Hyppää pääsisältöön

dystopiat

 • Orwellin maailmoissa: Eläinten vallankumous ja 1984 kahden elokuvan Teemalauantaissa

  01.02.2018 Yle Teema

  Teemalauantaissa 3.2. kaksi George Orwell -elokuvaa.

  Mikä onkaan Orwellin vuosi: 1948, 1984 – vai 2018? Teemalauantai vie meidät kirjailija George Orwellin kahden kuuluisimman teoksen maailmoihin. Kahden brittielokuvan illassa nähdään vallan ja vallankumouksen väärinkäyttöä terävästi analysoiva animaatioklassikko Eläinten vallankumous sekä vuonna 1984 valmistunut synkkä tulevaisuuskuvitelma, jossa isoveli valvoo kaikkea ja historia kirjoitetaan joka päivä uusiksi. 1984-elokuvan pääosissa ovat John Hurt ja Richard Burton.

 • Margaret Atwoodin The Handmaid’s Tale Lukupiirissä

  26.01.2018 Kulttuuri

  Osallistu verkkokeskusteluun tai soita studioon 09 144800

  Pelon ilmapiiri, naisen alistaminen synnytyskoneeksi, ympäristön tuhoutuminen, demokratian murentuminen. Mitkä asiat Atwoodin teoksessa ovat pelottavimpia? Onko Atwoodin kuvaama maailma mahdollinen tai onko se jossain jo todellinen? Tule mukaan kuuntelemaan radion Lukupiiriä 27.1. klo 19 ja osallistu verkkokeskusteluun tai soita studioon 09 144800.

 • The Handmaid's Tale saa minut voimaan pahoin – siksi rakastan sitä

  24.01.2018 Kulttuuri

  Atwoodin luoma maailma on ajankohtainen ja mahdollinen

  Atwoodin luoma maailma on ajankohtainen ja mahdollinen

 • Vedenpaisumuksessa on eeppinen laajuus, moraalinen tuomio, kauhu ja aikojen loppu -nykykirjallisuus kuvaa ilmastonmuutosta

  22.11.2017 Kirjojen Suomi

  Lukuvinkkejä kotimaiseen ilmastofiktioon

  llmastonmuutos on tulevaisuutemme suurin uhkakuva. Aihe on noussut nykykirjallisuudessa suoranaiseksi trendiksi. Kirjallisuudentutkija Toni Lahtinen tutkii ekodystopioita ja ympäristökatastrofeja suomalaisessa kirjallisuudessa. Hän antaa viisi lukuvinkkiä kotimaiseen ilmastofiktioon.

 • Scifi-elokuvat kertovat meistä enemmän kuin haluaisimme myöntää

  10.08.2017 Kulttuuricocktail

  Jokainen scifi-elokuva kertoo ajasta, jolloin se on tehty.

  Tieteiselokuva on yksi suosituimmista ja kalleimmista elokuvan lajeista. Valtavirran scifiä on helppo pitää viihteenä, mutta kiiltävän pintansa alla se kertoo totuuksia haaveistamme ja peloistamme. KulttuuriCocktail kävi Berliinin Kinemathek-elokuvamuseossa, jossa oli esillä scifi-elokuvan historiaa.

 • Viekää vaikka munat, mutta kulutusta en lopeta! Kolmen dystopian totuus kapitalismista

  12.07.2017 Kirjojen Suomi

  Poimi Pietari K. kävi täällä -essee ja podcast täältä

  Margaret Atwoodin romaaniin perustuva hittisarja The Handmaid’s Tale -sarja on dystopia naisten orjuuttamisesta, mutta se kertoo ennen kaikkea ilmastonmuutoksesta. Ehkä dystopiakirjallisuuden suosio johtuu siitä, että muutokset tuntuvat mahdottomilta toteuttaa demokraattisesti. Selviämmekö planetaarisista haasteista ilman toisten orjuuttamista ja väkivaltaa? Lue essee tai kuuntele podcast täältä!

 • Uljas uusi maailma – Suomen ensimmäinen sähkömusiikkidraama

  21.06.2017 Elävä arkisto

  Martti Vuorenjuuri teki antiutopiasta radiosovituksen 1958.

  Vuonna 1958 syntyi Suomen ensimmäinen sähkömusiikkiteos, kun Martti Vuorenjuuri toteutti kuunnelmasovituksensa Aldous Huxleyn antiutooppisesta romaanista Uljas uusi maailma.

 • Tuhon ja toivon kirjat – Lue nämä, niin tiedät mikä meitä odottaa!

  16.04.2017 Kirjojen Suomi

  Dystopia kiinnostaa nykyihmistä.

  Tulevaisuudesta varoittava fiktio myy ja innostaa. Margaret Atwoodin dystooppinen romaani Orjattaresi hyppäsi Donald Trumpin valtaan noustua myyntilistojen kärkeen. Samoin George Orwellin Vuonna 1984 myytiin loppuun tammikuussa. Tässä muita dystopioita!

 • Elina Hirvonen: Nationalismin edessä tarvitaan radikaalia mielikuvitusta

  14.04.2017 Kirjojen Suomi

  Mikä on ihmisen ja maailman suhde

  Vastaus Eurooppaa ja ihmisoikeuksia horjuttavaan liikehdintään ei voi olla teknokratia tai hiljaisuus, vaan radikaali mielikuvitus. Ympäristökriisi, automatisaatio ja tekoälyn kehittyminen haastavat tulevaisuudessa yhä suuremmalla voimalla käsityksemme siitä, mitä on olla ihminen tässä maailmassa, kirjailija Elina Hirvonen kirjoittaa kolumnissaan.

 • Mr. Robot: toinen tuotantokausi

  03.04.2017 Yle TV2

  Huippusarjan uudet jaksot Kakkosella ja Yle Areenassa.

  Huippusarjan uudet jaksot Kakkosella ja Yle Areenassa maanantaisin klo 22.05.

 • Ilmastonmuutosta käkättimeen kirjojen voimin

  20.02.2017 Kirjojen Suomi

  Fiktiolla on mahdollisuus vedota ihmisten empatiakykyyn

  Maailmanloppuhan tulee joka tapauksessa, mutta sen ei tarvitse tulla ihan vielä. Tästä ovat yksimielisiä muusikko-näyttelijä Olavi Uusivirta, kirjailija Mikko-Pekka Heikkinen ja Emmi Itäranta. Pilkun jälkeen -ohjelmassa kyytiä saavat niin Saima Harmaja, armollinen unohtamisen taito ja vääjäämätön maailmanloppukin.

 • Emmi Itäranta: Elämme taitekohdassa, jonka seuraukset kurkottavat kymmenientuhansien vuosien päähän

  19.02.2017 Kirjojen Suomi

  Suhteemme luontoon on muuttunut ja se näkyy kirjoissakin.

  Suhteemme luontoon on muuttunut ja se näkyy kirjallisuudessakin, kirjailija Emmi Itäranta kirjoittaa kolumnissaan. Pilkun jälkeen Yle Teemalla maanantaina 20.2. klo 21.

 • Emmi Itärannan fantasiassa maailmanlopussa itää toivo

  17.02.2017 Kirjojen Suomi

  "Ihminen pystyy sopeutumaan monenlaisiin asioihin."

  Emmi Itäranta ei näe kirjojaan kertomuksina toivottomuudesta, vaan toivosta ja selviytymisestä maailmassa, joka väistämättäkin muuttuu tai jopa romahtaa. Kirjojen Suomi: Pilkun jälkeen -sarja pureutuu ilmastonmuutokseen maanantaina Yle Teema 20.2. klo 21.00 ja Yle Areenalla jo nyt.

 • Konrad Lehtimäki: Ylös helvetistä – Voiko rauhan saada aikaan aseilla?

  03.01.2017 Kirjojen Suomi

  Tutustu Kirjojen Suomen vuoden 1917 teokseen.

  Tutustu Kirjojen Suomen vuoden 1917 teokseen.

 • Kuvagalleria: Veden Vangit -musikaali

  26.12.2016 Uusi päivä

  Kuvia Veden Vangit -musikaalista

  TV2:ssa 19.12.2016 esitetty Veden Vangit -musikaali kuvattiin syyskuussa 2016. Veden Vangit oli tuotantona Uuden Päivän historian suurin erikoisjakso, joka vetosi sekä tekijöihin että katsojiin muun muassa upealla lavastuksellaan, puvustuksellaan ja maskeerauksellaan.

 • Tyylin takana: Näin luotiin Veden Vangit -musikaalin hahmot

  20.12.2016 Uusi päivä

  Musikaali poikkesi paljon tavallisen jakson tekemisestä.

  Uuden Päivän syyskausi päättyi Toni Laineen ohjaamaan spektaakkelimaiseen Veden Vangit -scifimusikaaliin, jossa taistellaan puhtaasta vedestä ja rakkaudesta. Erikoisjaksoja on nähty sarjassa aiemminkin, mutta Veden Vangit asetti tekijöilleen uudenlaisia haasteita. Uuden Päivän puvustus- ja maskeeraustiimin osalta musikaali poikkesi tavallisesta jaksosta paitsi työmäärältään, myös haastavuudeltaan; kuinka saada sarjasta tutut näyttelijät istumaan uskottavasti musikaalin synkän futuristiseen maailmaan?

 • Veden Vangit -musikaalin ennakkonäytös mykisti tekijänsä

  30.11.2016 Uusi päivä

  Uuden Päivän syyskausi huipentuu syyskuussa kuvattuun Veden

  Uuden Päivän syyskausi huipentuu maanantaina 19.12.2016 Veden Vangit -musikaaliin. Musiikkia ja tanssia tulvivassa erikoisjaksossa tarina tempaisee Tuijan, Iriksen ja kumppanit uusiin yllättäviin rooleihin tulevaisuuden maailmaan, jossa taistellaan vedestä ja rakkaudesta.

 • Marine Le Pen presidenttinä, pelottava sarjakuva!

  18.02.2016 Kulttuuricocktail

  Sarjakuva Ranskan hypoteettisesta tulevaisuudesta.

  Kaikki ranskalaiset ovat valvonnan alaisia, paperittomien karkotukset, joukkopidätykset, eurosta eroaminen, räjähdysmäinen työttömyyden kasvu, lakkoaalto ja mellakat. Ranska muuttuu pahaksi paikaksi, kun Marine Le Penista tulee presidentti vuonna 2017. Se on vain sarjakuva!

 • Orwell tuli kylään

  11.02.2016 Kulttuuri

  Ranneke kuin juutalaisten keltainen tähti

  Tammikuussa uutisoitiin, että Walesissa oli turvapaikanhakijoita pakotettu pitämään kirkkaita rannekkeita, joita ei kyennyt irrottamaan rikkomatta niitä. Ranneke toimii takuuna kolmen päivittäisen aterian saamiseksi – muuta tukea ei sitten juuri ollutkaan tarjolla.

 • Mr. Robot: Golden Globe -palkittu dystopiatrilleri

  13.01.2016 Yle TV2

  Huippusarjan toinenkin kausi Kakkosella ja Yle Areenassa.

  Huippusarjan toinen kausi Kakkosella ja Yle Areenassa maaliskuussa 2017.

Sivut