Hyppää pääsisältöön

free jazz

 • Jättiläisaskeleet etsii ihmisiä ja maailmaa jazzin klassikkolevyjen takaa

  03.07.2019 Kulttuuri

  Jazzmusiikki kuljettaa mietteitä uusiin suuntiin.

  Jazzmusiikki kuljettaa mietteitä uusiin suuntiin.

 • Adolphe Saxista Ornette Colemaniin: vapauden ja vaaran saksofoni soi Teemalauantaissa 3.6.

  02.06.2017 Yle Teema

  Kolme komeaa dokumenttia paholaisen torven soittajista.

  Teemalauantait lähtevät kesätauolle saksofonin soinnin ja kolme upean dokumentin saattelemana. Dokumentit kertovat paholaisen torveksi kutsutun soittimen värikkäästä ja vaarallisesta historiasta, Charlie Parkerin suojatista Frank Morganista, joka sortui huumeisiin ja päätyi vuosikymmeniksi vankilaan mutta palasi vapauteen ja musiikintekijäksi, sekä jazzin ja saksofonin suurmiehestä Ornette Colemanista. Kaikki kolme ovat ensi-iltoja.

 • Jazzia! Teeman kesässä soi paholaisen torvi ja Verneri Pohjolan trumpetti

  30.05.2017 Yle Teema

  Kesäkuu alkaa Teemalla saksofonin soinnilla.

  Teemalla puhalletaan kesän avaukseen jazzin meininkiä. Jazzin kesäkuu aloitetaan muhkeasti saksofonin soinnilla ja päätetään trumpetisti Verneri Pohjolasta kertovan dokumentin ensi-iltaan. Siinä välissä ääneen pääsevät muun muassa Ornette Coleman, Rahsaan Roland Kirk, Donny McCaslin ja Charles Lloyd. Kesäkuun kolme perättäistä Yle Liveä on taltioitu Tampere Jazz Happeningissä, ja kesäkuun ensimmäinen Teemalauantai on omistettu paholaisen torvelle eli saksofonille.

 • Saako biisin nimi johtaa harhaan?

  16.03.2017 Kulttuuri

  Mitä nimen pitäisi kertoa sävellyksestä?

  Cheek ja Elastinen joutuivat viime vuoden lopulla selittelemään yhteisen Sinuhe-biisinsä nimeä. Hämmennystä herätti, ettei Sinuhea mainita kappaleessa kertaakaan, eikä siinä liioin liikuta Egyptissä.

 • 10.2. Teeman Elävä arkisto: Edward Vesala

  21.06.2014 Yle Teema

  Jazzmuusikko Edward Vesala nousi parikymppisenä rumpalina Suomen kuumana sykkivän modernin jazzin kapeaan kärkeen Eero Koivistoisen, Paroni Paakkunaisen ja Juhani Aaltosen rinnalle. Freejazzin soittajilla oli usein toinen jalka rockin maailmassa, ja Vesalakin paukutti 1960-luvulla rumpuja Soulsetissä ja Apollossa.

 • Jazzsäveltäjä Dave Brubeck kuollut

  05.12.2012 Yle Uutiset

  Omaperäisestä jazzpoljennostaan ja Take Five -kappaleesta muistettu Brubeck soitti konserttikiertueella vielä 88-vuotiaana.

 • Sun Ran kokeellisessa jazzissa oli kosminen sanoma

  18.11.2011 Elävä arkisto

  Saturnuksella syntyneen Sun Ran Intergalaktinen Aurinkotutkimuksellinen Arkestra vieraili Helsingin Kulttuuritalolla vuonna 1971.

 • Suomalaismuusikot kisaavat Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnosta

  11.03.2011 Yle Uutiset

  Arvostetusta Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnosta 2011 kilpailee 12 muusikkoa. Suomesta ehdokkaita on kaksi, jazzmuusikot Juhani Aaltonen ja Mikko Innanen.

 • Uuden Musiikin Lokakuussa soi avantgardistinen jazz

  30.10.2010 Yle Uutiset

  Sunnuntaina alkava Uuden Musiikin Lokakuu tuo Ouluun avantgardistista musiikkia niin Suomesta kuin ulkomailtakin. Tämän vuoden festivaali nostaa esiin erityisesti Otto Donnerin tuotantoa.

 • James Taylor Quartet ja Charlie Haden Pori Jazziin

  31.03.2005 Yle Uutiset

  Brittiläinen acid jazz -yhtye James Taylor Quartet esiintyy ensi kesänä ensimmäistä kertaa Pori Jazzeilla. Festivaaleille tulee ensi kesänä myös maineikas amerikkalainen basisti ja orkesterinjohtaja Charlie Haden yhtyeineen.

 • Jazz-aarteistoa huutokaupattiin New Yorkissa

  21.02.2005 Yle Uutiset

  Jazzin mestareiden soittimia ja muuta esineistöä myytiin sunnuntaina New Yorkissa historialliseksi luonnehditussa huutokaupassa.