Hyppää pääsisältöön

merionnettomuudet

 • “Kun alus upposi, kuului paljon huutoa. Sitten tuli äkillinen hiljaisuus” – Estonialta 25 vuotta sitten pelastuneiden kertomukset pysäyttävät edelleen

  27.09.2019 Kulttuuricocktail

  Pelastuneet kertovat Estonian viimeisistä hetkistä.

  Nainen pelkäsi kovasti vettä. Hänen miehensä hyppäsi ja huusi vaimoaan seuraamaan, mutta tämä ei tehnyt niin. Vuonna 1994 uponnut matkustaja-alus Estonia on porautunut syvälle yhteiseen muistiin. KulttuuriCocktailin Teemu Laaksonen luki laivalta pelastuneiden kertomuksia ja pohti, miten olisi itse kauhun keskellä toiminut.

 • Merikartan reunoilla – suomalaista saaristoa linssin läpi

  12.07.2018 Elävä arkisto

  Lähde saaristomatkalle arkisto-ohjelmien parissa.

  Viettelevien postikorttimaisemien ohella osa saaristoromantiikan lumoa on eristäytyneisyys ja meren mahdin edessä nöyrtyminen. Kaukaiset luodot ja autiot majakat eivät lakkaa kiehtomasta venematkailijoita, mutta millaista on syrjäinen saaristolaiselämä paikallisväestön silmin? Nosta ankkuri ja lähde Elävän arkiston luotsaamalle merimatkalle Suomenlahdelta Perämerelle saaristoaiheisten dokumenttien parissa.

 • Höyrylaiva Park Victoryn turma oli jouluyön tragedia 1947

  16.12.2016 Elävä arkisto

  Haaksirikossa menehtyi kymmenen merimiestä.

  Amerikkalaisen höyrylaiva Park Victoryn onnettomuus jouluyönä vuonna 1947 oli osoitus meren armottomasta voimasta, mutta myös Utön saaren asukkaiden uhrautuvaisuudesta ja rohkeudesta. Vuonna 1960 lähetetty radio-ohjelma palasi kolmentoista vuoden takaisiin traagisiin tapahtumiin, jossa menehtyi kymmenen amerikkalaista merimiestä.

 • Sen ei pitänyt upota! Avaruusromua 26.6.2016

  23.06.2016 Musiikki

  Titanic-aiheista musiikkia: Gavin Bryars ja Brian Eno

  Se upposi kuitenkin. Höyrylaiva Titanicin tuho oli siihenastisen historian suurin merionnettomuus. Titanicin hylky makaa Pohjois-Atlantilla, meren pohjassa liki neljän kilometrin syvyydessä. Titanic upposi vuonna 1912, mutta sen hylky löydettiin vasta vuonna 1985, noin 73 vuotta onnettomuuden jälkeen. Titanicin tuho on ollut aiheena monissa elokuvissa, näytelmissä, tv-sarjoissa, kirjoissa, runoissa ja sävellyksissä. Titanic-aiheista musiikkia ovat tehneet muiden muassa Gavin Bryars vuonna 1975 ja Brian Eno vuonna 2016. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Kuinka #Titanicilla tehtiin ja kenen tarinoihin hahmot perustuivat

  18.04.2016 Historia

  #Titanicilla liveprojekti on historian roolipeli

  #Titanicilla liveprojektia voisi kutsua historian roolipeliksi, jossa oli mahdollisuuden kokea, minkälaista on lähteä paremman elämän toivossa siirtolaiseksi Amerikkaan 1900-luvun alussa. Ja miltä tuntuu, kun unelmat uppoavat meren pohjaan.

 • Titanicin uutisia 18.4.1912: Vihdoin New Yorkissa!

  18.04.2016 Historia

  Carpthia tuo pelastuneet New Yorkiin

  Magnesiumjauheen välähdellessä Titanicin 1. ja 2. luokista pelastuneet laskeutuvat laivasta New Yorkissa. 3. luokan pelastuneet sitten tietenkin myöhemmin. Maahantulotarkastuksia ei silti onnistuta kiertämään. Matka jatkuu yksityisillä tai yleisillä junilla kohti uutta maailmaa.

 • Titanicin uutisia 17.4.1912: Herrasmiehet ovat uhanalainen laji

  18.04.2016 Historia

  Pelastuneet lähestyvät New Yorkia

  Media on raivoissaan, sillä pelastuneilta ei saada erikoishaastatteluja - entä jos lähtisi pienveneellä heitä vastaan? Herrasmiehet saattavat vaimonsa pelastusveneeseen ja siirtyvät tupakalle. Ragtime oli vähällä koitua Helmi Juurakon kohtaloksi.

 • Titanicilta selviytynyt Anna Turja kertoo uppoamisyöstä

  15.04.2016 Historia

  Anna jäi kuuntelemaan orkesteria ja oli vähällä hukkua

  Eletään vuotta 1912, kun 18-vuotias Anna Turja päättää muuttaa sisarensa luokse Amerikkaan. Anna lähtee satojen muiden suomalaisten tapaan Pohjanmaalta kohti Hankoa ja sieltä edelleen Southamptoniin. Oulaisista lähteneellä Annalla on lippu neitsytmatkalle 10.4.1912 lähtevälle Titanicille.

 • Panuloiden perhe #Titanicilla-haastattelussa: "Jouruumma nukkua kloppien kans kylyki kyljes"

  08.04.2016 Historia

  Panuloiden viisihenkinen perhe Titanicilla

  Panuloiden viisihenkinen perhe matkustaa Titanicilla Amerikkaan, jossa heitä odottaa perheen kuudes jäsen, isä Jack.

 • Titanicin uutisia 7.4.1912: Miksi mennä Lusitanialla jos pääsee Titanicille?

  08.04.2016 Historia

  Matkalaiset pääsevät Hulliin ja kohtaavat kovan maailman

  “Isäukon hommaama kaivostyä Amerikassa ei oikein nappaa”, kommentoi 15-vuotias lapualainen Yrjö Panula siirtolaisten määränpäätä. Höyrylaiva Polaris suomalaismatkustajineen saapuu Hulliin. Helmin lombuuki ryöstetään, mutta orastavasta merisairaudesta on sentään selvitty. Karl ja Tilda Myyri onnistuvat vaihtamaan Lusitanian pilettinsä uudelle Titanicille

 • Titanicin uutisia 6.4.1912: Laivakissa Jenny jää äitiyslomalle

  07.04.2016 Historia

  Titanicin lähtö lähestyy, samoin lähestyvät suomalaiset

  Titanicin laivakissa Jenny on saanut poikasia ja jää Southamptoniin hoitamaan niitä. Rottaongelmat vaivaavat loistolaivojakin, mutta uudessa aluksessa tämä tuskin on suuri ongelma. Myös 11 koiraa, 4 kanaa ja kukko ovat lähdössä kohti New Yorkia. Britannian hiilikaivosten lakko päättyy, mikä on hyvä uutinen höyrylaivoille. Mutta auttaako se enää Titanicia?

 • Herrasmies ei selviydy haaksirikosta - vaikka sankari olisikin...

  18.02.2014 Tiede

  ”Naiset ja lapset ensin” on lause, joka liitetään haaksirikkoihin ja laivaonnettomuuksiin. Mutta miten ketkä tällaisissa tilanteissa oikeasti selviävät? Titanicin tuhossa peräti 70 prosenttia naisista ja lapsista selvisi, mutta se oli poikkeustapaus.

 • Ketkä selviytyvät parhaiten uppoavista laivoista?

  31.07.2012 Tiede

  Toisin kuin yleisesti luullaan, uppoavissa laivoissa ei ole ritarillisuutta ja herrasmiesmäistä käytöstä. Jokainen on oman onnensa varassa ja vahvin voittaa.

 • Neuvostosukellusvene karille Karlskronassa

  16.11.2010 Elävä arkisto

  Lokakuussa vuonna 1981 Ruotsin rannikkovartiosto havaitsi karille ajaneen neuvostoliittolaisen sukellusveneen Karlskronan edustalla. Neuvostoveneselkkaus kiihdytti keskustelua Pohjolan ydinaseettomasta vyöhykeestä.

 • Sally Albatross karille

  15.12.2006 Elävä arkisto

  Risteilyalus Sally Albatross oli palaamassa Tallinnasta 4. maaliskuuta 1994, kun se ajoi karille. Laiva ei vain hipaissut kiviä, vaan sen pohja repeytyi pahasti.

 • Sally Albatross hinattiin matalikolle

  15.12.2006 Elävä arkisto

  Haveria seuranneena yönä Sally Albatross -risteilyalus hinattiin Porkkalan matalikolle. Laivan perä oli uponnut, ja aluksen pelättiin uppoavan.

 • Sally Albatrossia aletaan nostaa

  15.12.2006 Elävä arkisto

  Sally Albatrossissa oli vettä sisällä kymmeniätuhansia kuutiota. Alusta yritettiin nostaa aluksi suomalaisvoimin.

 • Sally Albatrossin turman syy

  15.12.2006 Elävä arkisto

  Sally Albatrossin karilleajon syyksi varmistui vuonna 1996 tutkakartan käyttövirhe.

 • "Mayday, mayday" – Autolautta Estonian hätäkutsu käynnisti välittömästi pelastustoimet Itämerellä

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Estonialta lähetettiin ensimmäinen hätäkutsu klo 1.22

  Autolautta Estonia upposi syyskuun 28. päivä vuonna 1994 matkallaan Tallinnasta Tukholmaan. Estonialta lähetettiin noin klo 1.22 ensimmäinen hätäkutsu. Parin minuutin sisällä alus lähetti toisen maydayn, ja sen saavutti 14 laivaa ja rannikkoradioasemaa. Suomessa viestin otti vastaan päivystäjä Ilkka Kärppälä Turun meripelastuskeskuksesta.

 • Estoniasta pelastuneet nopeasti sairaaloihin

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Pelastunut Vilho Itäranta arvioi laivan uponneen vartissa.

  Tammisaareen oli tuotu puoleenpäivään mennessä viisi ihmistä. Ruotsalainen Vilho Itäranta kertoi, että laiva kallistui nopeasti. Hän arvioi, että laiva upposi noin 15 minuutissa.

Sivut