto

  Marjalla on dementoiva sairaus eikä hän pärjää enää yksin kotonaan. Tytär Terttu ja tyttärentytär Anna ovat huolissaan ja yrittävät saada hänelle palvelutalopaikkaa, mutta matka on mutkikas eikä Marja haluaisi muuttaa.

 • Ylilääkityt ja alihoidetut vanhukset

  04.03.2010 Elävä arkisto

  Vuonna 2009 keskustelu vanhustenhoidon tasosta kävi kiivaana ja yhtenä ratkaisuna hoidon puutteisiin tarjottiin vanhustenhoitolakia. Samoihin aikoihin mediassa nostettiin esiin kaltoin kohdelluita ja ylilääkittyjä vanhuksia.

 • Saman katon alla

  04.03.2009 Elävä arkisto

  Entisaikaan lähes koko suku asui saman katon alla. Jälkikasvun lisäksi perheeseen kuuluivat myös isovanhemmat.

 • Monen alan osaajia kuntalaisten palveluksessa

  16.11.2007 Elävä arkisto

  Sairaanhoitaja, palomies, keskuskeittiön emäntä, terveystarkastaja, nuohooja, opettaja sekä monia muita ammatti-ihmisiä tarvitaan, jotta kuntalainen saa haluamansa palvelut veromarkkojensa vastineeksi.

 • Olipa kerran mummo

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Jutta Zilliacus vierailee Riistavuoren vanhainkodissa Helsingissä. Hän tapaa Riistavuoren asukkaita ja tutustuu vanhainkodin toimintaan.

 • Lähihoitaja/vanhustyö

  26.01.2006 Oppiminen

  MIllaista on lähihoitajan työ?

  Artikkeli kertoo lähihoitajan opinnot ammattikoulussa aloittaneen Ella Enteen työharjoitteluviikosta dementiakoti Villa Tapiolassa ja siitä, säilyykö Ellan motivaatio valitsemaansa alaa kohtaan.