Hyppää pääsisältöön

yksinlaulut

 • Sallinen Sibeliuksen muovaajana

  07.12.2017 Klassinen

  Levyarvostelu

  Radion sinfoniaorkesterin suureen Sibelius-karkeloon kaksi vuotta sitten kuului orkesterituotantoa edustanut levy, jossa soivat Lemminkäinen sekä Pohjolan tytär. Tuo paketointi on nyt saanut rinnalleen sisarjulkaisun, joka päälle päin tullaan muistamaan mezzosopraano Anne Sofie von Otterin Sibelius-osallistumisena ja Hannu Linnun RSO-johtajakauden fiksuna tapana heittää puumerkki "ison S:n" ison laarin eli orkesterituotannon alle.

 • Lyyrikon unohdettuja lauluja

  03.10.2017 Klassinen

  Levyarvio

  Yrjö Kilpinen on suomalaisista laulusäveltäjistä ainoa, joka todella pääsi murtautumaan kansainväliseksi tekijäksi saksankielisen Liedin maailmassa. Häntä voikin helposti pitää Kuulan ja Sibeliuksen jälkeen merkittävimpänä suomalaisena laulusäveltäjänä. Niinpä Kansalliskirjaston arkistossa piilossa uinuneiden Kilpisen laulujen kaivaminen esiin ja toimittaminen laulukuntoon on kansallinen kulttuurinen teko, ja ne ansaitsevat luonnollisesti myös tasokkaan levytyksen.

 • Kosmopoliitin suomalaissäveltäjän lauluja

  21.04.2016 Klassinen

  Levyarvio

  Ernest Pingoud on yksi maailmansotien välisen ajan kiinnostavimpia säveltäjiämme. Lupaavasti alkanut säveltäjänura syystä tai toisesta lopahti ja Pingoud siirtyi hallinnollisiin tehtäviin ja kirjoitti musiikista. Pingoud'n suppea mutta tasokas yksinlaulutuotanto on päässyt levylle pianisti Annikka Konttori-Gustafssonin ansiosta.

 • Mezzosopraano Anne Sofie von Otter kantaesittää Sibeliusta

  05.12.2015 Klassinen

  Anne Sofie von Otter kantaesittää Sallisen Sibelius-laulut.

  Maailmankuulu ruotsalainen mezzosopraano Anne Sofie von Otter kantaesittää Hannu Linnun johtaman Radion sinfoniaorkesterin solistina sekä Itsenäisyyspäivän juhlakonsertissa 6.12. että 9.12. Aulis Sallisen orkestroimia Sibeliuksen lauluja.

 • 150 Sibeliusta: Pois tieltä risut ja männynkävyt

  04.02.2015 Klassinen

  Sibeliuksen seitsemän laulua Runebergin runoihin op. 13 ovat Kullervo-sinfonian aikalaisia. Omassa lajissaan ja mittakaavassaan ne ovatkin yhtä täräyttävä debyytti laulumusiikin alueella kuin Kullervo orkesterimusiikin. Lauluja Sibelius oli toki säveltänyt aikaisemminkin, mutta Runeberg-laulut ovat hänen ensimmäiset opusnumeroidut ja erillisinä julkaistut laulunsa.

 • Suomalaistaiteilijat Tukholmassa

  26.01.2015 Klassinen

  Terveiset Tukholmasta, missä turisti ei voi olla törmäämättä mainoksissa suomalaistaiteilijoihin. Kaupungissa johtavat näinä päivinä kapellimestarit Sakari Oramo, Susanna Mälkki, Esa-Pekka Salonen ja Eva Ollikainen ja laulavat Anu Komsi ja Aarne Pelkonen. Anja Lankinen lähettää terveiset musiikkimatkalta Tukholmasta.

 • Nostaako juhlavuosi esiin Sibeliuksen tuntemattomia yksinlauluja?

  02.01.2015 Klassinen

  Sibelius kirjoitti kolmenkymmenen vuoden aikana satakunta yksinlaulua. Konserttikäytössä niistä kuluu kuitenkin vain vähemmistö.

 • Helsingin ensilevytyksissä 1904 laulettiin myös viinasta

  17.11.2014 Elävä arkisto

  Englantilaisen yhtiön edustaja toi kalustonsa Helsinkiin.

  Gramofonilevyjä äänitettiin ensi kertaa Suomen kamaralla loppuvuodesta 1904, kun englantilaisen yhtiön edustaja toi kalustonsa Helsinkiin. Viikon kestäneissä sessioissa tehtiin muun ohessa ensimmäiset suomalaiset populaarimusiikkilevytykset ja ensimmäinen kotimainen "kuunnelma".

 • Soittolista lied-musiikin kuuntelun haasteisiin

  20.10.2013 Klassinen

  Baritoni Aarne Pelkosen suositukset.

  yle.fi/klassisen Musiikkineuvola toimittaa soittolistoja mittatilaustyönä. Tähän mennessä sarjassa ovat ilmestyneet soittolistat Naisenergiaa lapsiperheen äidille, Minimalismia punkin ja rapin ystävälle, Seikkailua ja sellomusiikkia lomailevalle koululaiselle sekä Rytmikästä ja energistä musiikkia entiselle selloharrastajalle. Toivotko soittolistaa itsellesi? Tästä ohjeisiin.

 • Tom Krause kertoo millainen on hyvä liedlaulaja

  30.10.2011 Klassinen

  Krause on Jean Sibelius -laulukilpailun tuomariston pj

  Järvenpään II Kansainvälisen Jean Sibelius -laulukilpailun 23.-29.10.2011 tuomariston puheenjohtajana toimi baritoni Tom Krause. Krause on tehnyt huomattavan kansainvälisen uran sekä oopperanäyttämöillä että varsinkin liedin parissa. Haastattelussa hän kertoi mm. millainen on hyvä liedlaulaja.

 • Lied on uhanalainen laji!

  27.09.2011 Klassinen

  Helsinkiläinen freelancer-laulaja Tiina Markkanen valitsi pizzapalkinnon saajaksi lied-pianisti, lied-opettaja Heikki Pellisen."Hänen taiteellinen työskentelynsä sekä huikea kykynsä innostaa ja inspiroida opiskelijoita ovat omaa luokkaansa. Heikki Pellinen on jo käsite musiikinopiskelijoiden keskuudessa,” Markkanen perustelee.

 • M. A. Nummisen parhaita iskusäveliä

  12.03.2010 Elävä arkisto

  Valikoima baritonilaulajan tarttuvimmista lauluista.

  Kansainvälisesti tunnettu baritonilaulaja M. A. Numminen esittää valikoiman tarttuvimpia iskusäveliään ensiluokkaisina elävinä tulkintoina.

 • Mirjam Helin -kilpailun voittajat 2009

  13.08.2009 Elävä arkisto

  Kuudennen kerran järjestetyn Kansainvälisen Mirjam Helin -laulukilpailun voitot menivät Venäjälle ja Koreaan. Yksikään suomalainen ei yltänyt finaaliin.

 • Tom Krause

  31.07.2009 Elävä arkisto

  Baritoni Tom Krause tunnetaan kansainvälisten ooppera-areenoiden lisäksi lied-laulujen vahvana tulkitsijana.

 • Matti Salminen, basso

  26.06.2009 Elävä arkisto

  Oooperalaulaja lauloi nuorena tangoja salanimellä Esa Pasa.

  Turkulaisen työläisperheen vesa Matti Salminen aloitti tangolaulajana. Läpimurto oopperalaulajana tapahtui 24-vuotiaana, kun hänet hälytettiin lavalle Don Carlosin Filipiksi.

 • Mirjam Helinin musiikillinen perintö elää laulukilpailussa

  24.06.2009 Elävä arkisto

  Kansainvälisen Mirjam Helin -laulukilpailun "äiti".

  Kansainvälisen Mirjam Helin -laulukilpailun takaa löytyy kokonainen ihmisikä elettyä elämää eri puolilla maailmaa sekä paljon, paljon musiikkia.

 • M. A. Numminen opettaa laulua

  12.03.2009 Elävä arkisto

  Kansainvälisesti tunnettu baritonilaulaja M. A. Numminen paljastaa äänensä salaisuudet sopraano Mari Palolle ja professori Petteri Salomaalle.

 • Hapuoja ja Sarmanto panivat musiikilliset hynttyyt yhteen

  17.03.2008 Elävä arkisto

  Sopraano Maija Hapuojan ja pianisti Heikki Sarmannon yhteistyö synnytti 1970-luvulla fuusiomusiikkia, jossa jazz ja klassinen laulu yhdistyivät.

 • Piirpauke on kaiken maailman musiikin sanansaattaja

  22.02.2008 Elävä arkisto

  Sakari Kukko löysi rytmin myös suomalaisesta kansanmusasta.

  Piirpauke-yhtye teki 1970-luvulla uraaurtavaa työtä jazzin ja etnomusiikin yhdistelijänä. Se toi kuuluville maailmanmusiikkia aikana, jolloin käsitettä ei ollut vielä edes keksitty.

 • Lauluja Suomesta

  29.11.2007 Elävä arkisto

  Lauluntekijät Merikannosta Hectoriin kuvaavat kotimaataan.

  Lauluntekijät Oskar Merikannosta Hectoriin kuvaavat kotimaataan Elävän arkiston koosteessa, jonka varhaisin esitys on itsenäisyytemme alkuajoilta.

Sivut