Hyppää pääsisältöön

valmistautuminen

 • Neurokirurgi näkee kauneutta kallon sisällä

  12.12.2017 Elossa 24h

  Martin Lehecka poisti Pirkon aivoista "aikapommin".

  Aivovaltimon pullistumaa leikattaessa tilanne voi muuttua hienosta katastrofaaliseksi sekunnin murto-osassa, kertoo neurokirurgi Martin Lehecka, HUS.

 • Näin teet lukusuunnitelman

  11.10.2017 Abitreenit

  Järkevä lukusuunnitelma auttaa valmistautumisessa.

  Olennaista on arvioida luku-urakkaa suhteessa käytettävissä olevaan aikaan ja omaan jaksamiseen. Lukeminen on helpompi pitää kohtuuden rajoissa, kun myös tauot ja vapaa-aika on kirjattuna kalenteriin.

 • Nuori suomalainen stand up kukoistaa, mutta on kesyä amerikkalaiseen verrattuna

  12.11.2014 Elävä arkisto

  Kun stand up -komiikka tuli Amerikasta Suomeen 1990-luvulla, uskottiin ettei laji menestyisi Härmälässä. Toisin kävi, sillä 2010-luvulla stand upilla itsensä elätti jo noin kolmekymmentä koomikkoa, joiden showt vetivät vuosittain satojatuhansia katsojia. Suomalainen yleisö ei ollut kuitenkaan vielä valmis yhtä rajuun menoon kuin amerikkalaiset.

 • Y2K uhkasi nollata vuosisadan

  20.12.2013 Elävä arkisto

  Vuosi 2000 toi mukanaan pelon tietokoneiden sekoamisesta.

  Pysähtyykö autosi? Sekoaako videolaitteesi? Hyytyykö mikroaaltouunisi? Vuosituhannen vaihteessa maailmanlaajuiseksi huoleksi nousi tietotekniikan muisti. Lukuisien tarkistuksien ja testauksien jälkeen kaikki ei siltikään ollut aivan varmaa.

 • Keskity kuunteluissa

  23.08.2013 Abitreenit

  Keskity kuunteluissa

  Voiko yo-kuunteluihin valmistautua etukäteen? Onko keskittymiskykyä mahdollista parantaa?

 • Lukusuunnitelma helpottaa valmistautumisessa

  22.08.2013 Abitreenit

  Lukusuunnitelma helpottaa valmistautumisessa

  Lukuloman hyödyntämisessä auttaa hyvin tehty lukusuunnitelma. Hyvän suunnitelman tunnistaa siitä, että pänttäys ja vapaa-aika ovat tasapainossa.

 • Miinalaiva Pohjanmaa merireittien turvaajana ja merirosvojahdissa

  22.08.2013 Elävä arkisto

  Miinalaiva Pohjanmaa on seilannut monia vaiheita.

  Miinalaiva Pohjanmaa luovutettiin Suomen Puolustusvoimille kesäkuussa 1979. Pohjanmaa suunniteltiin tehokkaaksi johtoalukseksi ja miinoittajaksi, se toimi myös koululaivana ja kansainvälisessä kriisinhallinnassa. Uransa loppuvuosina Merivoimien lippulaiva päätyi merirosvojahtiin Somalian rannikolle.

 • Dominick Arduin katosi yrittäessään hiihtää Pohjoisnavalle

  15.11.2012 Elävä arkisto

  Arduinia ei koskaan löydetty

  Ranskalaissyntyinen, vuonna 1988 Ivaloon muuttanut Dominick Arduin yritti ensimmäisenä naisena hiihtää yksin jäätikön yli maantieteelliselle Pohjoisnavalle. Ensimmäisen yrityksen jälkeen lähes kaikki Arduinin varpaat jouduttiin amputoimaan. Toisella yrityksellä hän katosi, eikä häntä koskaan löydetty.

 • Kohti kuntavaaleja

  05.09.2008 Elävä arkisto

  Kuntavaaleihin valmistautuminen alkaa ruohonjuuritasolta.

  Kuntavaaleihin valmistautuminen alkaa ruohonjuuritasolla hyvissä ajoin ennen syksyn vaaleja. Millaiset aiheet äänestäjiä ovat puhuttaneet, entä mistä ehdokkaat ovat puhuneet?

 • Paavo Noponen – runollisuutta, räjähtävyyttä ja kansallishenkeä

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Selostajalegenda työskenteli Ylessä yli 40 vuotta.

  Klassista sivistystä nauttineen Paavo Noposen selostuksia leimasivat sinivalkoinen suomalaisuus, räjähtävä nopeus ja lennokkaan runollinen maalailu. Juhani Similän ohjelmassa tutustutaan hänen taustaansa ja 40 vuoteensa Suomen Yleisradiossa.