Hyppää pääsisältöön

evakot

 • Miljoonan suomalaisen juuret ovat menetetyssä Karjalassa – kapellimestari Hannu Lintu: "Musikaalisuuteni on karjalaista verenperintöä"

  20.01.2018 Puoli seitsemän

  Lintu uskoo, että myös Sibelius sai Karjalasta vaikutteita.

  Karjalaiset sukujuuret kiinnostavat yhä uusia sukupolvia. Karjalan Liiton jäsenmäärä kasvaa koko ajan ja liiton sukututkijalla riittää töitä. Kapellimestari Hannu Lintu uskoo, että karjalaisuudella on suuri merkitys jopa hänen ammatinvalinnassaan.

 • Manillaköysi, Kirje isältä ja muita toivottuja draamoja sotien varjostamista vuosista Areenassa

  09.11.2017 Blogit

  Sarjoja ja elokuvia sodan ja rauhan vuosista

  Sisua, sydäntä, vallanhimoa ja herkkää iloa läikehtii Areenaan juuri julkaisemissamme elokuvissa ja sarjoissa. Katsottavana ovat toivotut tv-elokuvat Manillaköysi, Kirje isältä, Tykkimies Kauppalan viimeiset vaiheet sekä Vääpeli Sadon tapaus. Itsenäistä identiteettiä etsivää Suomea halkovat draamasarjat Sodan ja rauhan miehet, Yhdeksän miehen saappaat, Mustat ja punaiset vuodet Tampereella, Kukkivat roudan maat Ylä-Savossa sekä Isännät ja isäntien varjot Pohjois-Pohjanmaalla.

 • Puna-armeija purki sotilastukikohtansa ja palautti Porkkalan yllättäen

  22.01.2016 Elävä arkisto

  Raja-alueen puomi nostettiin 26. tammikuuta 1956.

  Kun Neuvostoliitto 26. tammikuuta 1956 purki Suomen maaperällä olevan sotilastukikohtansa ja päätti palauttaa Porkkalan vuokra-alueen, huokaistiin Suomessa helpotuksesta. Pahimmat vaaran vuodet olivat vihdoin ohi. Porkkalan palautus oli iso uutinen myös ulkomaisissa lehdissä. Alue oli ollut puna-armeijan sotilastukikohtana vuodesta 1944 lähtien.

 • Aamusydämellä: Turvaa Suomesta

  03.12.2015 Elämä

  Karjalan evakko ja Irakin pakolainen kertovat tarinansa

  Karjalan evakko ja Irakin pakolainen kertovat tarinansa

 • Ville Salmisen Evakko kertoi pienin elein suuren tragedian

  03.12.2015 Elävä arkisto

  Ville Salminen ohjasi Evakon elokuvaksi 1956

  Tuntemattoman sotilaan menestyksen myötä sodasta etsittiin uusia elokuva-aiheita. Yksi valkokankaalla käsittelemätön teema oli siirtoväen näkökulma sotaan. Ville Salminen ohjasi Fennadalle vuonna 1956 aiheesta kunnianhimoisen ja kiitetyn elokuvan, jota hän itsekin piti parhaimpanaan.

 • Kotimatka Karjalaan 50 vuoden jälkeen oli elämys

  13.11.2015 Elävä arkisto

  Kaipuu Karjalaan ei koskaan haihdu.

  ”Tällä kivellä minä istuin pikkupoikana kaksi vuorokautta ja odotin, että joku hakee meidät sodan jaloista pois. Isä oli sodassa etulinjassa. Meitä oli mummo, äiti ja seitsemän lasta. Eniten minua pelotti pauke, kun ei tiennyt mitä sota on.”

 • Kyykkää! Karjalan keilapelilahja maailmalle

  10.07.2015 Elävä arkisto

  Kyykkää kootusti.

  Kyykkää kootusti.

 • Viipurin lapsuusmaisemissa

  04.12.2014 Lupa välittää

  Laila, 74, unelmoi pääsevänsä lapsuutensa Viipuriin ja vierailevansa vanhassa kotitalossaan. Hänen apunaan ja tukenaan on suomalais-venäläinen näyttelijä Alina Tomnikov.

 • Sotaa pakoon 5-vuotiaana

  27.11.2014 Lupa välittää

  20-vuotias Laura Tahvanainen aloitti lukioikäisenä vapaaehtoistoiminnassa palvelutalossa Oulussa. Hän kohtaa jaksossa 75-vuotiaan Elsa Kirveskarin, ja he keskustelevat rahan merkityksestä, säästämisestä ja köyhyydestä. Katso jakso heidän tapaamisestaan ja lue Elsan tarina.

 • Olympiamitalisti voimistelee edelleen 81-vuotiaana

  29.10.2014 Lupa välittää

  16-vuotias Ani Nnebedum haaveilee jalkapalloilijan urasta. Hän kohtaa jaksossa olympiamitalisti Martti Mansikan. 81-vuotias voimistelija muistelee, mitä huipulle pääsy vaati, ja mitä urheilu merkitsee hänelle tänään. Katso Anin ja Martin tapaaminen ja lue Martin tarina.

 • Aluevaatimuksia ja valelaukauksia - talvisota syttyi 30. marraskuuta 1939

  03.10.2014 Historia

  12-osainen Suomi talvisodassa -sarja

  Syksyllä 1939 Suomessa elettiin kireitä aikoja. Puolaan hyökänneet Hitler ja Stalin hämmästyttivät maailman solmimalla hyökkäämättömyyssopimuksen. Neuvostoliitto esitti Suomelle ankaria aluevaatimuksia. Kaiken lisäksi Suomi oli jäämässä kansainvälisessä poliittisessa kuviossa yksin. Sota syttyi marraskuun viimeisenä päivänä.