Kokoamme yhteen useimmin kysyttyjä kysymyksiä.
Kokoamme tähän artikkeliin kampanjan matkan varrella useimmin kysyttyjä kysymyksiä.
Luvassa on ylellisiä ja vaatimattomampia ratkaisuja.
Kasper Strömman selvittää kymmenosaisessa sarjassa, miksi suomalaiset rakastavat kesämökkejä?
Dokumentti Voitto Käsmärannan vuodelta 1991.
Vuonna 1991 esitetyssä dokumentissa seurataan vuoden ajan Kuusamon Kirpistöjärven rannalle erakoituneen Voitto Käsmärannan elämää. Käsmäranta oli sokea, mutta vamma ei ollut vienyt tuolloin 70-vuotiaan miehen elämänhaluja. Hän halusi selvitä yksin ilman ulkopuolisten apua.
Saritan ja Sannan sekä uusien nuorien äitien elämää 2013.
Teiniäidit-sarjan toisella tuotantokaudella seurattiin ensimmäiseltä kaudelta tuttujen turkulaisserkusten Saritan ja Sannan elämää nuorina äiteinä. Uusina tuttavuuksina esittäytyivät 17-vuotias keravalainen Demi sekä 18-vuotias ruoveteläinen Roosa. Kaudella suuria aiheita olivat muun muassa Saritan huumeongelma ja Roosan äitiyden dramaattinen alku.
Kesämökkeilyä 1960-luvulla.
Kesämökkeily oli 1960-luvulla kansanomaistunut melkoisesti vuosisadan alun harvojen herrojen harrastamasta huvilalomailusta. Vaikka mökkeily yleistyi, olivat suomalaiset kaikkea muuta kuin valmiita tinkimään kesäasumisen pääperiaatteista, kuten omasta reviiristään.
Kesämökkiläisen kannattaa katsoa ympärilleen, sillä luonnossa on vaikka mitä mielenkiintoista. Kymmenen askelta kesämökin kuistilta -sarjassa vuodelta 1991 tutustutaan Suomen luontoon perinteisessä mökkimaisemassa Risto Astikaisen johdolla. Näkökulma aiheeseen on myös ekologinen, kesällä metsään saapuvan ihmisen pitää muistaa myös sujuva yhteiselo ympäristön kanssa.
Mesopotamia-mökistä kaavailtiin matkailunähtävyyttä 2003.
Pertti "Spede" Pasasen Mesopotamiaksi nimeämä piilopirtti Muoniossa oli Uuno Turhapuro-elokuvien kirjoittajalle tärkeä inspiraation lähde. Vuonna 2003 paikasta kaavailtiin matkailunähtävyyttä.
Kaija Helle on todellinen joulukarkuri
Nokialainen Kaija Helle nimittää itseään joulukarkuriksi. Hän ei ole viettänyt joulua pariin vuosikymmeneen, mutta perinteistä luopuminen vei kauan aikaa. Eniten häntä joulussa ärsyttää sen kaupallisuus.
Ysärihuumoria Alivaltiosihteeri valvoo -tv-ohjelmassa
Ysärihuumoria à la Alivaltiosihteeri. Alivaltiosihteeri valvoo -tv-ohjelman kuudessa osassa oltiin virallisesti virkapuvuissa. Jaksojen teemat vaihtelivat poliisista lääkäriin ja huvipuistotyöntekijästä museonvartijaan.
Tiet ruuhkautuivat, luontoa roskattiin ja rauha kaikkosi.
Massaturismista koitui Suomessa monenlaista haittaa 1970-luvulla: tiet ruuhkautuivat, luontoa roskattiin ja rauha kaikkosi. Matkamuistoja Pohjolasta — massaturimi -ohjelmassa kysellään mökeillä ja leirintäalueilla ulkomaalaisten turistien ajatuksia Suomesta ja suomalaisten mietteitä ulkomaisista matkaajista.
Arjen historiaa eri näkökulmista.
Aikamatka arkeen -radiosarjan kahdeksassa osassa tarkastellaan teema kerrallaan arkeen kiinteästi liittyvien ilmiöiden avulla sitä, miten Suomesta oikein tuli Suomi. Eli se moderni Suomi, jollaisena sen nyt tunnemme. Tätä arjen suurta kaarta tarkastellaan ruoan, asumisen, pukeutumisen, alkoholin, vapaa-ajan, mökkeilyn, autoilun ja työn näkökulmista Jotta arjen tarinat hahmottuisivat uudella tavalla, laitoimme radio-ohjelmien keskeiset faktat aikajanalle. Näin niistä muodostuu uusi arjen tarina, jossa ilmiöt lomittuvat toisiinsa.
Olavi Hoikka on asunut Pohjois-Norjassa 21 vuotta. Suomalaisuus on säilynyt Lakselvissa hyvin, sillä moni paikallinen puhuu suomea. Ja onhan Hoikalla myös sauna, jossa hän saunoo kolmesti viikossa.
Kesän koittaessa jokin alkukantainen valtaa suomalaiset.
Kesän koittaessa jokin alkukantainen valtaa suuren osan suomalaisista. Mökille on päästävä vaikka väkisin. Askeettisissa oloissa piilee kuitenkin vaaroja.
Matti Suurosen helposti maastoon pystytettävä hiihtomaja
Matti Suurosen 1960-luvulla suunnittelemia lentävän lautasen muotoisia loma-asuntoja ehdittiin tehdä eri puolilla maailmaa vajaat sata, ennen kuin niiden valmistaminen kävi öljykriisin seurauksena liian kalliiksi.
Paavo Väyrynen median ja kansan silmätikkuna vuonna 1982.
Oudot päivärahat ja asuinpaikkakiista nostivat Paavo Väyrysen median ja kansan silmätikuksi vuonna 1982. Parhaiten koko episodi muistetaan niin sanottuna jalasmökkikohuna. Taustalla olivat eduskunnan vanhentuneet säädökset ja kenties jotain muutakin.
1900-luvun alkupuoliskon merkittävimpiin kirjailijoihin lukeutuva Ilmari Kianto oli paitsi aatteellinen herrasmies, myös kauniita naisia ja pontikkaa arvostava modernisti ja aikansa radikaali.
Ympäröivä luonto antaa kaiken tarpeellisen.
Omatekoisessa mökissään asuvalle Kala-Eemelille ympäröivä luonto antaa kaiken tarpeellisen. Kesäisillä kalavesillä seurana verkkojen laskussa on vain uskollinen ystävä Musti-koira.
Heinäkuu on suomalaisille loma- ja matkakuu. Toimittaja Yrjö Länsipuro kohtaa Suomen suvessa vuonna 1966 niin hengenpelastajia, pop-managereita kuin myös kesän joutilaisuudesta kaiken irti ottavia mökkeilijöitäkin.
Kesärenki käväisi turkulaisveljesten kesämökillä Taivassalossa, missä hommia riitti. Laulun lomassa sujuneen työpäivän päätteeksi renki pummasi kaksikolta kyydin Turkuun.
Vuonna 1809 suurin osa suomalaisista asui maaseudulla. Tänä päivänä siellä on puoli miljoonaa kesämökkiä.