Hyppää pääsisältöön

joikaaminen

 • Ikkunat auki pohjoiseen! Saamelainen kirjallisuus on modernimpaa kuin suomalainen

  19.07.2017 Kirjojen Suomi

  Pietari K. kävi täällä -essee ja podcast

  Suomessa on vieläkin vallalla sellainen ennakkoluulo, että saamelaisuus on jotenkin perinteistä ja alkuperäistä. Tosiasiassa koko saamelainen kulttuurielämä ja taide on modernia, sanoi kirjailija, muusikko ja kuvataiteilija Nils-Aslak Valkeapää haastattelussa jo vuonna 1999. Onko se mahdollista – ja miten? Kuuntele podcast tai lue essee täältä!

 • Giđđajohtin ráidduiguin 1968

  25.02.2017 Ealli arkiiva

  Ártnihaččat johtet geasseorohahkii

  Miessemánus 1968 Sámi radios sáddejuvvon ja seamma giđa báddejuvvon radiodokumeanta. Ártnihaččat johtet Guovdageainnus geasseorohahkii Ártni sullo guvlui.

 • Aristoteleen kantapää: Joikaaminen ja tiedonvälitys

  03.09.2014 Kulttuuri

  Yleinen ajatus saamelaisten joikusta täällä etelässä on, että se on sanatonta lauleskelua tunturissa. Soitto etnomusikologian dosentille panee kuitenkin miettimään tätä lauluperinnettä.

 • 16.9. Teeman Elävä arkisto: Maailmanmusiikkia Suomesta

  18.04.2014 Yle Teema

  Maailmanmusiikkia Suomesta

  Saamelaiset ja karjalaiset rytmit nostivat Suomen maailmanmusiikin kartalle 1990-luvun alussa. Värttinä hallitsi maailmanmusiikin soittolistoja Euroopassa ja Angelin Tytöillä riitti vientiä. Molemmista yhtyeistä tehtiin tv-ohjelmat uran alkutaipaleella.

 • Katin 468 kilometriä lumista tietä synnytykseen

  22.11.2013 Elävä arkisto

  Moni Lapissa asuva nainen on joutunut synnyttämään autossa

  Utsjoella asuva Kati Eriksen joutuu matkaamaan yli 400 kilometriä kotikylästään Rovaniemelle synnyttämään. Matka taittuu postiautolla ja bussilla. Samalla reitillä on moni nainen joutunut synnyttämään tien päällä.

 • Ylen vanhoilla äänitteillä joikattiin junia, radiota ja presidenttejä

  01.11.2013 Elävä arkisto

  Saamelaista joikua on kuultu radiossa 1930-luvulta alkaen.

  Joiku on alun perin ihmisen musiikkia itselleen, mutta radiossakin sitä on esitetty 1930-luvulta alkaen. Saamelaisten elävässä perinteessä on aina joikattu myös ajankohtaisia asioita, kuten valtionpäämiehiä ja nykyajan keksintöjä. Joiku on eräänlainen saamelaisen salattu muisti.

 • Joiku ei tarvitse sanoja

  30.05.2013 Elävä arkisto

  Hypnoottisia lauluja Lapin jylhissä maisemissa.

  1970-luvulla kuvatussa saamenkielisessä ohjelmassa kuullaan lähes hypnoottisia joikuja Lapin jylhissä maisemissa. Nils-Aslak Valkeapää puhuu joikujen merkityksestä.

 • Koskenlaskijain kuningas ratsasti isolla kalalla

  05.11.2012 Elävä arkisto

  Martti Silvennoisen viisiosaisessa reportaasissa vaelletaan Pallakselta Ounasjoelle ja palataan takaisin koskia laskien. Matkan varrella 75-vuotias tarinaniskijä Simoni Laakso muistelee nuoruutensa hurjaa rodeota 30-kiloisen lohen selässä.

 • Suomalainen ristiretki Saamenmaahan

  08.12.2011 Elävä arkisto

  Sotien jälkeistä Saamenmaata haluttiin suomalaistaa.

  Sotien jälkeen alettiin rakentaa uutta Suomea, jonka mottona oli yksi kansa, yksi kieli, yksi valtio. Tämä tuli merkitsemään muun muassa saamelaisille oman kielen ja kulttuurin syrjäyttämistä suomen kielen ja suomalaisuuden tieltä.

 • Ailu Valle ja Wimme Saari tuovat saamelaisuuden ilmentymiä esiin räppäämällä ja joikaamalla

  10.02.2011 Elävä arkisto

  Ailu Valle ja Wimme Saari

  Moderneilla kone-elementeillä muinaisia shamanistisia laulutekniikoita maustava saamelaisartisti Wimme Saari on noussut joiuillaan maailmanmaineeseen. Rap-artisti Ailu Valle puolestaan on pohjoissaameksi räppäävä muusikko, jonka laulujen sanoissa luonto ja huoli tulevasta keskeisiä teemoja.

 • Ailu Valkeapää toi joiun julkisuuteen

  19.02.2008 Elävä arkisto

  Áillohaš oli saamelaiskulttuurin renessanssin keskushahmo.

  Monipuolinen taiteilija ja kulttuurivaikuttaja Nils-Aslak Valkeapää, saameksi Áillohaš, oli 1970-luvulla alkaneen saamelaiskulttuurin renessanssin keskeinen hahmo. "Ailu" toi joiun tunturien yksityisyydestä julkisille estradeille ja toimi maailmanmusiikin pioneerina uudistamalla joikua modernin folkin ja jazzin aineksin.

 • Angelin Tytöt alkoivat kiertää Suomea ala-asteiässä

  24.01.2008 Elävä arkisto

  "Suomalainen opettaja pakotti joikaamaan."

  Angelin Tytöistä tuli 1990-luvulla maailmanmusiikin kansainvälinen nimi. "Suomalainen opettaja pakotti joikaamaan", etnotähdet muistelevat uransa alkua.