Hyppää pääsisältöön

sivistyssanat

 • Ejektio, nasaali, ratio – testaa, tunnetko sivistyssanat!

  05.06.2019 Oppiminen

  Tiedä, päättele tai kokeile onneasi!

  Sivistyssanat pohjautuvat usein kreikkaan ja latinaan. Jos et tiedä, mitä sivistyssana tarkoittaa, päättelemisestä on usein apua.

 • Kari Enqvistin kolumni: Tutkijat äkkiä julkisuuteen opettamaan kuinka ajatellaan ja ollaan kriittisiä

  09.04.2019 Yle Uutiset

  Tutkijat ovat ajattelun ammattilaisia. Siksi heidän on näyttävä rohkeammin julkisuudessa kertomassa mitä kriittinen ajattelu on, kirjoittaa Kari Enqvist.

 • Hiljainen viikko?

  22.03.2016 Näkökulmat

  Turvallista tai turvatonta oloa miettii Kajo. Muassa muun.

  Englannin sana ”kello”, clock, ruotsin klocka jne. urjennevat vanhoista käsikelloista, jotka olivat neliskanttisia, varrellisia metallilootia joiden kieli sanoi pikemminkin klok kuin dinggg. Mummolassani oli vanha lehmänkello joka sanoi kläk. Sielläpäin asui myös mies joka sanoi duodaduoda. Se kuulosti kivalta.

 • Murremestarit: Tuomaristo pihalla h:n paikasta

  09.07.2015 Yle Uutiset

  Pellolaiset Väylän vaimot voittivat joukkuesarjan Suomen mestaruuden porisemalla muun muassa kulkuttamisesta ja resähtistä. Joissakin Lapin murteissa yleinen h-kirjain ja sen oikea paikka pisti tuomariston raapimaan päätään.

 • Pop-up – keksitkö itse paremman?

  09.12.2014 Yle Uutiset

  Pop-up -sanapari on asettunut suomen kieleen suuremmitta mukinoitta. Pitäisikö sanalle keksiä suomenkielinen vastine?

 • Viikon sitaattivinkki: Vierassanojen sivistys

  09.09.2014 Kulttuuri

  Miksi jotkut sanat ovat sivistyssanoja, mitä sivistynyttä niissä on?

 • Onko Kelan uusi lomake yksinkertaisempi? Katso ja vertaa

  23.01.2013 Yle Uutiset

  Kelan suuri lomakeuudistus jatkuu tänä vuonna. Yle Uutiset vertaili uusia ja vanhoja, kapulakielisiä papereita. Nykyään Kela kysyy suoraan, onko pankkitileillä rahaa.

 • Suomen kieli vääntyy ristikkoruutuihin

  14.07.2012 Yle Uutiset

  Ristikot, kryptot ja sudokut ovat monelle ajanviettoa: toisille siitä muodostuu elämän suola. Hyvät ristikot ovat monipuolisia ja tarjoavat ratkojalleen ahaa-elämyksen.

 • Finnish word for grammar pedants praised

  29.02.2012 Yle News

  The American humour website cracked.com has listed its top pick of words missing from the English language. The all-time foreign word favourite went to the Finnish pilkunviilaaja or “comma nitpicker.”

 • Lämpiön puolelta: Mitäs sitten leikittäisiin?

  09.02.2012 Yle Uutiset

  Vaalit ovat ohi, olipahan rypistys! Ei ehkä pitäisi kovin valittaa, kuten uutiskuvista näimme ja Aamu-tv:n lämpiön puolella kuulimme, oli kampanjointi hektistä ja uuvuttavaa jokaisella ehdokkaalla. Kovakuntoisia naisia ja miehiä näyttivät olevan, koko porukka.

 • Sananen – Yritämme vähentää lääkkeitä

  01.02.2012 Yle Uutiset

  Suomalaiset koirat syövät masennuslääkkeitä. Näin siitä huolimatta, että he eivät ole edes sosiaalisessa mediassa. Lääketeollisuus on odottanut tätä jo kauan. Ihmiset eivät ehdi syödä enempää lääkkeitä kuin mitä tällä hetkellä päiväseltään vetävät. Kohta masennuslääkkeitä syövät myös tuotantoeläimet. Lääketeollisuus on onnessaan, vain ihminen vaipuu ajatuksen äärelle. Jotenkin sitä luuli, että edes eläin olisi nykyään onnellinen.

 • Sivistyksen sanoja

  11.01.2012 Yle Urheilu

  Entisessä työpaikassa, viikoittain ilmestyneessä lehdessä, kirjoitti sitä edellisen työpaikan entinen päätoimittaja joskus kolumneja vierailevana tähtenä. Saattaa kuulostaa ja luettunakin näyttää oudolta, mutta niin se vain oli.

 • Lapin keskustan kenttäväen tuska

  09.09.2011 Yle Uutiset

  Pohjoisen keskustaväessä kytee kapina puolueen nykyjohtoa vastaan. Arvostelijat haluaisivat muuttaa puolueen linjaa kansanomaisemmaksi. Lapin keskustanuorten puheenjohtaja antaa huutia cityliberaalille metropolisuuntaukselle.

 • Kiina kieltää englannin käytön mediassa

  21.12.2010 Yle Uutiset

  Kiina on kieltänyt sanomalehtiä, kustantajia ja internetsivujen ylläpitäjiä käyttämästä vieraskielisiä sanoja. Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan kielto koskee etenkin englannin kieltä.

 • Vierasperäiset nimet hämmentävät kansaa

  09.08.2010 Yle Uutiset

  Kouvolan perussuomalaiset haluavat kaupungin luopuvan vieraskielisten sanojen käytöstä virallisissa yhteyksissä. Perussuomalaisia hiertää erityisesti Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymän uusi nimi Carea.

 • Onko suomen kieli solmussa?

  26.02.2010 Yle Uutiset

  Suomen kieli taipuu yllättävän kankeasti suomalaisten suussa ja kirjoitetuissa teksteissäkin. Niinkut, sillait ja oikeestit viimeistään vesittävät viestin, tuumaa pakinassaan Mikko Tuomikoski.

 • Asko Lehtonen on usean lajin ammattikirjoittaja

  24.09.2009 Yle Uutiset

  Salolainen Asko Lehtonen on toimittaja, pakinoitsija ja runoilija. Lehtosen uusi runoteos näyttää, miten liki nämä kolme vierekkäistä tonttia voivat olla.

 • Englanti yleistyy arkielämän sanastossa

  14.07.2009 Yle Uutiset

  Englannin kielisten sanojen ja ilmauksien tunkeutuminen yhä uusiin arkielämän sanastoihin hämmentää ja voi aiheuttaa ulkopuolisuuden kokemusta kieltä heikosti osaaville.