Hyppää pääsisältöön

vallankumoukselliset

 • Opiskelijakapina 1968 – kansakuntien toivot barrikadeilla

  07.05.2018 Elävä arkisto

  "Hullu vuosi" toi ylioppilaat kaduille kautta maailman.

  "Hullu vuosi" 1968 toi ylioppilaat kaduille toukokuisessa Pariisissa, koko Euroopassa ja kautta maailman. Kampuksilla ja kaupunkien keskustoissa kaikuivat iskulauseet korkeakoulujen uudistamisesta, yhteiskunnallisesta demokratiasta, anti-imperialismista ja sosialismista. Elävä arkisto kokosi yhteen alkuperäisiä radio- ja tv-välähdyksiä kuohuvalta ajajaksolta.

 • Taistolaislauluista terrorismiin – Missä vaiheessa ääriliike tarttuu aseisiin?

  07.02.2016 Kulttuuricocktail

  Vallankumousta toteutettiin Suomessa lauluin Saksassa asein

  Länsi-saksalainen terroristiryhmä Punainen armeijakunta teki pommi-iskuja ja panttivankikaappauksia 70- ja 80-luvuilla. Se tavoitteli iskuillaan kommunistista vallankumousta, ja uskotteli voivansa herättää tavaratalojen pommittamisella Saksan liittotasavallan työläiset kansannousuun. Pankit ja suurkonsernit - kapitalismin syntipukit olivat vasemmistoterrorin kohteita. Samaa riistoa vastaan taisteltiin myös Suomessa. Oliko vain sattumaa, että Suomessa ei menty taistelulauluja pidemmälle?

 • Jotain ilmassa on haikea elokuva nuoruudesta, taiteesta, hipeistä, kapinasta, rakkaudesta ja vallankumouksesta, jota ei tullutkaan

  27.11.2015 Yle Teema

  Olivier Assayasin elokuva Teemalla ke 12.7. klo 22.

  Jotain ilmassa on Olivier Assayasin kaunis, surumielinen ja tarkkanäköinen elokuva 1970-luvun alun Euroopasta, nuoruudesta, rakkaudesta, taiteesta, kapinasta, hipeistä ja vallankumouksesta, jota ei tullutkaan. Elokuvan musiikkivalinnat Syd Barrettista Soft Machineen ansaitsevat erityiskehut.

 • "Turkkia johdetaan kuin mafiaa" – Erdoğan jakaa kansansa

  08.05.2015 Elävä arkisto

  Recep Tayyip Erdoğan hallitsi Turkkia vuodesta 2002 alkaen

  Recep Tayyip Erdoğan hallitsi Turkkia vuodesta 2002 alkaen

 • Vallankumouksen jälkeen kukaan ei uhannut Khomeinin valtaa Iranissa

  04.06.2014 Elävä arkisto

  Khomeini vallankumouksen kautta valtaan.

  Vain puoli vuotta sen jälkeen kun itsevaltainen ja länsimielinen šaahi Mohammad Reza Pahlavi oli ajettu maanpakoon vuonna 1979, kävi Ulkolinja paikan päällä katsomassa, miten iranilaisten elämä oli muuttunut ajatollah Ruhollah Khomeinin islamilaisen vallan alla.

 • Ukrainalaiset kävivät jälleen taistoon Maidanilla

  20.02.2014 Elävä arkisto

  Vuonna 2013 lähtivät ukrainalaiset joukolla osoittamaan mieltään jo perinteiselle paikalle, Kiovan Itsenäisyyden aukiolle, Maidanille. Seuraavana vuonna nuo mielenosoitukset olivat kärjistyneet väkivaltaisiksi yhteenotoiksi mellakkapoliisin kanssa.

 • Ukrainan oranssin vallankumouksen lapset saivat pian pettyä

  09.12.2013 Elävä arkisto

  Kun vuoden 2004 Ukrainan presidentinvaalit oli tuomittu vilpillisiksi, kerääntyi Kiovan Itsenäisyyden aukiolle oppositiokoalitiota kannattavien oranssi telttakylä. Mielenosoittajat vaativat aitoa demokratiaa, korruption hävittämistä, tuloerojen kaventamista ja uusia vaaleja. Vaalit uusittiin ja hetken näytti, että kansa sai vaatimansa.

 • Sohvasurffaten Välimeren rannoilla

  08.11.2013 Elävä arkisto

  Lotta ja Pia reissaavat ympäri Välimerta.

  Lotta Kaihuan ja Pia Asikaisen suonissa virtasi jälleen vapaus. Toisella tuotantokaudella sohvasurffaajat pääsivat kiertämään maailmaa ihmisten sohvilla, parvekkeilla ja jopa luolassa majoittuen. Tällä kertaa matka suuntautui Välimerelle.

 • Sosialismi tai kuolema – kuubalaisia soraääniä uudessa maailmassa

  10.10.2013 Elävä arkisto

  Tuhannet valitsivat suunnakseen merentakaisen Miamin.

  Kun Neuvostoliitto hajosi, maailma muuttui ja Kuuba jäi yksin ylläpitämään omaa sosialismiaan. Tärkeimmän kauppakumppanin kadottua Yhdysvaltojen kauppasaarron vaikutukset moninkertaistuivat talouden romahtaessa. Tuhannet ja taas tuhannet valitsivatkin suunnakseen meren toisella puolella siintävän Miamin. Sinne päästäkseen oli uhmattava haita ja merivirtoja itse kyhätyissä lautoissa.

 • Mohamed Bouazizi käynnisti arabikevään

  12.07.2013 Elävä arkisto

  Mohamed Bouazizi oli vihannesten katumyyjä Sidi Bouzidissa, Tunisiassa. Eräänä päivänä viranomaiset veivät hänen elinkeinonsa, kun Bouazizilla ei ollut rahaa lahjoa heitä. Bouazizi päätyi epätoivoiseen tekoon. Tunisian korruptoitunut yhteiskunta oli vienyt nuorelta mieheltä työn. Joulukuun 17. 2010 Bouazizi teki polttoitsemurhan kaupungintalon edessä. Alkoi ennennäkemätön tapahtumasarja, jonka seurauksena Tunisian diktaattori Ben Ali syöstiin vallasta ja joka levisi koko arabimaailmaan.

 • Arabikevään historiaa maa maalta ja käsite käsitteeltä

  10.07.2013 Elävä arkisto

  8-osainen radiosarja arabikeväästä

  Alkuvuodesta 2011 muutoksen tuulet puhalsivat läpi Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän. Kansat nousivat kapinaan ja hallitsija toisensa jälkeen kukistui. Mutta mistä arabikevät sai alkunsa ja miten se näyttäytyi eri maissa. Radiosarja Arabikevään historiaa valottaa tapahtumia niin historian saatossa kuin arabikeväänäkin maa maalta ja käsite käsitteeltä.

 • Egyptiläinen vallankumous Tahririn aukiolla

  09.07.2013 Elävä arkisto

  Hosni Mubarakin valtakausi Egyptin johdossa päättyi vuonna 2011, kun niin kutstuttu arabikevät levisi Egyptiin. Kansa oli kyllästynyt korruptioon, epätasa-arvoon ja huonoon ihmisoikeustilanteeseen. Lähi-idän itsevaltiaat saivat yksi toisensa jälkeen väistyä, eikä vuodesta 1981 hallinnut Mubarak ollut poikkeus.

 • Haile Selassie I – keisari ja jumala

  24.11.2010 Elävä arkisto

  Etiopian pitkäaikainen hallitsija on myyttinen hahmo.

  Etiopian pitkäaikainen hallitsija on suorastaan myyttinen hahmo. Joidenkin mielestä hän oli diktaattori muiden joukossa, toisten mielestä oikeudenmukaisuuden perikuva, rastafareille jumalan inkarnaatio.

 • Vallankumouksen Etiopia

  17.11.2010 Elävä arkisto

  Sotilasvallankaappaus lopetti Etiopian keisarivallan 1974.

  Etiopia tunnetaan keisareistaan, erityisesti Haile Selassiesta. Vuonna 1974 keisarivallan lopetti sotilasvallankaappaus, ja maa koki suuria mullistuksia. Yle lähetti toimittajansa paikan päälle.

 • Kai R. Lehtosen Historiaa pitkin poikin

  20.07.2009 Elävä arkisto

  Ovatko asiat muuttuneet nykypäivään mennessä?

  Filosofian tohtori Kai R. Lehtonen pakinoi ohjelmassaan monista yhteiskunnallisista ja poliittisista asioista. Aiheita tarkastellaan niin menneisyyden kuin nykyisyydenkin valossa. Ovatko asiat muuttuneet nykypäivään mennessä?

 • Jari Tervo: Troikka

  25.03.2009 Elävä arkisto

  Jari Tervon romaani Troikka päättää kolmiosaisen historiasarjan. Edelliset osat ovat Myyrä ja Ohrana. Troikka alkaa punaisten pakoretkestä Tampereelta v. 1918 Venäjälle, ja se päättyy vuoteen 1926.

 • Opiskelijaradikalismi Länsi-Euroopassa

  28.04.2008 Elävä arkisto

  Vuosi 1968 kuului opiskelijaradikalismille. Yliopistojen valtaajat ympäri Eurooppaa vaativat opintoreformia ja sosialismia.

 • Linus Torvalds - avoimen vallankumouksellinen

  22.01.2008 Elävä arkisto

  Linus Torvalds henkilökuvassa

  Linuxin kehittäjä Linus Torvalds on tietokonemaailman vallankumouksellinen. Henkilökuvassa vuodelta 1998 tavataan Torvalds Silicon Valleyssa, Kalifornian Piilaaksossa. Mukana ovat myös vaimo Tove ja tytär Patricia.

 • Legendaarinen Jatkoaika-ohjelma nosti Veskun maineeseen

  26.10.2007 Elävä arkisto

  Loirin aisaparina oli Jarno Hiilloskorpi.

  TV1:n yhdistetty talkshow-, sketsi- ja musiikkiohjelma teki nuoresta Vesa-Matti Loirista vuonna 1968 kansallisen koomikkokuuluisuuden.

 • Oma-kabaree

  27.08.2007 Elävä arkisto

  Syksyllä 1969 esitetty poliittinen tv-kabaree Oma poiki valituksen Yleisradion ohjelmaneuvostolle.

Sivut