Hyppää pääsisältöön

musiikin opetus

 • Isolde Itä-Saksasta vahtii tutkijastipendiaattia Leningradin konservatoriossa – pianisti Meri Louhos muistelee

  03.12.2018 Meri Louhos

  Viimeinkin Leningradin konservatorioon.

  Kun Meri Louhos oli tehnyt jo useita turistimatkoja Leningradiin, anoi hän tutkijastipendiä tutustuakseen Leningradin konservatorion opetukseen. Vierailu kesti joitakin viikkoja eikä majoitus 1980-luvun alussa ollut enää sen enempää Astoriassa kuin Europeiskajassakaan.

 • Iiron musiikkiluokka 2016

  14.06.2016 Klassinen
 • Iiron musiikkiluokka - ilmoittaudu yleisöksi

  14.06.2016 Klassinen

  Iiron musiikkiluokassa on musiikin opetus- ja kontaktiohjelm

  Tervetuloa Iiro Rantalan musiikkiluokalle: Pääsykoe on kolmivaiheinen. Avaa radio tai verkkosivu yle.fi/klassinen, nauti ja vastaanota. Mikäli läpäiset kokeen ensiyrittämällä on sinut vapautettu muovisen nokkahuilun ja melodikan laajoista aineopinnoista. Parhaan opin saat tietenkin, jos ilmoittaudut yleisöksi. Voit alla olevista linkeistä ilmoittautua kaikille kursseille tai sitten vain yhteen. Ilmoittaudu ja tule paikalle!

 • Kuvionuotit johdattavat kehitysvammaiset musiikin maailmaan

  06.03.2015 Elävä arkisto

  Kuvionuottijärjestelmällä kuka vain voi oppia soittamaan.

  Musiikkiterapeutti Kaarlo Uusitalo kehitti kehitysvammaisten oppilaittensa tarpeisiin räätälöidyn kuvionuottijärjestelmän, jonka avulla kuka vain voi oppia soittamaan ja ennen kaikkea kokea hallitsevansa omaa soittamistaan.

 • Nuorta soittajaa Sirpa Suutari-Jääsköä inhottaisi elää ilman musiikkia

  13.02.2014 Elävä arkisto

  "Jos mulla ei olis mittään soitinta, musta tuntuis inhottavalta. Mä en pystyis olemaan oikein kunnolla ja mä menisin aina semmosen tykö, jolla olis joku soitin ja pyytäisin, että saisin soittaa", kertoo kuukauden henkilö Sirpa vuonna 1976.

 • Musiikkia pidettiin 1970-luvun peruskoulussa hanttiaineena

  07.02.2014 Elävä arkisto

  Peruskoulun myötä musiikintunnit vähenivät.

  Peruskoulun musiikin tunteja vähennettiin 1970-luvulla vedoten siihen, että niin sanotut tärkeämmät oppiaineet tarvitsevat enemmän tunteja. Musiikin ammattilaiset niin opettajat, muusikot kuin kouluttajatkin näkivät asian toisin. Ja tietysti koululaiset itse.

 • Musiikin palo ei tukahtunut Kainuun musiikkiopiston vaatimattomissa tiloissa

  24.01.2014 Elävä arkisto

  Musiikin harrastus Kainuussa oli erittäin monipuolista jo 1970-luvulla. Erityisesti pianonsoittajia oli paljon. Musiikkiopisto toimi puutteellisissa tiloissa ja opettajatkin olivat muodollisesti epäpäteviä, mutta palo musiikin tekemiseen oli kova.

 • Erkki Pohjola loi maailmankuulun Tapiolan lapsikuoron

  10.10.2013 Elävä arkisto

  Ottamatta koskaan kuoronjohtajan opintoja Erkki Pohjola (1931–2009) perusti Tapiolan kuoron maahan, jonka lasten kykyä laulaa ulkomaiset musiikkiasiantuntijat olivat aikoinaan vähätelleet. Tuloksena oli maailmanympärimatkoja tekevä lapsikuoro, joka tunnetaan maailmalla omintakeisesta soinnistaan.

 • Pekka Pöyry soitti soolot suoraan sydämestä

  29.07.2013 Elävä arkisto

  Pekka Pöyry oli lahjakas ja monipuolinen jazzmuusikko.

  Huilisti ja saksofonisti Pekka Pöyry oli poikkeuksellisen lahjakkaana ja monipuolisena pidetty kansainvälisen tason jazzmuusikko, jota verrattiin usein Charlie Parkeriin. Kirsti Petäjäniemen dokumentissa Pöyryn kollegat muistelevat ystäväänsä. Muistikuvia siivittävät upea musiikki ja ajankuva jazzmuusikkojen työstä ja toimeentulosta 1970–80-luvuilla.

 • Näin soitat nokkahuilua

  07.04.2010 Elävä arkisto

  Opastus nokkahuilun soiton saloihin

  Lienee harhaluulo, että nokkahuilu on leikkikalu, jota kuka tahansa pystyy tuosta vaan soittamaan. Nokkahuilun soittaminen vaatii nimittäin runsaasti harjoittelua.