Hyppää pääsisältöön

aspartaami

 • Unohda mutkikkaat keinot, banaanikärpästen selättämiseen riittää mehu – "Ne ovat niin pöljiä, että menevät siihen itsensä uhraamaan"

  23.08.2017 Yle Uutiset

  Hedelmäkärpästen hävittämiseen on netissä lukemattomia ohjeita, mutta arjen asiantuntijat kehottavat pysymään yhä vain yksinkertaisella linjalla. Juttu on julkaistu vuonna 2017.

 • "Pillimehuissa on enemmän sokeria kuin ennen" – Tarua!

  23.07.2015 Yle Uutiset

  Vaikka moni toisin luulee, eivät pillimehut sisällä sen enempää sokeria kuin ennenkään. Päinvastoin, joidenkin pillimehujen sokeripitoisuudet ovat laskeneet. Rinnalle on tullut myös useita osaksi tai täysin keinomakeutettuja pillimehuja.

 • Valkoinen sokeri on pannassa – mikä korvikkeeksi?

  07.06.2015 Yle Uutiset

  Valkoisen sokerin epäterveellisyydestä on kohistu niin paljon, että monet ovat jo ryhtyneet sokerilakkoon. Trendikkäissä leivontakirjoissakin täysin prosessoitu sokeri korvataan luonnollisemmilla raaka-aineilla, kuten kookossokerilla tai agavesiirapilla. Toisaalta kevyttuotteissa käytetään täysin keinotekoisia makeutusaineita. Asiantuntijat kertovat, onko valkoiselle sokerille oikeasti terveellistä vaihtoehtoa.

 • Makeutusaineita halutaan välttää - silti light-tuotteiden kauppa käy

  01.06.2015 Kuningaskuluttaja

  Moni ostaa huomaamattaan keinomakeutetun tuotteen.

  Vain makeutusaineilla saa paljon makeutta ja vähän "hiilareita", mutta keinomakeuttajien imago vaihtelee: Aspartaami on pahis, stevia ja ksylitoli taas kuin “suoraan luonnosta”. Moni ostaa huomaamattaan keinomakeutetun tuotteen.

 • Tiesitkö tämän makeutusaineista?

  01.06.2015 Kuningaskuluttaja

  Kevytmakeuttajia on EU:ssa käytössä jo 18.

  Makeutusaineita on EU:ssa käytössä jo 18. Stevia näkyy mainoksissa isolla, mutta tuotteessa sitä on prosentin osasia. Kolajättien kevytlimuissa sukraloosi ja aspartaami vaihtelevat sen mukaan, miten makeuttajien julkinen imago vaihtelee. Aspartaami työllistää elintarvikeviranomaisia. Kokosimme tietoja viidestä yleisesti käytetystä kevytmakeuttajasta.

 • Sokeroidut juomat lisäävät sydänriskitekijöitä jo parissa viikossa

  18.05.2015 Yle Uutiset

  Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan lisättyä sokeria sisältävät virvoitusjuomat vaikuttavat etenkin kolesterolipitoisuuksiin.

 • Tutkimus: Makeutusaineet saattavat lisätä diabeteksen riskiä

  18.09.2014 Yle Uutiset

  Tiedemaailmassa tutkimustulokset on otettu varovaisesti vastaan. Ravintoasiantuntijoiden mielestä tutkimustulokset eivät ole riittävän kattavat, jotta niiden perusteella voisi vetää kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

 • Coca-Cola mainostaa kampanjalla aspartaamin turvallisuutta

  14.08.2013 Yle Uutiset

  Mainoskampanja on vastaus dieetti- ja virvoitusjuomien laskeneisiin myyntilukuihin sekä kuluttajien mielikuvaan makeutusaineiden epäterveellisyydestä.

 • Tutkimus: Kevytjuomilla yhteys masennukseen?

  09.01.2013 Yle Uutiset

  Kevytlimonadeja neljä tölkkiä tai lasillista päivittäin juovien masennusriski oli kolmanneksen muita suurempi. Kahvinjuonti sen sijaan pienensi riskiä sairastua masennukseen.

 • Professori: Elintarvikkeiden E-koodeja on turha pelätä

  17.09.2012 Yle Uutiset

  E-koodien eli lisäaineiden määrä tuoteselosteessa ei merkitse sitä, että tuote on täysin keinotekoinen. Suuri osa elintarvikkeisiin lisättävistä lisäaineista tulee nykyään suoraan luonnosta.

 • Muurahaiset eivät oikeasti haluaisi sisälle

  30.03.2012 Yle Uutiset

  Keväällä mauriaiset saattavat suunnata ravinnonetsintänsä myös sisätiloihin. Muurahaistutkija muistuttaa, että kuiva sisäilma on muurahaisille myrkkyä sinänsä.

 • Luonnon oma kaloriton makeutusaine haastaa aspartaamin

  29.01.2012 Yle Uutiset

  Steviakasvin lehtiuutteesta valmistetun makeutusaineen myynti sallittiin Suomessa joulukuussa 2011. Eviran ylitarkastaja pitää mahdollisena, että täysin kaloriton stevioglykosidi voi hyvinkin nousta Suomessa suureen suosioon.

 • Kuluttaja hakee makeasta stevia-kasvista luonnollisuutta

  03.01.2012 Yle Uutiset

  Makeutukseen käytettävät Stevia rebaudiana -kasvin lehdet kiinnostavat ruokavaliotietoisia. Steviaa on helppo kasvattaa kotioloissakin. Virvoitusjuomateollisuudessa stevialla makeutettuja tuotteita on kehitelty jo pitkään.

 • Steviasta haastaja sokerille ja aspartaamille

  22.11.2011 Yle Uutiset

  Suomen elintarviketeollisuus on kiinnostunut stevia-kasvista valmistettavan makeutusaineen käyttämisestä aspartaamin ja asesulfaami K:N korvaajana. Ensimmäiset stevia-tuotteet tulevat markkinoille joulukuussa.

 • EU-komissaarit hyväksyivät karppaajien haikaileman stevian

  14.11.2011 Yle Uutiset

  Euroopan unionin komissio on hyväksynyt stevian elintarvikkeissa käytettäväksi makeuttajaksi. Luonnonmukaisen ja kalorittoman makeuttajan uskotaan muuttavan elintarvikealaa ja juomateollisuutta. Sen uskotaan vähentävän merkittävästi muun muassa aspartaamin käyttöä.

 • Lukijat keskustelivat aspartaamista ja lisäaineiden haitoista

  01.07.2011 Yle Uutiset

  Esimerkiksi kevytlimsoista tuttu aspartaami huolestuttaa yhä useampaa. Ihmisten huoli aikaisti aspartaamin arviointia -juttu puhututti myös YLE Uutisten lukijoita perjantaina.

 • Ihmisten huoli aikaisti aspartaamin arviointia

  01.07.2011 Yle Uutiset

  Esimerkiksi kevytlimsoista tuttu aspartaami huolestuttaa yhä useampaa. Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA aikaisti toukokuussa keinotekoisena makeutusaineena käytetyn aspartaamin turvallisuusarviointia nimenomaan huolestuneiden kansalaisten takia. Alun perin vuodelle 2020 suunnitellun arvioinnin on määrä valmistua jo ensi vuonna.

 • EU selvittää aspartaamin turvallisuuden

  25.05.2011 Yle Uutiset

  EU:n komissio on pyytänyt Euroopan elintarviketurvallisuusvirastoa tutkimaan, onko aspartaamin käyttö keinotekoisena makeutusaineena turvallista. Aspartaamin käyttöä oli määrä arvioida seuraavan kerran vuonna 2020, mutta komission mukaan selvitystä on syytä aikaistaa viimeaikoina esitettyjen väitteiden vuoksi.

 • Kaikki lähti vatsavaivoista

  31.03.2011 Yle Uutiset

  Toimittaja Noora Shingler kärsi pitkään selittämättömistä vatsavaivoista, joihin ei löytynyt apua edes lääkäriltä. Aamu-tv:ssä vieraillut Shingler välttelee nykyisin kemikaaleja niin ruoassa kuin kosmetiikassakin. Kokemuksista syntyi kirja.

 • Nettikeskustelijat suosivat perusraaka-aineita lisäaineiden vuoksi

  13.01.2011 Yle Uutiset

  Kuluttajat katsovat yhä tarkemmin, mitä lisäaineita ruoassa on käytetty. Vaikka Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan lisäaineiden kokonaismäärä ei vielä ole juuri vähentynyt, ovat tuottajat alkaneet kiinnittää asiaan huomiota. Nettikeskustelijat suosivat perusraaka-aineita ja toivovat lähiruoan lisääntyvän, jotta lisäaineita ei tarvittaisi enää niin paljon.

Sivut