Hyppää pääsisältöön

sarjat (musiikki)

 • Erik Chisholm vaatii kompassia

  10.11.2017 Klassinen

  Levyarvostelu

  Tehdäpä jonkin maantieteellisen alueen béla bartókit, omalla maalla tai vieraalla ja kaukana. Tämä ajatus on ehtinyt olla jo kauan suuntaviiva, kun on puhuttu perinnemusiikkiainesten tislaamisesta ja uuttamisesta taidemusiikin käyttöön.

 • Elävää Bartókia draivilla

  28.10.2016 Klassinen

  Levyarvio

  Esa-Pekka Salosella on kyky saada partituuri soimaan vakuuttavasti ja saada muusikot käyttämään ilmaisuasteikkoaan luontevasti yhteissoinnin kärsimättä. Viimeisin livejulkaisu Signum classicsin Philharmonia orchestra -sarjassa kärsii kaiketi äänityspaikan, Lontoon Royal Festival Hallin vuoksi lämmön ja syvyyden puutteesta; Béla Bartókin ekspressiivisen orkesterimusiikin kuumaveriset, tosissaan heittäytyvät tulkinnat tekevät Salosen ja Philharmonian levystä silti erikoismaininnan arvoisen. Kokonaisuuden kruunaa yhtä tenhoava ja ensiluokkainen näkemys Bartókin Kontrasteista viululle, klarinetille ja pianolle.

 • Huilusonaatteja vapaudenajan ykkösmuusikolta

  27.05.2016 Klassinen

  Levyarvio

  Mahdollisesti suomalaisiakin sukujuuria omaava Johan Helmich Roman oli Ruotsin ensimmäinen kotimainen suuri säveltäjänimi, Ruotsin musiikin isä. Hovimuusikon lapsi pääsi jo nuorena viulistiksi kuninkaalliseen hovikapelliin ja myös opiskelemaan ulkomaille. Viisi vuotta Lontoossa 1710-luvun jälkipuolella antoivat Romanille monipuolisen kansainvälisen koulutuksen. Palattuaan Ruotsiin Romanista tuli hovikapellimestari, ja hän huolehti muun muassa nuottien hankkimisesta Keski- ja Etelä-Euroopasta Pohjolaan. Romanin ainoa lopulta julkaistu oma opus, Kaksitoista sonaattia huilulle ja continuolle, on saanut kelpo tulkinnat kahdella huilisti Dan Laurinin levyllä, joista jälkimmäinen on juuri julkaistu Bis-levymerkillä.

 • Muusikko rauhan asialla

  13.05.2016 Klassinen

  Levyarvio

  Savoijissa nykyisen Ranskan alueella vuonna 1653 syntynyt Georg Muffat opiskeli viulun ja urkujen soittoa sekä sävellystä Aurinkokuninkaan hovisäveltäjän Jean-Baptiste Lullyn ranskalaiseen tyyliin, jatkoi opintojaan jesuiittakouluissa Elsassissa ja pääsi myöhemmin täydentämään opintojaan Roomaan Arcangelo Corellin vaikutuspiiriin. Pääasiallisen muusikonuransa hän teki Salzburgissa ja Passaussa. Muffatia voi hyvällä syyllä pitää yhtenä ensimmäisistä barokin kansallisten tyylien yhdistäjistä—ja tunnustautuipa hän rauhan mieheksikin.

 • Lempeä heinäkuinen kesäpäivä Thames-joella

  08.04.2016 Klassinen

  Levyarvio

  Kuninkaallisella retkellä Thames-joella heinäkuussa 1717 sai kantaesityksensä teoskokonaisuus, josta tuli heti yksi säveltäjänsä, englantilaistuneen George Frideric Handelin suurimpia hittejä. Akademie für Alte Musik Berlinin ja Harmonia mundin tuoreella julkaisulla konserttimestari Georg Kallweitin joukot soittavat Vesimusiikkia upean hersyvästi ja yhtenäisesti.

 • Svoinutin tapaus

  13.09.2013 Blogit

  Olen usein miettinyt, että onko mielikuvani 1980-luvusta aito vai onko se vain Neil Hardwickin luoma. Lapsena kaikki lempiohjelmani olivat hänen kirjoittamiaan. Ehdoton suosikkini oli 1990-luvulla uusittu Sisko ja sen veli.

 • Torstaisarja 5 / Bartók-festivaali András Schiff

  21.03.2012 RSO
 • Keskiviikkosarja 6 2012 / Bartók-festivaali András Schiff

  21.03.2012 RSO