Hyppää pääsisältöön

joulumusiikki

 • Joululaulujen uudet tuulet

  21.12.2019 Yle Radio Suomi

  Jarkko Martikainen kuunteli uudet joululaulut

  Joululaulujen tekeminen on monin tavoin musiikin kuninkuuslaji. Vertailukohtia historiasta löytyy ja joulun tunneherkkä ilmasto tuo omat vaatimuksensa. Vuoden 2019 uusia joululauluja kuuntelivat muusikko ja kirjailija Jarkko Martikainen, lauluntekijä ja artisti Mirkka Paajanen ja Ylen kuoromusiikin asiantuntija Inari Tilli.

 • Joulumusiikin sävel on vapaa! Toivoa voi jo nyt

  18.12.2019 Yle Radio 1

  Toivo sinulle rakkainta joulumusiikkia.

  Toivo sinulle rakkainta joulumusiikkia.

 • Anna laulu lahjaksi -joulukonsertti - tähtiartistit tulkitsevat radiokuuntelijoiden tarinoista syntyneitä lauluja

  13.08.2019 Yle Radio Suomi

  Anna laulu lahjaksi uudistaa joululauluperinnettä.

  Uusia joululauluja, tarinoita, tähtiartisteja ja huippumuusikoista koostuva bändi. Näistä aineksista on tehty vuoden sydämellisin joulukonsertti Anna laulu lahjaksi.

 • Kahden ihmisen jouluinen kohtaaminen kosketti - Tommi Kaleniuksen pieni joululaulu on kokoaan suurempi

  22.12.2018 Yle Radio Suomi

  Joululevylautakunnassa piispa Teemu Laajasalo

  Lautakunnan mielestä viisi joululaulu-uutuutta edustivat korkeaa tasoa. Joululevylautakunnassa Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo sekä lauluntekijät Aino Venna ja Petri Laaksonen.

 • Euroradion joulukonsertit Radio 1:ssä sunnuntaina 16.12.

  14.12.2018 Yle Radio 1

  Joulukonserttien päivän musiikkia.

  Joulukonserttien päivän musiikkia.

 • Kuinka juutalaiset sävelsivät joulun

  19.12.2017 Yle Teema

  Näin syntyivät suuret amerikkalaiset joululaulut

  Valkea joulu, Petteri Punakuono, Hiljaa leijaa maahan hiutaleet... Larry Weinsteinin lämminhenkinen musiikkielokuva siitä, kuinka ja miksi juutalaiset maahanmuuttajat sävelsivät yleismaailmallisia jouluklassikkoja.

 • Melkein joulumusiikkia! Avaruusromua 18.12.2016

  15.12.2016 Musiikki

  Millainen musiikki oikeastaan sopii jouluun?

  Meitä kaikkia kehotetaan ”tätä juhlaa asiaankuuluvalla hartaudella viettämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään”. Joulun pitäisi olla tietynlainen, mutta se onkin toisenlainen. On kiire. Ei ole rauhaa. Ei ole hiljaisuutta. On liian paljon kaikkea, paitsi aikaa, rauhaa ja hiljaisuutta. Avaruusromussa kuunnellaan melkein joulumusiikkia, muutamien ajatusten maustamana. Millainen musiikki oikeastaan sopii jouluun? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Riikan vlogi: Tunnistatko tutun joululaulun?

  25.11.2016 Klassinen

  Tutut joululaulut kuulostivat ennen vanhaan ihan erilaisilta

  Toimittaja Riikka Holopainen tapasi nokkahuilisti Sini Vahervuon ja cembalisti Matias Häkkisen ja pyysi kuulla kivaa joulumusiikkia. Muusikot tekivät työtä käskettyä, mutta Riikka ei tunnistanut kappaleen melodiaa. Tunnistatko sinä?

 • UPplus: Jouluyö, juhlayö

  24.12.2015 Uusi päivä

  Valtteri Lehtisen tulkinta kappaleesta Jouluyö, juhlayö.

  Valtteri Lehtisen tulkinta kappaleesta Jouluyö, juhlayö.

 • Apua! Taas joulumusiikkia! Avaruusromua 20.12.2015

  17.12.2015 Musiikki

  Mitä tulee mieleesi kun puhutaan joulumusiikista?

  Mitä tulee mieleesi kun puhutaan joulumusiikista? Millaista joulumusiikkia kuulit tänään, eilen, toissapäivänä? Mikä tekee laulusta joululaulun tai mikä tekee musiikista joulumusiikkia? Sanakirjamääritelmän mukaan joululaulu on laulu, jonka sanoitus liittyy aiheeltaan jouluun. Näin toki on, mutta säännön vahvistavia poikkeuksia on epäilyttävän paljon. Musiikki on olennainen osa joulun tunnelmaa, joulun mielen maisemaa. Tämän tietävät niin kauppiaat kuin mediakin. Avaruusromussa aivan oikeaa joulumusiikkia, jota esittävät mm. John Boswell, Ken Elkinson, Tapani Rinne, The Moog Machine ja Santo Domingo De Silos –luostarin munkkikuoro. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Joulumusiikkia niille, jotka eivät pidä joulumusiikista!

  15.12.2015 Musiikki

  Avaruusromun soittolista tarjoaa oudompaa joulumusiikkia.

  Last Christmas, Joulumaa, Do They Know It’s Christmas, Sydämeeni joulun teen, White Christmas, Sika… Mitä näistä ET ole kuullut äskettäin? Tuntuuko sinusta, että joulumusiikki on aina sitä samaa? Oletko kyllästynyt joulumusiikkiin? Etkö kestää enää yhtään Petteri Punakuonoa tai Tonttuarmeijaa? Avaruusromun Music for Xmas -soittolista tarjoaa joulumusiikin oudompaa laitaa.

 • UMO svengaa pikkujoulutunnelmissa

  15.12.2014 Elävä arkisto

  Jouluista jazzia 80-luvun Pikkujoulusvengit-tv-lähetyksissä

  Uuden Musiikin Orkesteri UMO loi joulunalustunnelmaa Pikkujoulusvengit-tv-lähetyksissä 1980-luvulla. Ohjelmissa kuullaan jouluista jazzia hilpeissä tunnelmissa ja solisteina vierailevat mm. Vesa-Matti Loiri ja nuoret Kuusiston veljekset.

 • UPplus: Koska meillä on Jari Sillanpää!

  04.12.2014 Uusi päivä

  Uuden päivän joulun erikoisjakso Koska meillä on joulu? tulee tänä vuonna 23.12. klo 19.45, ja sitä tähdittää suomalaisten suosikkiartisti Jari Sillanpää. UPplus: Koska meillä on Jari Sillanpää! seurasi veijarimaisen laulajan kannoilla kuvauksissa, ja meno oli välillä hervotonta!

 • 23.12. Teeman Elävä arkisto: Arkiston joulu

  21.06.2014 Yle Teema

  Joulu tulla jolkottaa, mutta missä on pukki? Arkisto tarjoilee joulumaistiaisia kolmelta vuosikymmeneltä: Vanamo ja Kolmonen laittavat joulupossua 1970-luvun tyyliin, Helsingin kaduilla kysellään joulupukin olemuksesta 1960-luvun hengessä, ja Juice ja Hassisen kone tuovat musiikilliset jouluterveiset 1980-luvulta.

 • Kreikkalainen joulu Suomessa

  29.10.2012 Elävä arkisto

  Miltä kuulostaisi joulu lumen ympäröimänä, koristellun kuusen läheisyydessä odotellessa joulupukkia poroineen? Eksoottiselta, sanoisivat ne kreikkalaiset, jotka saapuvat joulunviettoon Tornion kaupunginhotelliin.

 • Juice Leskinen: Sika

  30.11.2007 Elävä arkisto

  Sika on vaihtoehtoisten joululaulujen klassikko.

  Juice Leskisen vuonna 1980 ilmestynyt Sika on vaihtoehtoisten joululaulujemme rakastetuimpia edustajia. Tuubi-ohjelmassa tekijää säestää mieskööri.

 • Tiernapojat

  13.12.2006 Elävä arkisto

  Tiernapojat, toiselta nimeltään Tähtipojat on vuosisatoja vanha suomalainen jouluperinne. Laulunäytelmän juuret ovat Oulussa. Vuoden 1962 esityksessä nähtiin Knihtinä nuori Jamppa Tuominen.

 • Joulukirkko vuonna 1953

  29.11.2006 Elävä arkisto

  Joulu on perinteisesti ollut vilkkain kirkkopyhä Suomessa. Nykyisin jouluaaton illan jumalanpalvelus on perinteistä joulupäivän kirkkoa suositumpi.

 • Kauneimmat joululaulut

  28.11.2006 Elävä arkisto

  Perinteestä tuli valtakunnallinen 1970-luvun alkupuolella.

  Kauneimmat joululaulut -tapahtumaan osallistuu joka vuosi noin miljoona suomalaista. Perinteestä tuli valtakunnallinen 1970-luvun alkupuolella.

 • Sylvian joululaulu

  27.11.2006 Elävä arkisto

  Zacharias Topeliuksen runo "Sylvias hälsning från Sicilien" kertoo häkkiin suljetun linnun kaipauksesta Pohjolaan.

Sivut