Hyppää pääsisältöön

henkinen hyvinvointi

 • Prisma: Syöpä teini-iässä – Miten nuoret selviävät vakavasta sairaudesta?

  09.09.2019 Yle TV1

  Millaista on olla nuori ja sairastaa syöpää?

  Brittinuoret kertovat kokemuksiaan siitä, minkälaista on sairastaa syöpää.

 • Avaruusromua: Metsä ei kaipaa ihmistä

  31.07.2019 Kulttuuri

  Metsä voi parantaa.

  Vietä muutama minuutti metsässä, niin verenpaineesi laskee. Tunti tai pari metsässä hoitaa meidän aivojamme paremmin kuin mielialalääkkeet, sanovat asiantuntijat. Metsässä sydämen syke rauhoittuu ja stressihormonin määrä laskee meidän elimistössämme. Metsä on tehokas lääke stressiin ja masennukseen. Metsä voi parantaa, jos annamme sille mahdollisuuden. Myös musiikki voi auttaa. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Nämä 13 seikkaa yhdistävät vahvoja naisia

  28.06.2019 Tiede

  Oman henkisen potentiaalin löytäminen on pienestä kiinni.

  Amerikkalainen psykoterapeutti tarkkaili vastaanotollaan henkisesti vahvoja naisia. Hän huomasi, että joskus jopa vain yksi kielteinen tapa esti naisia saavuttamasta täyttä potentiaaliaan.

 • Rauhoitu Kokos-kukon kanssa – luonto- ja eläinterapia rauhoittaa viidessä minuutissa

  15.09.2018 Strömsö

  Viisi minuuttia metsässä laskee verenpainetta.

  Metsällä on parantava voima, mutta tiesitkö, että myös eläimet voivat rauhoittaa stressaantuneita aivoja? Strömsön puutarhaillassa kesäkuussa käyneet saivat vinkkejä siitä, miten luonnon avulla voi rauhoittua.

 • Kikka Niittyaho ei tykkää halata, mutta harrastaa lajia, jossa kosketaan toisia ja kaadutaan: “Kosketus jännitti ehkä eniten”

  30.08.2018 Yle Radio Suomi

  Aikido on opettanut Niittyaholle paljon hänestä itsestään.

  Aikidossa vaaditaan jalkalihaksia, ketteryyttä ja tasapainoa, mutta vielä enemmän siinä tarvitaan luottamusta. 28-vuotias Kikka Niittyaho on oppinut lajin kautta myös paljon itsestään.

 • No, aikooko se Jenny Lehtinen laihtua?

  23.08.2017 Vaakakapina

  Yrittääkö Jenny vetää kaikki läskit mukanaan tuhoon?

  Onko Vaakakapinan kapinajohtaja heittänyt hanskat tiskiin painonhallinnan suhteen? Aikooko hän laihduttaa ollenkaan, vai vetääkö hän Suomen lihavat mukanaan hedonistiseen tuhoon?

 • Hyvinvointi on puheen lisäksi myös tekoja

  05.06.2017 Vaakakapina

  Hyvinvointi edellyttää oikeita tekoja.

  Teetkö asioita, jotka tuottavat sinulle mielihyvää? Vai onko aina niin kiire ja velvollisuudet kutsuvat, ettei oikeille hyvinvointiteoille jää aikaa? Hyvinvointiteot ovat tekoja, jotka tuottavat mielihyvää juuri sinulle. Ne edellyttävät usein joidenkin asioiden tai ihmisten karsimista elämästä. Vaakakapinan psykologi Satu Lähteenkorva opastaa todellisten hyvinvointitekojen äärelle.

 • Miksi ihmeessä omien elämäntapojen muuttaminen on niin vaikeaa?

  28.04.2017 Vaakakapina

  Muutos on tila, jossa ei hetkeen ihan tiedä, kuka on.

  Hyvinvointimuutos ei tapahdu sormia napauttamalla. Muutos on myös psyykkinen tila, jossa ei hetkeen ihan tiedä, kuka on – ja tuo hetki saattaa kestää kuukausia. Ihmisen on hyvin vaikeaa olla ilman identiteettiä ja siksi pikadieetit tuntuvat aluksi helpoilta, ja toisaalta samasta syystä myös paluu vanhaan tapahtuu kuin varkain.

 • Tuhkimotarinoita – Tyttöjen ilta

  12.04.2017 Tuhkimotarinoita

  Miten tarinat jatkuivat Tuhkimotarinoita -sarjan jälkeen?

  Tuhkimotarinoiden Tyttöjen ilta on keskusteluohjelma, jossa palataan monenlaisista elämän aallokoista selvinneiden naisten tarinoihin. Miten tarinat jatkuivat Tuhkimotarinoita -sarjan jälkeen?

 • Suhde itseen on elämäsi tärkein suhde

  22.03.2017 Vaakakapina

  Ihmisen sisäinen puhe vaikuttaa hyvinvointiin.

  Tykkäätkö sä susta? Oma sisäinen puheesi vaikuttaa hyvinvointiin ja siihen, kuinka koet päivän aikana tapahtuneet asiat. Vaakakapinan psykologi Satu Lähteenkorva kertoo, miksi suhde itseen on ihmisen elämän tärkein suhde.

 • Psykologia: Vaihtelu virkistää!

  01.03.2017 Vaakakapina

  Jos elämä on liian yksipuolista, ihminen väsyy.

  Pienikin vaihtelu arjen rutiineista virkistää kehon ja mielen sekä tukee unta. Tunnistatko mikä on sinulle sopiva vaihtelua? Kaipaatko muutoksia arkeesi vai onko niitä jo liikaakin? Vaakakapinan psykologi Satu Lähteenkorva kehottaa pohtimaan, mikä on sinulle sopivaa vaihtelua, sillä vanha sanonta "vaihtelu virkistää" pitää todella paikkansa.

 • Pimeydestä päivänvaloon - häpeän kanssa sinuiksi

  28.02.2017 Vaakakapina

  Itsemyötätunto auttaa häpeän purkamisessa

  Maria Jyrkäs häpesi vuosikaudet itseään, ulkonäköään, tunteitaan ja tarpeitaan. Häpeän purkuun tarvittiin rutkasti itsemyötätuntoa. Prosessin aikana Maria opetteli rakastamaan itseään.

 • Täytä elämäsi oikeilla asioilla

  14.02.2017 Vaakakapina

  Elämässä tarvitaan tasapainon lisäksi myös syvyyttä.

  Itsensä kanssa sinut oleva ihminen osaa määritellä omat rajansa terveellä tavalla. Hän tietää oman venymiskykynsä, mutta myös sen rajan, jonka yli ei enää kannata venyä. Hän tietää millaisiin olosuhteisiin kannattaa jäädä ja yrittää kovemmin, mutta hän tietää myös, milloin jostain luopuminen ei ole luovuttamista, vaan eteenpäin menoa. Näin kirjoittaa Maria Jyrkäs tuoreimmassa Vaakakapinan kolumnissaan.

 • Harmaan sävyjä - kohtuus ei ole helpoin tie

  07.02.2017 Vaakakapina

  Kohtuus ja tasapaino ovat tie kestävään hyvään oloon

  Muutosta etsivä voi erehtyä ajattelemaan, että elämä on joko ruodussa pysymistä tai repsahdusta, onnistumista tai epäonnistumista. Riski ajaa itsensä äärirajoille jopa elämänmuutoksessa on suuri, jos on taipumusta perfektionismiin. Vasta mustavalkoisuuden purkaminen ja kohtuuden opetteleminen avaa tien kestävään hyvään oloon.

 • Liike on lääkettä

  31.01.2017 Vaakakapina

  Liikuntaharrastus auttoi vapautumaan ahdistuksesta

  Maria Jyrkäksen liikuntaharrastus alkoi Zumba-tunnista, jonne hän meni suurten ennakkoluulojen kanssa. Ne osoittautuivat kaikki vääriksi, ja siitä alkoi uusi liikunnallinen elämä. Mieli ja keho auttoivat toisiaan uuden elämäntavan löytämisessä.

 • Ylipaino on usein pahan olon seuraus - ei sen syy

  24.01.2017 Vaakakapina

  Henkisen hyvinvoinnin parantaminen auttaa painonpudotuksessa

  Maria Jyrkäs oli nuorempana yrittänyt lahtua monta kertaa - tuloksetta. Paino alkoi normalisoitua, kun hän keskittyi dieettien sijaan parantamaan elämänlaatuaan. Maria on elävä esimerkki siitä, että todellinen elämänmuutos alkaa pintaa syvemmältä.

 • Muutos vaatii tahtoa pyrkiä kohti uutta

  17.01.2017 Vaakakapina

  Muutos on monen pienen asian summa

  Maria Jyrkäksen muutos tapahtui pienissä paloissa, yksi asia kerrallaan. Se ei ollut helppoa eikä suunniteltua, vaan aluksi se oli vain pyrkimystä kohti parempaa oloa. Lopputuloksena kuitenkin moni asia muuttui parempaan suuntaan. Mutta mitä muutosta toivovan pitäisi ottaa huomioon?

 • Dokumenttiprojekti: Don Juan

  12.12.2016 Yle TV1

  Sulkeutuneen Olegin äiti

  Parikymppisen Olegin äiti on epätoivoinen, kun poika ei ole kiinnostunut muista ihmisistä.

 • Inhimillinen tekijä: Onko pakko laihduttaa?

  16.09.2016 Elämä

  Nainen voi vapauttaa itsensä laihduttamisen ikeestä.

  Laihduttamisen pakkomielteestä keskustelemassa toimittaja Sari Valton kanssa Raisa Omaheimo, Saara Särmä ja Pippa Laukka.

 • Tiedostamaton stressi sairastutti Hennan: ”Kuin olisin elänyt jossain askeettisessa vankilassa”

  08.06.2016 Akuutti

  Unettomuus ja ahdistus veivät elämänilon

  Alitajuiset muistot piinasivat Henna Haapalaa vuosien ajan. Unettomuus ja ahdistus veivät elämänilon, vaikka päällisin puolin elämä oli mallillaan: ihana perhe, koti ja opettajan ammatti. Oivallus avasi lopulta oven uuteen elämään.

Sivut