Hyppää pääsisältöön

elintarvikelainsäädäntö

 • Teurastamoista kertova MOT-ohjelma "Kidu ensin, kuole sitten" sai Eviran liikkeelle

  27.10.2015 MOT

  Evira ryhtyy selvittämään toimintaa teurastamoissa.

  Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ryhtyy selvittämään toimintaa niistä teurastamoissa, joissa kuvattua materiaalia esitettiin MOT-ohjelmassa ”Kidu ensin, kuole sitten” maanantaina 26.10.2015. Evira selvittää miten teurastamot noudattavat eläinsuojelulainsäädäntöä ja tekee tarvittaessa tutkintapyynnön poliisille.

 • Miksi kauppojen tuoreissa marjoissa ei ole käyttöpäivämerkintää?

  26.10.2015 Kuningaskuluttaja

  Laki ei vaadi merkintää kokonaisille tuoreille marjoille.

  Lainsäädäntö ei edellytä tuoreille hedelmille, marjoille tai vihanneksille käyttöpäivämerkintöjä silloin, kun ne myydään kokonaisina.

 • Saako vanhaa limsaa myydä?

  26.06.2015 Kuningaskuluttaja

  Ravintolassa myytiin vanhaa limsaa - laki ei kiellä.

  Kaverukset saivat ravintolassa vanhaa limsaa, joka maistui väljähtäneeltä. Parasta ennen -päiväys oli mennyt umpeen jo 5 kuukautta aiemmin. Laki ei kuitenkaan kiellä vanhentuneen virvoitusjuoman myymistä, vastuu on myyjällä.

 • Miksi Unileverin tuotteissa käytetään sanaa ”voi”?

  08.04.2015 Kuningaskuluttaja

  Valion Voimariini joutui vaihtamaan nimeä samasta syystä.

  Mies on tutkinut tarkasti kaupan levitehyllyä ja ihmetellyt, miksi Unileverin Flora & Voi -tuotteessa saa käyttää sanaa ”voi”. Hän muistelee, että EU kielsi Valiolta Voimariini-nimen, koska tuotteen kaikki rasva ei ollut ainoastaan maitorasvaa. Floran tuotteessa suurin osa rasvasta on kasvirasvaa.

 • Mitä tarkoittaa elintarvikkeessa lukenut "tarhattu riista"?

  12.12.2013 Kuningaskuluttaja

  Mieskatsojamme Pohjois-Karjalasta on monessa elintarvikkeessa törmännyt termiin ”tarhattu riista”. Mielikuva riistasta on vapaana luonnossa elävästä eläimestä, jota metsästetään. Mitä tarkoittaa elintarvikkeessa lukenut "tarhattu riista"?