Hyppää pääsisältöön

mökit

 • Miljoona linnunpönttöä: Usein kysyttyä

  18.04.2016 Miljoona linnunpönttöä

  Kokoamme yhteen useimmin kysyttyjä kysymyksiä.

  Kokoamme tähän artikkeliin kampanjan matkan varrella useimmin kysyttyjä kysymyksiä.

 • Kasper Strömman kiertää tuhansien kesämökkien maata – Mikä mökkeilyssä viehättää?

  31.03.2016 Yle TV1

  Luvassa on ylellisiä ja vaatimattomampia ratkaisuja.

  Kasper Strömman selvittää kymmenosaisessa sarjassa, miksi suomalaiset rakastavat kesämökkejä?

 • Kuusamon sokea erakko ei halunnut olla muiden tiellä

  17.11.2015 Elävä arkisto

  Dokumentti Voitto Käsmärannan vuodelta 1991.

  Vuonna 1991 esitetyssä dokumentissa seurataan vuoden ajan Kuusamon Kirpistöjärven rannalle erakoituneen Voitto Käsmärannan elämää. Käsmäranta oli sokea, mutta vamma ei ollut vienyt tuolloin 70-vuotiaan miehen elämänhaluja. Hän halusi selvitä yksin ilman ulkopuolisten apua.

 • Teiniäidit – toinen kausi

  06.05.2014 Elävä arkisto

  Saritan ja Sannan sekä uusien nuorien äitien elämää 2013.

  Teiniäidit-sarjan toisella tuotantokaudella seurattiin ensimmäiseltä kaudelta tuttujen turkulaisserkusten Saritan ja Sannan elämää nuorina äiteinä. Uusina tuttavuuksina esittäytyivät 17-vuotias keravalainen Demi sekä 18-vuotias ruoveteläinen Roosa. Kaudella suuria aiheita olivat muun muassa Saritan huumeongelma ja Roosan äitiyden dramaattinen alku.

 • Suomalaiset kesämökkihöperöt

  06.05.2014 Elävä arkisto

  Kesämökkeilyä 1960-luvulla.

  Kesämökkeily oli 1960-luvulla kansanomaistunut melkoisesti vuosisadan alun harvojen herrojen harrastamasta huvilalomailusta. Vaikka mökkeily yleistyi, olivat suomalaiset kaikkea muuta kuin valmiita tinkimään kesäasumisen pääperiaatteista, kuten omasta reviiristään.

 • Kymmenen askelta kesämökin kuistilta

  02.05.2014 Elävä arkisto

  Kesämökkiläisen kannattaa katsoa ympärilleen, sillä luonnossa on vaikka mitä mielenkiintoista. Kymmenen askelta kesämökin kuistilta -sarjassa vuodelta 1991 tutustutaan Suomen luontoon perinteisessä mökkimaisemassa Risto Astikaisen johdolla. Näkökulma aiheeseen on myös ekologinen, kesällä metsään saapuvan ihmisen pitää muistaa myös sujuva yhteiselo ympäristön kanssa.

 • Speden piilopirtistä tehtiin koko kansan huvia

  06.02.2014 Elävä arkisto

  Mesopotamia-mökistä kaavailtiin matkailunähtävyyttä 2003.

  Pertti "Spede" Pasasen Mesopotamiaksi nimeämä piilopirtti Muoniossa oli Uuno Turhapuro-elokuvien kirjoittajalle tärkeä inspiraation lähde. Vuonna 2003 paikasta kaavailtiin matkailunähtävyyttä.

 • Joulun kaupallisuutta pakoon

  13.12.2013 Elävä arkisto

  Kaija Helle on todellinen joulukarkuri

  Nokialainen Kaija Helle nimittää itseään joulukarkuriksi. Hän ei ole viettänyt joulua pariin vuosikymmeneen, mutta perinteistä luopuminen vei kauan aikaa. Eniten häntä joulussa ärsyttää sen kaupallisuus.

 • Alivaltiosihteerin virallista tv-viihdettä

  08.10.2013 Elävä arkisto

  Ysärihuumoria Alivaltiosihteeri valvoo -tv-ohjelmassa

  Ysärihuumoria à la Alivaltiosihteeri. Alivaltiosihteeri valvoo -tv-ohjelman kuudessa osassa oltiin virallisesti virkapuvuissa. Jaksojen teemat vaihtelivat poliisista lääkäriin ja huvipuistotyöntekijästä museonvartijaan.

 • Massaturismi uhkasi Suomea 1973

  12.06.2013 Elävä arkisto

  Tiet ruuhkautuivat, luontoa roskattiin ja rauha kaikkosi.

  Massaturismista koitui Suomessa monenlaista haittaa 1970-luvulla: tiet ruuhkautuivat, luontoa roskattiin ja rauha kaikkosi. Matkamuistoja Pohjolasta — massaturimi -ohjelmassa kysellään mökeillä ja leirintäalueilla ulkomaalaisten turistien ajatuksia Suomesta ja suomalaisten mietteitä ulkomaisista matkaajista.

 • Alko luopuu ostajantarkkailusta ja muita tarinoita suomalaisesta arjesta

  12.12.2012 Historia

  Arjen historiaa eri näkökulmista.

  Aikamatka arkeen -radiosarjan kahdeksassa osassa tarkastellaan teema kerrallaan arkeen kiinteästi liittyvien ilmiöiden avulla sitä, miten Suomesta oikein tuli Suomi. Eli se moderni Suomi, jollaisena sen nyt tunnemme. Tätä arjen suurta kaarta tarkastellaan ruoan, asumisen, pukeutumisen, alkoholin, vapaa-ajan, mökkeilyn, autoilun ja työn näkökulmista Jotta arjen tarinat hahmottuisivat uudella tavalla, laitoimme radio-ohjelmien keskeiset faktat aikajanalle. Näin niistä muodostuu uusi arjen tarina, jossa ilmiöt lomittuvat toisiinsa.

 • Olavi Hoikan sauna lämpiää Norjan tunturien kupeessa

  29.08.2012 Elävä arkisto

  Olavi Hoikka on asunut Pohjois-Norjassa 21 vuotta. Suomalaisuus on säilynyt Lakselvissa hyvin, sillä moni paikallinen puhuu suomea. Ja onhan Hoikalla myös sauna, jossa hän saunoo kolmesti viikossa.

 • Kummeli: Selviytyjät

  08.08.2012 Elävä arkisto

  Kesän koittaessa jokin alkukantainen valtaa suomalaiset.

  Kesän koittaessa jokin alkukantainen valtaa suuren osan suomalaisista. Mökille on päästävä vaikka väkisin. Askeettisissa oloissa piilee kuitenkin vaaroja.

 • Avaruustalo Futuro oli 1960-luvun arkkitehtuurin taidonnäyte

  14.05.2012 Elävä arkisto

  Matti Suurosen helposti maastoon pystytettävä hiihtomaja

  Matti Suurosen 1960-luvulla suunnittelemia lentävän lautasen muotoisia loma-asuntoja ehdittiin tehdä eri puolilla maailmaa vajaat sata, ennen kuin niiden valmistaminen kävi öljykriisin seurauksena liian kalliiksi.

 • Jalasmökkikohu oli Paavo Väyrysen ensimmäinen julkinen ajojahti

  19.12.2011 Elävä arkisto

  Paavo Väyrynen median ja kansan silmätikkuna vuonna 1982.

  Oudot päivärahat ja asuinpaikkakiista nostivat Paavo Väyrysen median ja kansan silmätikuksi vuonna 1982. Parhaiten koko episodi muistetaan niin sanottuna jalasmökkikohuna. Taustalla olivat eduskunnan vanhentuneet säädökset ja kenties jotain muutakin.

 • Ilmari Kianto, aikansa rohkea radikaali

  01.09.2011 Elävä arkisto

  1900-luvun alkupuoliskon merkittävimpiin kirjailijoihin lukeutuva Ilmari Kianto oli paitsi aatteellinen herrasmies, myös kauniita naisia ja pontikkaa arvostava modernisti ja aikansa radikaali.

 • Posion erakko Kala-Eemeli

  27.07.2011 Elävä arkisto

  Ympäröivä luonto antaa kaiken tarpeellisen.

  Omatekoisessa mökissään asuvalle Kala-Eemelille ympäröivä luonto antaa kaiken tarpeellisen. Kesäisillä kalavesillä seurana verkkojen laskussa on vain uskollinen ystävä Musti-koira.

 • Ihmisiä heinäkuussa 1966

  01.07.2011 Elävä arkisto

  Heinäkuu on suomalaisille loma- ja matkakuu. Toimittaja Yrjö Länsipuro kohtaa Suomen suvessa vuonna 1966 niin hengenpelastajia, pop-managereita kuin myös kesän joutilaisuudesta kaiken irti ottavia mökkeilijöitäkin.

 • Kesärenki: Matti ja Teppo

  21.09.2010 Elävä arkisto

  Kesärenki käväisi turkulaisveljesten kesämökillä Taivassalossa, missä hommia riitti. Laulun lomassa sujuneen työpäivän päätteeksi renki pummasi kaksikolta kyydin Turkuun.

 • Suomalaisten mökkikulttuuri

  07.07.2009 Elävä arkisto

  Vuonna 1809 suurin osa suomalaisista asui maaseudulla. Tänä päivänä siellä on puoli miljoonaa kesämökkiä.

Sivut