Hyppää pääsisältöön

ilmastovaikutukset

 • Näin meillä siivotaan: himosiivooja Jenni, järjestystä rakastava Outi ja myrkkyjä karttava Mirja päästivät toimittajan kotiinsa

  29.04.2019 Yle Radio Suomi

  Kolme erilaistia kotia, kolme erilaista siivoojaa.

  Jenni Vainio rakastaa kloorin tuoksua ja putipuhdasta kotia. Outi Pyrhönen puolestaan voisi milloin tahansa pitää kutsut huippusiistissä liinavaatekaapissaan. Mirja Poikkeus on valinnut kodinsiivouksessa täysin kemikalittoman linjan.

 • Lihankorvike on ilmastoystävällinen vaihtoehto pihville

  17.05.2018 Strömsö

  Kokeile herkullista soijabolognesea ja Quorn-pastaa.

  Sille, joka ei halua syödä lihaa, mutta haluaa lautaselleen jotain lihaa muistuttavaa, on nykyään monia vaihtoehtoja. Lihankorvikkeet ovat proteiinipitoisia, niillä on pieni ilmastovaikutus ja ne ovat oikotie vihreään keittiöön. Kokeile herkullista soijabolognesea ja Quorn-pastaa Strömsön ohjeilla.

 • Pieni jääkausi jätti jälkeensä nälkää, sotaa ja kohtalokasta taidetta

  11.12.2015 Elävä arkisto

  Ohjelmasarja 1500–1800-lukujen kylmästä ilmastovaiheesta

  Pieni jääkausi jäähdytti Euroopan 1500–1800-luvuilla. Viileän ajanjakson seurauksena nähtiin nälkää, mutta muistoksi jäi myös maalaustaidetta ilonpidosta Euroopan jäätyneillä joilla. Radion ohjelmasarja Mitä pikkujääkausi sai aikaan? tarkkailee kylmää ilmastovaihetta monitieteellisesti. Toimittaja Jorma Kallenaution kanssa keskustelua käyvät vuonna 2001 arkkitehti Aaro Söderlund, metsätutkija Mauri Timonen, sotahistorioitsija professori Jussi T. Lappalainen ja hydrologi Esko Kuusisto.

 • Grönlannissa jäätikön sulaminen vie pohjan perinteisiltä elinkeinoilta

  12.11.2013 Elävä arkisto

  Jaana Kannisen palkitut raportit Grönlannista 2012

  Ilmastonmuutos vaikuttaa arktisilla alueilla muuta maailmaa nopeammin. Perinteiset elinkeinot ovat 2000-luvulla käyneet vaikeiksi tai mahdottomiksi, kun meri ei enää jäädy ja ikirouta haurastuu. Toimittaja Jaana Kanninen raportoi ilmaston ja perinteisen elämäntavan muutoksesta Grönlannissa syksyllä 2012.

 • Voimala: Miten selvitä ilmastonmuutoksesta?

  03.08.2009 Elävä arkisto

  Ilmastonmuutos voi olla vakavampi ongelma kuin tiedostamme.

  Ilmastonmuutos saattaa olla vakavampi ongelma kuin tiedostamme. Voiko se johtaa länsimaisen sivistyksen tuhoon vain muutamassa kymmenessä vuodessa?