Hyppää pääsisältöön

musiikinhistoria

 • American Epic vie juurimusiikin juurille: upea dokumenttisarja kertoo aikakaudesta, jolloin Amerikka ensi kertaa kuuli itsensä

  22.11.2018 Yle Teema

  Hieno dokumenttisarja päättyy huikeaan studiokonserttiin.

  American Epic on musiikki- ja historiadokumenttien aatelia, kolmiosainen kertomus aikakaudesta, jolloin Amerikka ensi kertaa kuuli itsensä. Sarjan päätteeksi nähdään vielä huikea musiikkielokuva, jossa nykymuusikot ottavat vanhan ajan studio-olosuhteissa mittaa idoleistaan.

 • Laila – laulajasuosikki muistelee uraansa ja palaa sotalapsuuden maisemiin

  13.11.2018 Yle TV1

  Dokumenttielokuva iskelmätaivaan tähdestä.

  Laulaja Laila Kinnunen kertoo dokumenttielokuvassa elämästään ja vierailee lapsuutensa maisemissa.

 • Karun kauniit Jousikvartetot

  19.05.2017 Klassinen

  Levyarvio

  Täytyy sanoa, että Kuninkaallisen Concertgebouw-orkesterin jäsenistä koostuva Alma Quartet oikoo uudella levyllään minunkin käsityksiäni Erwin Schulhoffista. Holokaustin uhrina pidetty säveltäjä olikin – lopullista kohtaloaan yhtään vähättelemättä – yksi Maailmansotien välisen ajan kiinnostavimpia ja omaperäisimpiä säveltäjiä. Schulhoff on Stravinskyn, Bartókin, Janáčekin ja Alban Bergin aikalainen, heidän kaltaisensa ja vieläpä heidän vertaisensa taiteilija, joka viihtyi dadaistien seurassa.

 • Soundbreaking

  20.01.2017 Yle Teema

  Soundbreaking-uutuussarja Yle Teemalla

  Soundbreaking on uusi, upea dokumenttisarja populaarimusiikin luomisen ja taltioinnin historiasta. Studioiden ja äänilevyjen magiikkaa on avaamassa yli 150 artistia, tuottajaa ja musiikillista suunnannäyttäjää. Sarja nähdään Teeman lahjapaketissa ke 3. ja pe 5.1.2018.

 • Kun kitara soi...

  24.07.2016 Klassinen

  Kitaran historiaa ja Iiron musaluokan lämmittelyä

  ...ei itkeä saa, laulaa Eppu Normaali. Mutta juuri kitarasta on tullut suosituin kansan tuntojen tulkki ympäri maailman viimeisen vuosisadan aikana. Millainen on kitaran historia ja ketkä sen hienoimpia taitajia? Kitaran lyhyt historia saattelee Iiron musiikkiluokalle ottamaan selvää kitarasta alan suomalaisten huippujen avustuksella.

 • Laulaminen viestii, voimaannuttaa ja yhdistää

  08.07.2016 Klassinen

  Iiron musiikkiluokan lämmittelyä

  Laulaminen on ihmissuvun elinehto. Esi-isämme lauloivat, mahdollisesti jo ennen kuin puhuivat. Yhdessä laulaminen on toiminut heimon sisäisenä liimana, hyräily tyynnyttänyt lapset uneen, ja laulaminen on edelleenkin yksi tärkeimmistä—ellei jopa tärkein—väline tunteiden käsittelyyn ja viestimiseen. Laulaminen on myös yleisin musisoinnin muoto maailman musiikkikulttureissa länsimaista klassista musiikkia myöten.

 • Iiron musiikkiluokka 2016

  14.06.2016 Klassinen
 • Juice on heinäkuun tähti Ylellä

  09.06.2016 Ohjelmat

  Juice - pop up -kanava Yle Areenassa heinäkuussa

  Yle herättää henkiin suomirockin suurmiehen Juice Leskisen ohjelmistossaan heinäkuussa. Yle Areenaan avautui 4.7. Juice- pop up -kanava, joka tarjoilee kuukauden ajan kootusti sisältöä Juicesta. Samana päivänä Yle Radio Suomessa starttasi Radioteatterin 20-osainen uutuusohjelma Juicen Taivaallinen Aulabaari.

 • Virtuoosiklarinetistin uudet vaatteet

  12.02.2016 Klassinen

  Levyarvio

  Martin Fröstillä on kunnianhimoinen konserttiprojekti, nimeltään ei vähempää kuin Genesis. Hän pyrkii tutkimaan siinä tanssin ja folkin inspiroimaa musiikkia, niin hengellistä, vakavaa kuin viihteellistä, yli vuosisatojen. Tuon työn hedelmiä korjaa Sony Classicalin julkaisema uutuslevy nimeltään Roots. Vahva, ensiluokkainen lopputulos ei poista sitä ilmeistä seikkaa, että musiikin juurien sijaan polttopisteenä ja punaisena lankana levyllä on ennen kaikkea Martin Fröst itse.

 • Aristoteleen kantapää: Rytmipojista Mokomaan

  23.09.2014 Kulttuuri

  Mitä suomalaisten rockyhtyeiden nimet kertovat rockmusiikin ja maailman muuttumisesta? Pitkän linjan rocktoimittaja Juho Juntunen on oikea mies kertomaan.

 • Aristoteleen kantapää ja pitkien iskelmäsanoitusten salaisuus

  23.09.2014 Kulttuuri

  Miten suomalaisen populaarimusiikin sanoitukset siis ovat kehittyneet? Miksi rakastamme laulujen sanoituksia?