Hyppää pääsisältöön

natsit

 • Historia: Hitlerin eläimet

  17.03.2017 Yle TV1

  Miten natsit yrittivät kääntää evoluution suuntaa?

  Dokumentti kertoo hämmästyttävän tositarinan siitä, kuinka natsit yrittivät hallita luontoa ja kääntää evoluution suuntaa.

 • Pakolaiskeskusteluja - radiofoninen dokumentti

  02.02.2017 Draama

  Miten radiofoninen dokumentti syntyy?

  Pakolaiskeskusteluja on radiofoninen dokumentti. Teemu Mäki ja Max Savikangas kertovat, miten heidän teoksensa syntyi ja mistä aineisto siihen on kerätty.

 • Pariisin katakombit vetävät uteliaita puoleensa kielloista ja sakoista huolimatta

  31.01.2017 Kulttuuricocktail

  Turismia sakkojen uhalla

  Pariisin alla kulkee yli 250 kilometriä tunneleita. Vaikka suureen osaan katakombeista on pääsy kielletty, siellä on järjestetty juhlia ja salaisia kokoontumisia. KulttuuriCocktailin raportti kertoo mielenkiintoisesta ja jännittävästä maailmasta maan alla.

 • Adolf Eichmannin oikeudenkäynti

  30.01.2017 Yle TV1

  Draamaelokuva historiallisesta tv-oikeudenkäynnistä.

  Tosipohjaisen draamaelokuvan päärooleissa nähdään Martin Freeman ja Anthony LaPaglia.

 • Olavi Paavolainen: Risti ja hakaristi – Natsismi näyttää kasvonsa 1930-luvun Suomessa

  03.01.2017 Kirjojen Suomi

  Tutustu Kirjojen Suomen vuoden 1938 teokseen.

  Tutustu Kirjojen Suomen vuoden 1938 teokseen.

 • Sotahistorioitsija Beevor eksyy Ardennien metsään

  06.11.2015 Kulttuuri

  Antony Beevorin Ardennit 1944 -kirjassa hylsy lentää.

  Antony Beevorin kirjassa ”Ardennit 1944 – Hitlerin viimeinen uhkayritys” soditaan Ardennien metsissä vuoden 1944 viimeisinä viikkoina. Kirjan luki tietokirjailija Anna Kortelainen.

 • Nobelistien elokuvia: kirjoittajina Alice Munro ja Patrick Modiano – Teemalauantai 10.10.

  06.10.2015 Yle Teema

  Nobel-viikon elokuvina Kaukana poissa ja Lacombe Lucien.

  Nobel-viikon Teemalauantain kaksi hienoa elokuvaa, Kaukana poissa ja Lacombe Lucien, perustuvat vuosien 2013 ja 2014 Nobel-kirjailijoiden Alice Munron ja Patrick Modianon teksteihin.

 • Mitä tapahtui naisille Natsi-Saksassa? Tavallisen ihmisen tarina korostuu Natsi-aiheisissa uutuuskirjoissa.

  08.05.2015 Kulttuuri

  Natsit ovat kestoaihe kirjallisuudessa

  Strada listasi natsi-aiheiset uutuskirjat. Tavallisen ihmisen ja naisen näkökulma Natsi-Saksan aikana korostuu kirjoissa. Emeritusprofessori Seppo Hentilä, professori Hannes Saarinen, sekä kaksi kustantamoa vastaavat, miksi natsit kiinnostavat vuodesta toiseen.

 • Keskitysleirielokuva joka hyllytettiin 70 vuodeksi

  19.04.2015 Yle Teema

  Dokumentti kertoo hyllytetyn elokuvan tarinan.

  Kun länsiliittoutuneiden joukot saapuivat vapauttamaan keskitysleirejä keväällä 1945, he kohtasivat asioita joita eivät koskaan voisi unohtaa. Kaikki taltioitiin järjestelmällisesti filmille, ja materiaalista koottiin elokuva, jonka teossa oli mukana myös Alfred Hitchcock. Elokuva kuitenkin hyllytettiin. Night Will Fall -dokumentti kertoo tuon elokuvan tarinan.

 • Suomen papit jatkosodan propagandisteina

  05.09.2014 Kulttuuri

  Talvisota oli ollut puolustussotaa. Se ei selityksiä kaivannut. Jatkosota oli kuitenkin hyökkäyssota, ja se vaati perusteluja. Oikeutus löytyi Raamatusta ja "pyhästä" sodasta.

 • Natsien varastamaa taidetta yhä hukassa

  28.08.2014 MOT

  Natsi-Saksa teki historian suurimman taideryöstön.

  Natsi-Saksa teki historian suurimman taideryöstön takavarikoimalla ja kuljettamalla miljoonia taide-esineitä Saksaan. Erityisesti juutalaisilta 1930- ja 1940-luvuilla vietyjä taideaarteita on edelleen kateissa satoja tuhansia.

 • Eurooppalaisten ääriliikkeiden nousu ja uho

  22.10.2013 Elävä arkisto

  Eurooppalaiset ääriliikkeet

  Ääriliikkeiden nousu Euroopassa 1980-luvun lopulta lähtien on ollut seurausta maanosassa tapahtuneista poliittisista ja taloudellisista muutoksista. Kansallismieliset ja ulkomaalaisvihamieliset ääriliikkeet, lähinnä äärioikeistolaiset ryhmät ja oikeistopopulistiset puolueet ovat ulottaneet vaikutusvaltansa kansalaistoiminnasta demokraattisiin päätöksentekoelimiin aina europarlamenttia myöten.

 • Hakaristin aamunkoitto Kreikassa

  28.05.2013 Elävä arkisto

  Äärioikeistolainen kultainen aamunkoitto -puolue levittää pelkoa Kreikassa. Natsitervehdystä käyttävä puolue haluaa Kreikasta maan, jossa on vain kreikkalaisia.

 • Utopia on paikka, jota ei ole – miksi sinne halutaan niin paljon?

  08.02.2013 Elävä arkisto

  Ihminen kaipaa parempaa maailmaa, yhteiskuntaa ja elämää. Unelmia on yritetty tehdä todeksi, mutta yleensä utopiat ovat aina romahtaneet ennemmin tai myöhemmin. A-raportissa käsitellään utopioiden eri ilmentymiä ja omista utopioistaan puhuvat muun muassa uusnatsi, vasemmistopoliitikko ja asianajaja.

 • Rikostarinoita historiasta: Salakuljettajien kuningas

  23.05.2012 Elävä arkisto

  Algoth Niska oli kieltolainajan tunnetuimpia salakuljettajia

  Suomeen tuli vuonna 1919 voimaan kieltolaki, joka kielsi alkoholin hallussapidon ja myynnin. Kun laillisia alkoholijuomia ei ollut saatavilla, kansa siirtyi laittomiin vaihtoehtoihin. Kieltolaki saikin aikaan ennennäkemättömän viinan salakuljetusrallin, jonka tunnetuimpia nimiä oli Algoth Niska.

 • Keksintöjen ketju 1: Pölyä ja popcornia

  22.03.2012 Tiede

  Puoli seitsemän minisarja Keksintöjen ketju kulkee tieteen historiassa taaksepäin oivallus kerrallaan keksintöjen alkulähteille saakka. Ensimmäisessä osassa pölyhiukkasten käytös johtaa keksintöihin, joita ilman meillä ei olisi mikropopcornia.

 • Kun Suomi hyökkäsi itärajan yli

  16.03.2012 Elävä arkisto

  Ensimmäiset joukot hyökkäsivät jatkosodan alussa itärajan yli Rukajärven suunnalla. Suomalaiset joukot ylittivät Neuvostoliiton rajan seitsemästä eri kohdasta heinäkuun alussa 1941. Monelle parikymppiselle pojalle hyökkäys Neuvostoliittoon oli ”ensimmäinen ulkomaanmatka”.

 • Raja Uraliin ja metro Tampereelle

  08.08.2011 Elävä arkisto

  Suomen nuorisokulttuurien laajaan kirjoon ilmestyivät 80-luvun alussa skinheadit. Tamperelaiset skinit haaveilivat Suur-Suomesta ja metrosta.

 • Milkshake oli sarja, jossa saattoi tapahtua ihan mitä vain

  31.05.2011 Elävä arkisto

  Omalaatuinen Milkshake hämmensi tv-katsojia 1994.

  Milkshake on tehty naisten välisestä ystävyydestä, väkivallasta, kostosta, intohimosta, syyllisyydestä ja ihmisen lihasta. Tyylitellyssä tv-sarjassa saippuakerronta kohtasi twinpeaksmäisen tunnelman.

 • Huippumatemaatikko ylisti Göringiä radiossa 1940

  26.05.2011 Elävä arkisto

  Samaan aikaan kun Suomen ja Saksan sotilaallinen yhteistyö tiivistyi välirauhan aikana, professori Rolf Nevanlinna esitteli radioesitelmässään natsi-Saksan valtakunnanmarsalkan sankarillisena valtiomiehenä.

Sivut