Hyppää pääsisältöön

valtiot

 • Kuinka hyvin tunnet Euroopan kartan? Testaa osaamisesi!

  14.05.2019 Oppiminen

  Testaa, kuinka hyvin tunnet Euroopan kartan.

  Tiedätkö, missä ovat Irlanti tai Portugali? Entä Ukraina, Andorra ja Pohjois-Makedonia? Testaa, miten hyvin osaat nimetä valtiot Euroopan kartalla!

 • Opi maantiedettä pelaamalla – kokosimme koukuttavia mantsa-aiheisia pelejä

  10.10.2017 Abitreenit

  Varoitus: sivut saattavat koukuttaa näpyttelemään tunneiksi!

  Sivistäviä ja kiperiä ilmastokysymyksiä, lippuja, karttoja, maiden listaamista ja paikan tunnistamista katukuvan perusteella. Lista ilmaisista tietovisoista ja muista peleistä, joilla voi oppia manstaa ja viihtyä. Ehdota lisäyksiä listalle!

 • Pitäisikö valtioilla olla rajoja? Vastaa Battlen nationalismikyselyyn

  22.02.2016 Battle

  Pitäisikö valtioilla olla rajoja?

  Sinun mielipiteesi on tärkeä. Vastaamalla Battlen nationalismikyselyyn autat meitä saamaan tietoa siitä, miten mielipiteet jakaantuvat. Vastauksesi tallentuu nimettömänä. Ota kantaa! –Juhani

 • Dokumenttiprojekti: Kannaksen kierros

  09.02.2016 Yle TV1

  Toimittaja Arvo Tuomisen road movie Karjalankannakselta.

  Toimittaja Arvo Tuominen ajoi Karjalankannaksen ympäri ja vieraili kymmenellä paikkakunnalla.

 • Pietarin maan alla syntyi elinvoimainen undergroundkulttuuri

  28.01.2015 Elävä arkisto

  Viisi vuosikymmentä Pietarin undergroundkulttuuria.

  Markku Värtön viisiosainen sarja Pietari underground (2006) nostaa esiin kulttuurin, joka syntyi piilossa ja vastalauseena kaikelle sille, mikä Neuvostoliitossa ja Venäjällä on saanut olla näkyvää. Pietarin maan alla kukoisti elinvoimainen undergroundkulttuurien kirjo aina musiikista kirjallisuuteen ja performanssitaiteeseen. Pietarin undergroundiin tutustutaan viiden eri vuosikymmenen näkökulmasta 1950-luvulta 1990-luvulle.

 • Afrikka eli vahventumisen aikaa 1970-luvulla

  28.10.2014 Elävä arkisto

  Afrikassa elettiin itsenäistymisen aikaa 1960-luvulla, kun moni valtio jätti eurooppalaisten kolonialismin taakseen. Seuraavana vuosikymmenenä keskityttiinkin yhteiskunnan rakentamiseen, selviää neliosaisesta Muuttuva Afrikka –tv-sarjasta vuodelta 1977.

 • Autolla Afrikan sydämeen

  24.09.2014 Elävä arkisto

  Matkakertomus vuodelta 1967

  Jorma Karimo, Pekka Parikka ja Aimo Taleva hyppäsivät vuonna 1967 autoon ja suuntasivat Afrikkaan. Matka vei heidät Saharan läpi, Guineanlahdelta savanneille ja aina Afrikan keskiosiin asti.

 • Intifada ja unelma Palestiinan valtiosta

  02.09.2014 Elävä arkisto

  Vuonna 1989 elettiin kansannousun toista vuotta.

  Palestiinan valtio on ollut unelmana palestiinalaisille Israelin valtion synnystä vuonna 1948 lähtien. Vuonna 1989 elettiin intifadan eli palestiinalaisten kansannousun toista vuotta ja unelma omasta valtiosta eli vahvana.

 • Vuosi kuuden päivän sodan jälkeen

  29.08.2014 Elävä arkisto

  Toimittaja Paula Porkan neliosaisessa reportaasissa Vuosi sodan jälkeen tutkitaan kuuden päivän sotaa neljältä eri kantilta, neljän eri osapuolen silmin. Porkka kysyy kiperiä kysymyksiä, kuten voittiko Israel todella, mitä palestiinalaisuus tarkoittaa ja miten Jordanian valtio selviää sodan jälkeen.

 • Ninan ja Johanneksen matka Kanadan ihmemaassa

  01.08.2014 Elävä arkisto

  Toisaalla – ihmemaa Kanada on suomenruotsalaisten Ninan ja Johanneksen hyväntuulinen matkailuohjelma läpi valtavan maan. Matkan aikana he muun muassa maistavat jäävuorta, tutustuvat Thunder Bayn suomalaisiin, telttailevat Kalliovuorten läheisyydessä ja ottavat osaa ehtaan calgarylaiseen cowboy-meininkiin.

 • Perusoikeudet väistyivät Hongkongin siirtyessä Kiinalle

  05.02.2014 Elävä arkisto

  Brittien hallinnassa ollut Hongkong oli talousmahti, jossa kansalaisten perusoikeudet olivat taattu. Kun hallintoalue liitettiin Kiinaan vuonna 1997 syntyi huoli muun muassa lehdistön vapaudesta. Tuo huoli konkretisoitui kun Kiina ilmoitti, että se aikoo rajoittaa hongkongilaisten vapauksia.

 • Onko kapitalismi markkinatalouden syöpä?

  30.01.2014 Elävä arkisto

  Ekonomisti David Korten pitää yritysglobalisaatiota umpikujana, jossa valtiot pyrkivät tuottamaan suuryrityksille mahdollisimman hedelmälliset olosuhteet tuottaakseen hyvinvointia, mutta päätyvätkin vain näiden armoille.

 • Pulinat pois – välähdyksiä Johannes Virolaisen uralta

  24.01.2014 Elävä arkisto

  Johannes Virolaisen (1914–2000) syntymän 100-vuotispäivän kunniaksi Elävä arkisto teki filmikoosteen Virolaisen huikean uran vaiheilta. Tervetuloa matkalle läpi viiden vuosikymmenen!

 • Yhtä kaupunkia kahdessa valtiossa

  12.12.2013 Elävä arkisto

  Tornion ja Haaparannan yhteenkasvaminen.

  "Mikään ei ole enää pyhää, kun Tornio ja Haaparanta ovat päättäneet kasvaa yhteen", sanoi A-studion toimittaja vuonna 2001 Suomen ja Ruotsin välisellä rajalla. Todellisuudessa yhteen kasvaminen oli alkanut jo vuosikymmeniä aiemmin ja vain syventynyt ajan myötä.

 • EU-kansalaisuus myytävänä

  26.09.2013 Elävä arkisto

  Romanian passista on tullut hämäräbisneksen vetävä kauppakohde Moldovassa. Voiko kuka tahansa ostaa EU:n kansalaisuuden?

 • Miten valtio brändätään?

  10.05.2013 Elävä arkisto

  Puhdasta luontoa, korkeatasoista koulutusta ja luomuruokaa vai masennusta, alkoholismia ja perheväkivaltaa. Minkälaisista mielikuvista maabrändi koostuu ja voiko sitä rakentaa itse? Ainakin sitä yritti ulkoasiainministeri Alexander Stubbin kokoama työryhmä vuosina 2008-2010.

 • Suomalaiset poliisit auttoivat Kosovon poliisia uuteen alkuun

  22.04.2013 Elävä arkisto

  Sota ei runtele vain rakennuksia, vaan se murjoo myös ihmisten arkea ja jopa instituutioita. Kosovon sodan jälkeen jälleenrakentaminen koski myös poliisilaitosta.

 • Sanastoa ja fraaseja

  20.02.2013 Oppiminen

  Esittäydyttäessä käytetään erilaisia fraaseja riippuen mm. tilanteen muodollisuudesta ja esittäytyjien ikä- ja muista sosiaaliseen asemaan liittyvistä eroista. Suurin osa tässä esiteltävistä rakenteista on muodollisia ja ne sopivat joustavasti erilaisiin tilanteisiin.

 • Vieraan vallan varjostajat Suomen maaperällä

  12.10.2012 Elävä arkisto

  Ulkomaiset valtiot vakoilevat kansalaisiaan Suomessa

  Vieraat valtiot varjostavat ja uhkailevat Suomeen tulleita toisinajattelijoitaan. Muualta maailmasta tuttu toimintamalli, jossa pelotellaan myös auttajia, on sekin rantautunut Suomeen. MOT-ohjelmassa tutustutaan vainottuihin ja heidän vainoajiensa tarkoitusperiin.

 • Mafia saa voimansa yhteiskunnan heikkouksista

  05.09.2012 Elävä arkisto

  Italian mafian luultiin kadonneen historian hämäriin, mutta 80-luvulla herättiin karuun todellisutueen, mafia oli röyhkeämpi ja vahvempi kuin koskaan. Tappamalla tuomareita ja poliiseja se haastoi koko laillisen Italian. Dokumentissa tutkitaan mafian valtaa ja uuden nousun syitä.

Sivut