Hyppää pääsisältöön

opettelu

 • Ikä ei ole oppimisen este

  17.10.2016 Puoli seitsemän

  Uuden oppiminen edellyttää vanhojen kaavojen ravistelua.

  Koskaan ei ole liian myöhäistä oppia uutta. Aivotutkimus on nimittäin osoittanut ihmisen kykenevän oppimaan uusia taitoja koko elämänsä ajan. Uuden motorisen taidon oppimista helpottaa, jos on lapsesta asti harrastanut monipuolisesti fyysisiä taitoja vaativia toimintoja, mutta se ei ole edellytys uuden oppimiseen. Uuden taidon oppiminen edellyttää vanhojen kaavojen ravistelua. Ihminen oppii parhaiten vertaiseltaan.

 • Pozaluista seurasi Heikki Kinnusen kielimatkaa Neuvostoliittoon

  23.12.2014 Elävä arkisto

  10-osaisessa sarjassa opiskeltiin venäjää.

  Venäjän kielen opetusohjelma Pozaluistassa (1985) seurattiin näyttelijä Heikki Kinnusen matkaa junalla kohti Moskovaa. Matkan varrella opittiin niin tervehdyksiä, numeroita kuin hyödyllisten verbien taivutuksia. Aina kun ruutuun ilmestyi kukko, katsojan piti lausua ruudussa näkyvä sana ja painaa se mieleen.

 • Nael kummi – Heikki Kinnunen opettelee matkailijan viroa

  08.12.2014 Elävä arkisto

  Kahdeksanosaisen Nael kummi -sarja vuodelta 2002

  "Hakkame oppima eesti keelt!" Tällä kehotuksella näyttelijä Heikki Kinnunen avasi kahdeksanosaisen Nael kummi -sarjan (2002), jossa opetettiin viroa matkailijoille. Tutuiksi tulivat niin tervehdykset kuin ongelmatilanteissa käytettävät sanat. Sarja oli myös tekstitetty viroksi.

 • Zakuska – venäjän kielen alkupalat Heikki Kinnusen opettamana

  24.11.2014 Elävä arkisto

  Zakuska - opi venäjää

  "Hyvät katselijat, nyt teillä on elämänne tilaisuus oppia lukemaan venäläisiä kirjaimia", lausui juontaja Heikki Kinnunen Zakuska-sarjan (1980) alkajaisiksi. Neljässä kompaktissa osassa Kinnunen kävi yhdessä häntä valvovan "pomon" kanssa läpi kaikki venäjän kirjaimet tutun näköisistä aina outoon taka-iihin ja kuuluisiin ässiin.

 • Nopsa Kick ja Puky potkupyörätestin kärkikaksikko

  17.04.2014 Kuningaskuluttaja

  Kolmipyöräiset tai apupyörät ovat tuttuja monen lapsuudesta. Nyt yleistyvät jopa kaksivuotiaille soveltuvat potkupyörät. Neljää potkupyörää testasivat kahdet eri-ikäiset kaksoset. Testituotteet olivat Biltema Harjoittelupolkupyörä, Kokuan LikeABike Mini, Nopsa Kick 12” sekä Puky LR M.

 • Mato ja Natasha

  08.08.2011 Elävä arkisto

  Leningrad cowboy Mato matkaa tutustumaan venäjän kieleen. Venäjän alkeiskurssilla hän kohtaa kauniin opettajatar Natashan. Miten mahtaa Mato selvitä ensimmäisestä oppitunnista?

 • Rintamäkeläiset: Ensiapukurssi

  16.10.2009 Elävä arkisto

  Ensiapuataidoille on aina käyttöä.

  Honkoset isännöivät ensiapukurssia. Ei oppi ojaan kaada – vai kaataako? Se jää nähtäväksi, kun Punaisen Ristin väki poistuu tuvasta.

 • Rokkenrolli meni 1950-luvulla ihan pelleilyksi

  27.09.2006 Elävä arkisto

  Rock and rollia pidettiin Suomessa aluksi hullutteluna.

  Rock and rollia pidettiin 1950-luvun Suomessa aluksi ohimenevänä hullutteluna. Vanhemmat muusikot naureskelivat amatöörimäisille lanteenvatkaajille, ja arvioivat uuden ilmiön "neliskulmaiseksi" musiikiksi kunnon jazzin rinnalla.

 • Taulun askartelua styroxista

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Tässä esimerkkiohjelmassa tehdään styrox-levylle iso kukkataulu.

 • Uintiharjoittelua ja vesileikkejä

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Tässä esimerkkiohjelmassa Pirkko Numminen opettaa lapsia uimaan. Mukana on myös lasten vanhempia.