Hyppää pääsisältöön

aktivismi

 • Lappajärven laiton kansanpato oli kapina byrokratiaa vastaan järven puolesta 1979

  29.05.2019 Elävä arkisto

  Lappajärvellä yritettiin estää järven pinnan lasku.

  Lappajärvellä asukkaat perustivat kansanliikkeen puolustaakseen järveään vesivoimayhtiöitä vastaan.

 • Nelli Ruotsalainen puhuu runoissaan suunsa puhtaaksi patriarkaatista

  22.05.2019 Kulttuuri

  Nelli Ruotsalaisen teos kisaa Tanssivasta karhusta.

  Nelli Ruotsalaisen esikoisteos on suorapuheinen kuvaus sukupuolirooleista ja niistä vapautumisesta. Omaelämäkerrallisissa runoissa henkilökohtaisesta kasvaa poliittista. Täällä en pyydä enää anteeksi on ehdolla tämänvuotisen Tanssiva karhu -runouspalkinnon saajaksi.

 • Pidätyksiä, terrorismisyytöksiä, nettisensuuria ja kiellettyjä konsertteja - Venäjällä vallanpitäjät haluavat kitkeä nuorten aktivismin kovin keinoin

  22.04.2019 Dokumentit

  Venäjällä nuorten aktivismia kitketään kovin ottein.

  Venäjällä useita nuoria aktivisteja uhkaavat raskaat rikossyytteet ja pitkät vankeusrangaistukset. Monia syytetään nettikeskustelujen perusteella vallankaappauksen valmistelusta. Ihmisoikeusaktivistien mielestä kyse on näytösoikeudenkäynneistä, joiden tarkoituksena on kitkeä nuorista halu harrastaa politiikkaa. Samaan aikaan internet halutaan yhä tiukempaan valtion valvontaan.

 • Nuori aktivisti jalosti ilmastoahdistuksen toiminnaksi – Laura Kolehmainen ja tuhannet muut vaativat päättäjiltä pikaista ryhtiliikettä

  09.01.2019 Luonto

  Laura Kolehmainen päätti yksin aloittaa ilmastokampanjoinnin

  Kun karua kieltä puhunut ilmastoraportti julkaistin viime vuoden lopulla, Laura Kolehmainen päätti toimia. Hän aloitti yksin ilmastokampanjan, jolla yritetään herättää päättäjiä toimimaan. Nyt kampanjaan on liittynyt suuri joukko ihmisiä ja vetoomuksen ovat jo tuhannet allekirjoittaneet. Kolehmainen toivoo, että kampanja poistaa ilmastoahdistusta ja antaa ihmisille tunteen siitä, että asioille voi vielä tehdä jotain.

 • Pentti Linkola ja puoli vuosisataa radikaalia sanomaa luonnon puolesta

  05.12.2018 Elävä arkisto

  Pentti Linkola havahtui luonnon tilaan jo 1950-luvulla.

  Syväekologi Pentti Linkolaa on usein nimitetty Suomen sitkeimmäksi ellei peräti ainoaksi todelliseksi toisinajattelijaksi. Tähän artikkeliin on koottu haastatteluja ja dokumentteja hänen ajattelustaan 50 vuoden ajalta ajalta. Sen ydinsanoma ei ole muuttunut: ihminen ajaa maapalloa kohti katastrofia ja loppumme on lähellä. Ilmastonmuutos on herättänyt monet miettimään tarkemmin hänen viestiään, joka ei ole kevyt eikä mukava, mutta järkyttävällä tavalla ajattomaksi osoittautunut.

 • “Äärioikeistolla on parhaat bileet” ‒ vasemmistoajattelijat selittävät liberalismin kriisin, trollioikeiston menestyksen ja vasemmiston surkeuden

  20.09.2018 Kulttuuricocktail

  Uusoikeisto haluaa olla kapinallinen kuin vanha vasemmisto.

  Vasemmisto voitti kulttuurisodan, mutta muuttui kapitalismin juoksupojaksi ja keskittyy nyt vahtimaan sitä, mitä saa sanoa. Sillä aikaa äärioikeisto brändäsi itsensä kapinalliseksi ja alkoi mellastaa netissä. Pontus Purokurun ja Veikka Lahtisen mukaan uusi äärioikeisto on ymmärtänyt saman, minkä 1960-luvun vasemmistoradikaalit: jotta voi vallata politiikan, on ensin oltava hyvä meininki ja kulttuurista annettavaa.

 • Maryan Abdulkarim toivoo, että vanhemmat uskaltaisivat näyttää myös heikkoudet "Nyt perheet joutuvat äärirajoille, koska pelkäävät että lastensuojelu vie lapset"

  11.05.2018 Puoli seitsemän

  Abdulkarim kokee, että epäkohdista on pakko puhua.

  Feministi ja vapaa kirjoittaja Maryan Abdulkarim on kiireinen kolmen lapsen äiti, jolle vanhemmuuden vaativa rooli on enemmän kuin tuttu. Abdulkarim toivookin, että yhteiskunta tukisi paremmin niitä perheitä, joissa on esimerkiksi vain yksi vanhempi.

 • Propagandaa ja julistusta – Mirja Pyykkö uppoutuu kantaaottavien videoiden maailmaan

  08.12.2017 Yle Teema

  Näin suomalaiset ottivat kantaa lyhäreillään.

  Mikä menneisyyden kuvissa ihmetytti, puhutteli, ärsytti tai huvitti niin paljon, että ihmiset halusivat leikata oman kantaaottavan Oi maamme! -elokuvansa?

 • Keitä Suffragetit ovat?

  26.06.2017 Draama

  Musikaalikomedian henkilöt esiteltynä

  Mä halusin olla suffragetti kertoo kahdesta ystävyksestä, Annista ja Ellistä ja heidän perustamastaan uusfeministisestä Suffragetit-järjestöstä, rakkaudesta, aktivismista, elämänvalintojen vaikeudesta ja lukuisista henkilöistä, jotka koskettavat heidän arkeaan ja elämäänsä. Keitä he ovat ja kuka on Annin oikea rakkaus?

 • Jazzin show-mies Rahsaan Roland Kirk puhalsi sokean unet näkyviksi

  09.06.2017 Yle Teema

  Poikkeuksellisen jazzmuusikon tarina Teemalla 10.6. klo 20.

  Rahsaan Roland Kirk oli sokea jazzmuusikko, mutta myös alan visuaalisimpia ja näyttävimpiä show-miehiä. Yhden miehen big band. Sekä avantgardea että perinnetietoista. Paitsi vakavaa ja kantaaottavaa myös humoristista ja viihdyttävää. Poikkeuksellisen muusikon poikkeuksellista elämää tulkitaan Teemalla lauantaina 10.6. klo 20. Tämä on dokumenttielokuvan Suomen-ensi-ilta.

 • Ulkolinja: Trumpin vihaiset alamaiset

  15.05.2017 Yle TV1

  Trump innostaa kansalaisaktivisteja proteistoimaan.

  Donald Trumpin nousu presidentiksi innosti amerikkalaisia kansalaisaktivisteja protestoimaan ja vaikuttamaan.

 • Työkoneiden päälle kiivenneille aktivisteille sakkoja

  27.09.2016 Yle Uutiset

  Pyhäjoen ydinvoimala-alueen työkoneiden päälle viime vuonna kiivenneet ja töitä viivyttäneet kolme aktivistia on tuomittu sakkorangaistuksiin.

 • Voiko kaiken syleillä kuoliaaksi?

  24.03.2016 Kulttuuri

  Taiteella harrastetaan rahanpesun lisäksi valkopesua.

  Taiteella harrastetaan rahanpesun lisäksi valkopesua. Taide tuottaa vaikeasti määriteltävää lisäarvoa. Se ikään kuin pyhittää. Taiteesta on tullut globaalin kapitalismin valtaverkostojen pelinappula: miljardöörit kilpailevat taidekokoelmillaan ja nostavat huutokauppaennätyksiä järjettömiin summiin.

 • Kuinka vähän on paljon

  21.03.2016 Näkökulmat

  Amerikan sumeaa logiikkaa Kajon silmin. Tipsy Coachman ym.

  ...Oli silmällään kuski, mut koni toi kotiin; -Kuskin avuja jos tivaat, ei niitä oo lain, Mikä toimi, oli sattumaa, oli omia viat vain.

 • Talvivaara-toimittaja sai Perältä tylyn viestin - kehotti piirtämään mittauskäyrät itse laittamalla silmät kiinni ja lyijykynän origoon

  13.03.2016 Kulttuuricocktail

  Toimittajakaksikko kertoo taustat Talvivaara-uutisten takaa

  Arvostetut toimittajat Juha Kauppinen ja Sampsa Oinaala kirjoittivat kirjan siitä, miten heistä tuli Talvivaaran vankeja.

 • Joan Baez, ääni joka kantaa

  21.12.2015 Yle Teema

  Dokumenttielokuva folklegendasta ja pasifistista.

  "Löysin oikeat ihmiset ympärilleni vasta kuusikymppisenä", sanoo 75 vuotta 9. tammikuuta 2016 täyttänyt Joan Baez. Dokumenttielokuvassa legendaarisen folk-laulajan ja ihmisoikeusaktivistin pitkästä urasta mukana myös David Crosby, Bob Dylan, David Harris, Jesse Jackson ja Roger McGuinn.

 • Kun viemäröinti on taidetta

  10.12.2015 Kulttuuri

  Turner Prize on yksi maailman seuratuimmista palkinnoista

  Turner Prize on yksi maailman seuratuimmista palkinnoista

 • Mitä ihmettä sinulle tapahtui, Nina Simone?

  17.09.2015 Kulttuuricocktail

  Miksi kuuluisa laulaja-lauluntekijä tuhosi uransa?

  Liz Garbusin mainio dokumentti What Happened, Miss Simone? kertoo miten ja miksi maailmanmaineeseen noussut tähti tuhosi uransa. Lähes miesmäisellä äänellä laulanut Nina Simone oli poikkeuksellisen lahjakas esiintyjä ja säveltäjä, jonka biiseistä muistetaan mm. Mississippi Goddam, Baltimore.

 • Freedom Summer 1964

  01.07.2015 Yle Teema

  Kampanja kiinnitti median huomion epäoikeudenmukaisuuteen

  Vuonna 1964 vajaa 7% Mississippin afrikanamerikkalaisista oli rekisteröitynyt äänestämään, vaikka muissa etelän osavaltioissa rekisteröityneitä oli 50–70%. Kaksiosainen dokumentti kertoo kampanjasta mustien äänioikeuden puolesta Mississippissä.

 • Syvä rotujako on edelleen todellisuutta Yhdysvalloissa

  01.06.2015 Dokumentit

  Yhdysvaltain rotujännitteet kärjistyvät Selman juhlavuonna

  Yhdysvalloissa on tänä vuonna puhuttu rotujännitteistä enemmän kuin pitkään aikaan. Pontimena ovat olleet toistuvat tapaukset, joissa musta mies on kuollut poliisin käsissä. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan poliisi kohdistaa toimensa erityisesti mustiin ja käyttää väkivaltaa. Rotujänniteet näkyvät varsinkin etelässä: koulut ja asuinalueet ovat paljolti jakautuneet. Tänä vuonna on juhlittu Yhdysvaltain kansalaisoikeusliikkeen läpimurtoa 50 vuotta sitten. Vuonna1965 nähty unelma tasa-arvosta on yhä edelleen paljolti vain unelmaa. Ulkolinja: Yhä vain unelmaa torstaina Yle Areenassa

Sivut