Hyppää pääsisältöön

elokuvamusiikki (sävellykset)

 • Kapellimestari Martti Similä erottui väriläikkänä ympäristön harmaudesta – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  09.04.2019 Klassinen

  Muistamme syntymäpäivänä 9. huhtikuuta.

  Huhtikuun 9. päivänä syntynyt oululaiskapellimestari Martti Similä (1898–1958) oli monitaitoinen muusikko ja omintakeinen persoona. Hänen kapellimestariuransa huipputapaus oli New Yorkin filharmonikkojen Sibelius-muistokonsertin johtaminen.

 • Voiko elokuvaa remiksata? Avaruusromua 21.2.2016

  18.02.2016 Musiikki

  Oudon elokuvamusiikin jäljillä: Rebirth of a Nation

  Paul D. Miller alias DJ Spooky käsittelee ääntä ja musiikkia kuin mitä tahansa raaka-ainetta. Hän luo olemassa olevasta musiikista uutta musiikkia. Voiko saman tehdä elokuvalle? DJ Spooky tarttui satavuotiaaseen D.W.Griffithin elokuvaan The Birth of a Nation, miksasi sen uudelleen ja koska elokuva oli mykkä, hän teki myös siihen musiikin. Uusi elokuva sai nimekseen Rebirth of a Nation. Entä miltä kuulostaa uusi musiikki vuoden 1928 mykkäelokuvaan Jeanne d'Arcin kärsimys? Avaruusromussa ollaan oudon elokuvamusiikin jäljillä. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Pierrot’n seikkailut film noir -maailmassa

  29.01.2016 Klassinen

  Levyarvio

  Henri Dutilleux poistui keskuudestamme vuonna 2013, ja hänet tunnetaan pitkälti kahdesta sinfoniastaan, Sellokonsertostaan ja muista orkesteriteoksistaan. Ennen kansainvälistä läpimurtoaan sinfoniasäveltäjänä 1950-luvun lopulla Dutilleux sävelsi pääasiassa lauluja, sekä baletti-, teatteri- ja elokuvamusiikkia. Näitä 1940- ja 50-luvun teoksia on nyt saatavana levyllinen: BIS:n julkaisemalla levyllä Orchestre National Des Pays de la Loire soittaa mainion Pascal Rophén johdolla, ja baritoni Vincent le Texier eläytyy tunteikkaasti Dutilleux’n aistikkaisiin orkesterilauluihin.

 • Disco Demolition Night — päivä, jona disko yritettiin tuhota

  27.11.2015 Kulttuuri

  Elokuvasta tuli diskon kaupallisen menestyksen huippukohta.

  1977 ensi-iltansa saanut Saturday Night Fever — lauantai-illan huumaa oli diskomusiikin kaupallisen menestyksen huippukohta. Se johti vastareaktioon ja liikkeeseen, jolla oli vain yksi tavoite: diskona tunnetun musiikillisen taudin tuhoaminen.

 • Koko maailman Finlandia

  26.11.2015 Orkesterikone

  Finlandia on ehkä maailman tunnetuin suomalaissävellys.

  Mitä yhteistä on Edvin Laineella, Biafran itsenäisyyspyrkimyksillä ja amerikkalaisella kirkkokuorolla? Vastaus on tietenkin Finlandia, ehkä maailman tunnetuin suomalaissävellys. Eipä arvannut kolmikymppinen Jean Sibelius, millaisen aarteen tuli luoneeksi yli sata vuotta sitten.

 • Hullaantumisen taito

  17.06.2015 Dokumentit

  Tärkeintä on antautua riemun vietäväksi.

  Elokuvan kieli on tunteen kieli. Se koskettaa syvimpiä tuntojamme. Se tunkeutuu sinne, minne järjen ääni ei ylety.

 • Osaan tehdä sen vielä paremmin!

  01.04.2015 Musiikki

  Chariots of Fire -elokuvan musiikista tuli klassikko.

  Elokuvassa aivan kaikki ei ole kohdallaan. Urheilijat valmistautuvat vuoden 1924 kesäolympialaisiin. Miehet juoksevat meren rannalla ja heidän juoksuaan rytmittää musiikki, mutta selvästi väärältä aikakaudelta. Juoksijoita kuljettaa eteenpäin sykkivä sähköinen pulssi. Elokuvassa soi Vangelisin elektroninen musiikki. Chariots of Fire -elokuvan musiikista tuli eräs kaikkien aikojen tunnetuimmista ja parhaiten menestyneistä elokuvamusiikeista.

 • Riskibisnestä - epätodennäköinen leffahitti

  03.02.2015 Musiikki

  Riskibisnes-elokuvan musiikki oli rohkea veto!

  Riskibisnes on se lapsellinen elokuva, joka nosti Tom Cruisen kuuluisuuteen. Riskibisnes on se romanttinen komedia, joka teki Rebecca De Mornaysta kansainvälisen tähden. Riskibisnes on elokuva, jossa musiikilla on tärkeä rooli. Mutta miksi elokuvaan valittiin niin outo musiikki? Ja miten ihmeessä tuosta elektronisesti nykivästä musiikista tuli hitti?

 • Elokuvakonsertti

  15.04.2014 RSO

  RSO:n elokuvakonsertissa nähdään kolme Chaplinin lyhytfilmiä: Koiranelämää, Kuinka tehdään elokuvia sekä Seikkailija / Kahlekarkuri. Konsertin johtaa Frank Strobel.