Hyppää pääsisältöön

punakaartit

 • Flinkkilä & Tastula: Punaiset älkööt hakeko työpaikkaa!

  10.01.2018 Flinkkilä & Tastula

  Punaisia naisia leimattiin propagandan avulla.

  Sisällissodassa harjoitettu propaganda oli erittäin mittavaa kummallakin puolen. Sisällissodan myötä kuva erityisesti punaisista naisista kärjistyi, koska naiset osallistuivat sotaan.. Sodan jälkeen punaiseksi leimautuminen vaikeutti työpaikan saantia.

 • Kotikatsomo: Täällä Pohjantähden alla

  18.12.2017 Yle TV1

  Timo Koivusalon kaksiosainen tv-elokuva.

  Väinö Linnan romaaneihin perustuva kaksiosainen tv-elokuva herättää henkiin väkevän ja värikkään aikakauden Suomen historiassa.

 • Lauri Maijala: Teatteriohjaajan on tehtävä itsestään pelle

  17.11.2017 Puoli seitsemän

  Teatteriohjaaja Lauri Maijala uskoo yhteistyöhön

  Teatteriohjaaja Lauri Maijala uskoo yhteistyöhön näyttelijöidensä kanssa. Seitsemän veljeksen jälkeen vuorossa on seitsemän naisen hurja eepos: Veriruusut KOM-teatterissa ensi keväänä kertoo punakaartiin liittyneiden naisten tarinaa.

 • Valtiolle vaarallisia naisia – poliittisten naisvankien kohtaloita viime sotien aikana

  15.06.2017 Elävä arkisto

  Poliittiset naisvangit Suomen historiassa

  Poliittiset naisvangit Suomen historiassa

 • Kotikatsomo: Täällä Pohjantähden alla

  22.04.2017 Yle TV1

  Draamasarja perustuu Väinö Linnan romaanitrilogiaan.

  Väinö Linnan romaaneihin perustuva draamasarja herättää henkiin väkevän ja värikkään aikakauden Suomen historiassa.

 • Katkera, Suomeen pettynyt Eino Leino

  02.03.2017 Kulttuuri

  Eino Leino ei koskaan toipunut sisällissodasta

  Miksi kansalliskirjailija Eino Leino oli niin pettynyt Suomeen, että haki vapautusta Suomen kansalaisuudesta?

 • Uutta valoa jääkärihistoriaan — näin he itse sen kertoivat

  23.02.2015 Elävä arkisto

  Ainutlaatuinen aineisto valottaa jääkäriliikkeen vaiheita.

  Harvinaisten haastattelujen ansiosta pääsemme kuulemaan, miten aikansa radikaalit, jääkärikoulutukseen Saksaan vuosina 1915–1916 lähteneet miehet kertoivat itse vaiheistaan. Millaiseksi he arvioivat jääkäriliikkeen merkityksen 50 vuotta itsenäistymisen jälkeen? Tämä mittava haastatteluaineisto ei aiemmin ole ollut yleisesti tiedossa.

 • Kuinka nainen sai housut

  21.05.2014 Elävä arkisto

  Neliosainen sarja vuodelta 2012

  Housut naisten päivittäisenä vaatevarusteena ei ole ollut mikään itsestäänselvyys. Martti Lyyran ohjaama neliosainen sarja Kuinka nainen sai housut kertoo, miten monen mutkan kautta suomalaisnaiset saivat käyttää housuja ihan luvan kanssa – ja ilman paheksuntaa.

 • Puolet suomalaisista loikkareista kuoli Stalinin vainoissa

  18.11.2013 Elävä arkisto

  Neuvostoliittoon loikkasi lähes 15 000 suomalaista.

  Neuvostoliittoon loikkasi 1920- ja 30-luvuilla lähes 15 000 suomalaista maanpäällistä paratiisia etsimään. Lapuan liikkeen vuosina kommunisteja myös pakotettiin menemään itärajan yli. Lähes puolet suomalaisista punaloikkareista kuoli Stalinin vainoissa.

 • Planetarismin ja humaanin siviilisaation puolesta – Ele Alenius

  21.10.2013 Elävä arkisto

  SKDL:n pitkäaikaisin puheenjohtaja Ele Alenius joutui 1960- ja 1970-luvuilla usein huomaamaan olevansa toisinajattelija poliitikkona, ministerinä, sosialistina ja humanistina. Eläkepäivinään monipuolinen ajattelija on paneutunut globaalin yhteiskuntamme tilaan ja tulevaisuuteen, "että olisimme humaanin siviilisaation planeetta".

 • Oskari Tokoi – kuolemantuomion saanut pääministeri

  02.09.2013 Elävä arkisto

  Tokoi sai kuolemantuomion valkoisilta sekä punaisilta.

  Oskari Tokoi on jäänyt historiaan Suomen pääministerinä, joka sai kaksi kuolemantuomiota – toisen valkoisilta, toisen punaisilta. Valkoisen Suomen langettama tuomio kuitenkin sodan jälkeen peruttiin erikoislailla, ns. Lex Tokoilla. Tokoi oli myös maailman ensimmäinen sosialistinen pääministeri. Amerikkaan paennut Tokoi vieraili Suomessa ensimmäisen kerran vuonna 1949, kun tuomio oli purettu.

 • Tarinoita suomalaisesta terrorismista

  23.08.2013 Elävä arkisto

  1900-luvun alun Suomi eli poliittisen terrorin kierteessä.

  Ajatus suomalaisesta terrorismista voi olla vieras. Merkkimiehiä on päässyt hengestään vain muutama ja lentokoneetkin ovat pysyneet hyvin ilmassa. Kuitenkin 1900-luvun alussa Suomessa vallitsi poliittisen terrorin kierre.

 • Tarinoita suomalaisesta terrorismista: Yllytys koitui maatalousoppilaiden kuolemaksi

  23.08.2011 Historia

  Vaikka sisällissotamme synnytti paljon terroritekoja niin valkoisten kuin punaistenkin puolella, osa terroriteoista oli noissa poikkeusoloissakin erityisen julmia. Historioitsija Teemu Keskisarjan mukaan tällaiseksi erityisen julmaksi teoksi muodostui junasurma vuonna 1918. 
 Tuhoisa veriteko sattui, kun Mustialan maatalousoppilaitoksen oppilaita oltiin siirtämässä sisällissodan keskellä vuonna 1918 junalla Toijalasta Hämeenlinnaan.

 • Tarinoita suomalaisesta terrorismista: Ompelukonemyyjä ja vahtimestari tarjoutuivat sijaiskuolijoiksi

  23.08.2011 Historia

  Historioitsija Teemu Keskisarja vie meidät nyt vuoden 1918 Kajaaniin. Siellä tapahtui yksi sisällissotamme oudoimmista terroriteoista.
 Ompelukonemyyjä Kalle Niemi ja vahtimestari Aleksanteri Kari tarjoutuivat punaisten asekätkijöiden sijaiskuolijoiksi Kajaanissa vuonna 1918. Dramaattinen tapahtuma sai alkunsa, kun punaiset surmasivat Kajaani-yhtiön toimitusjohtaja Paavo Paloheimon sukulaispojan Etelä-Suomessa.

 • Itse asiassa kuultuna: Arvo Poika Tuominen

  29.10.2010 Elävä arkisto

  Arvo Poika Tuominen, puusepän kisälli Hämeenkyröstä, josta tuli ammattiyhdistysmies, toimittaja ja punavanki, sekä kommunisti Suomessa ja Moskovassa. Talvisodan aikaan hän vaihtoi puolta ja toimi Suomeen palattuaan mm. sosiaalidemokraattien kansanedustajana.

 • Leena Lander: Liekin lapset

  20.05.2010 Elävä arkisto

  Historia on vapaa ladelma ilman laastisidosta tai betonia

  Historia on vapaa ladelma ilman laastisidosta tai betonisokkelia. Näin vertauskuvallisesti ajattelee yksi Leena Landerin uutuuskirjan päähenkilöistä, muurari ja amatöörihistorioitsija Risto.

 • Muistojen teillä: Rouva Gerda Ryti

  15.02.2010 Elävä arkisto

  Presidentti Risto Rytin puoliso Gerda Ryti kertoo elämänsä käännekohdista toimittaja Niilo Ihamäen haastattelussa.

 • Jari Tervo: Troikka

  25.03.2009 Elävä arkisto

  Jari Tervon romaani Troikka päättää kolmiosaisen historiasarjan. Edelliset osat ovat Myyrä ja Ohrana. Troikka alkaa punaisten pakoretkestä Tampereelta v. 1918 Venäjälle, ja se päättyy vuoteen 1926.

 • Antti Tuurin Kylmien kyytimies on pasifistinen tarina vuoden 1918 sodasta

  25.03.2009 Elävä arkisto

  Tuuri kirjoittaa kevään vuoden 1918 tapahtumista.

  Romaanissaan Antti Tuuri kirjoittaa kevään vuoden 1918 tapahtumista. Kylmien kyytimies on voimakkaan pasifistinen – sota on järjetön.

 • Tampere tulessa 1918

  25.03.2009 Elävä arkisto

  Timo Malmin ja Ari Järvelän Tampere tulessa 1918 -kirjassa konkretisoituu, millaisen verilöylyn tamperelaiset kokivat runsaan kahden viikon aikana. Kirjassa on noin 250 punaisen, valkoisen ja ruotsalaisen prikaatilaisen kertomusta.

Sivut