Hyppää pääsisältöön

luodot

 • Sauno Suomessa ja pulahda uimaan Ruotsissa – sääolosuhteille altis majakkasaari Märket jakaa länsinaapurimme kanssa maarajan

  20.11.2018 Egenland

  Märketin viimeinen majakanvartija: "En ollut koskaan yksin"

  Märketin majakka on Suomen läntisin piste: kerrostalo keskellä merta, alttiina myrskyille ja myräköille, sijaintina luoto, jonka Suomi jakaa Ruotsin kanssa. Ellei Suomen majakkaseura 10 vuotta sitten olisi pelastanut Märketiä, pala kulttuurihistoriaamme olisi murentunut mereen.

 • Rantojen ja kosteikkojen kahlaajia: Tylli

  16.05.2017 Luonto

  Ääni on nouseva ”tyy-i, tyy-i…”.

  Punatulkun kokoisella, palleromaisella tyllillä on hiekanruskea ylä- ja valkoinen alapuoli. Päätä ja kaulaa kiertävät mustat juovat. Jalat ja nokantyvi ovat oranssit, eikä silmän ympärillä ole keltaista rengasta toisin kuin hyvin samannäköisellä pikkutyllillä. Lennossa siiven päällä näkyy valkoinen pitkittäisjuova. Ääni on nouseva ”tyy-i, tyy-i…”.

 • Kesärannan linnut: Kalalokki

  21.06.2016 Luonto

  Varista vähän pienemmän kalalokin selkä on vaaleanharmaa.

  Varista vähän pienemmän kalalokin selkä on vaaleanharmaa, jalat ja nokka kellanvihreät. Nuorella selkä on suomukuvioisen ruskea. Kalalokin ääni on iloinen kiljahdus ”ke ke klaiija-klaiija…”, varoitusääni terävä käkätys.

 • Hailuoto – kylä meren takana

  31.10.2013 Elävä arkisto

  Luotolaiseksi ei niin vaan tulla – ainoastaan synnytään.

  Perämerestä kohonneen saaren asukkaat ovat sitkeitä kuin puun varsi rantahietikossa, eikä luotolaiseksi niin vaan tulla – ainoastaan synnytään, todetaan vuonna 1984 valmistuneessa elokuvassa.

 • Söderskärin majakka

  19.05.2011 Elävä arkisto

  Pellingin saaristossa sijaitseva Söderskärin majakka sytytettin ensimmäisen kerran v. 1862. Nykyisin matkailukohteena toimiva majakka on yksityisomistuksessa.

 • Bengtskärin majakka

  18.05.2011 Elävä arkisto

  Vuonna 1906 matalalle Bengtskärin kallioluodolle rakennettu majakka sijaitsee 15 meripeninkulmaa Hangosta länsilounaaseen. Nykyisin suosittu matkailukohde tuli aikoinaan tarpeeseen, sillä lähistölle oli moni laiva ajanut karille.

 • Porkkalan Kallbådanin majakka

  17.05.2011 Elävä arkisto

  Vuonna 1920 sytytetty Kallbådan majakka lepää meren syleilyssä Kirkkonummen edustalla. Kesäaikana sille pääsyä on rajoitettu, sillä nykyisin luodolla majailee halleja.