Hyppää pääsisältöön

stevia

 • Sokeria päälle ja väliin – pakastaminen tuhoaa marjan makeutta

  31.07.2015 Yle Uutiset

  Mansikoiden säilöntäkausi on parhaimmillaan, mutta kannattaako sokeria lisätä jo valmiiksi makeisiin mansikoihin? Osa marjojen omasta sokerista hajoaa pakastimessa, oli sitten kyse mansikasta tai mustikasta.

 • Makeutusaineita halutaan välttää - silti light-tuotteiden kauppa käy

  01.06.2015 Kuningaskuluttaja

  Moni ostaa huomaamattaan keinomakeutetun tuotteen.

  Vain makeutusaineilla saa paljon makeutta ja vähän "hiilareita", mutta keinomakeuttajien imago vaihtelee: Aspartaami on pahis, stevia ja ksylitoli taas kuin “suoraan luonnosta”. Moni ostaa huomaamattaan keinomakeutetun tuotteen.

 • Tiesitkö tämän makeutusaineista?

  01.06.2015 Kuningaskuluttaja

  Kevytmakeuttajia on EU:ssa käytössä jo 18.

  Makeutusaineita on EU:ssa käytössä jo 18. Stevia näkyy mainoksissa isolla, mutta tuotteessa sitä on prosentin osasia. Kolajättien kevytlimuissa sukraloosi ja aspartaami vaihtelevat sen mukaan, miten makeuttajien julkinen imago vaihtelee. Aspartaami työllistää elintarvikeviranomaisia. Kokosimme tietoja viidestä yleisesti käytetystä kevytmakeuttajasta.

 • Steviaa ehtii vielä kasvattamaan, tilaisuus chilin kylvöön meni jo

  25.03.2015 Yle Uutiset

  Jos kesällä haluaa kasvattaa kasveja ulkona, siemenet pitäisi kylvää äkkiä. Tai oikeastaan osan kasveista kohdalla tilaisuus on jo mennyt – mutta onneksi kaupasta saa myös valmiita taimia.

 • Sokeri syö terveyttä

  08.10.2014 Akuutti
 • Intia haluaa vähemmän sokeria limuihinsa

  27.08.2014 Yle Uutiset

  Aliravitsemuudesta kärsivässä Intiassa myös liikalihavuus ja diabetes ovat nousseet ongelmiksi.

 • Lämmin alkukesä on villinnyt kotiviljelijät

  04.06.2013 Yle Uutiset

  Alkukesän helteet pohjoisessa Suomessa näyttävät lisänneet intoa viljellä hyötykasveja. Esimerkiksi Oulun seudulta siemenperunat ja sipulit on paikoin myyty jo loppuun.

 • Iänikuisen norjanangervon asema ei horju

  10.05.2013 Yle Uutiset

  Keväthuumauksen valtaan joutunut puutarhaihminen löytää taimistolta joka vuosi jotakin uutta. Useimpien pihanlaittajien kasvivalinnan ratkaisee kuitenkin helppohoitoisuus, eikä perinteikkäitä koristekasveja syrjäytetä trenditulokkailla.

 • Kielletty stevia kummittelee yhä tuotenimissä

  26.04.2013 Yle Uutiset

  Stevia-termiä käytetään yhä väärin markkinoinnissa. Moni valmistaja ja jälleenmyyjä ilmoittaa myyvänsä stevia-jauhetta tai makeuttaneensa tuotteensa stevialla. Stevia-kasvin markkinointi elintarvikkeena on kuitenkin kielletty ja tuote on itse asiassa makeutettu sallitulla stevioliglykosidilla. Markkinointivirheen lisäksi silloin tällöin myyntiin päätyy yhä myös kiellettyä steviaa vaikkapa jauhettuna.

 • Pienillä oivalluksilla pirteyttä puutarhaan

  31.05.2012 Yle Uutiset

  Puutarhayrittäjä Auli Tasala etsii jatkuvasti uusia tapoja somistaa asuinympäristöä. Tuore yhteistyö sisustusyrittäjän kanssa on tehnyt kasvitarhasta välillä oikean tuunaamon.

 • Stevian lakritsainen jälkimaku häiritsee

  24.05.2012 Yle Uutiset

  Danone yrittää parhaillaan kehittää Taillefine-jugurtilleen uutta reseptiä stevian lakritsaisen jälkimaun hävittämiseksi.

 • Hyötyä ja huvia samassa kukkalaatikossa

  30.04.2012 Yle Uutiset

  Mallia ensi kesän istutuksiin on haettu englantilaisesta puutarhasta, jossa värit loistavat sekaisin. Hyötypuutarhassa perinteiset yrtit saavat rinnalleen makeutusaineena tunnetun stevian tai tiibetiläisen goji-marjan.

 • Stevia-ruukut viedään käsistä

  21.04.2012 Yle Uutiset

  Makeutusaineena tunnettu stevia on löytänyt tiensä monen keittiöön. Luontainen ja kaloriton vaihtoehto kiinnostaa kuluttajia.

 • Teollisuus toivoo stevialle paikkaa pullon kyljessä

  02.04.2012 Yle Uutiset

  Panimo- ja virvoitusjuomateollisuus elättelee toivoa, että stevia-sanalle löytyisi vielä paikka limupullon kyljessä. EU salli stevia-kasvin lehtiuutteesta valmistetun makeutusaineen käytön marraskuussa. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on kieltänyt stevia-sanan käytön pakkauksissa.

 • Supermakeuttajan siemenet viedään käsistä

  13.03.2012 Yle Uutiset

  Kotipuutarhurit ovat innostuneet supermakeasta steviasta. Kysyntään ei osattu varautua ja osa siementen maahantuojista ehti vetää tuotteen myynnistä ennen hurjaa kysyntäpiikkiä.

 • Luonnon oma kaloriton makeutusaine haastaa aspartaamin

  29.01.2012 Yle Uutiset

  Steviakasvin lehtiuutteesta valmistetun makeutusaineen myynti sallittiin Suomessa joulukuussa 2011. Eviran ylitarkastaja pitää mahdollisena, että täysin kaloriton stevioglykosidi voi hyvinkin nousta Suomessa suureen suosioon.

 • Sokeri löi stevian toimituksen makutestissä

  11.01.2012 Yle Uutiset

  YLE Turun toimituksen virvoitusjuomaexpertit Kimmo ja Joona maistoivat sokerilla ja stevioliglykosidillä makeutettuja virvoitusjuomia. Molemmat tunnistivat sokkotestissä miltei empimättä alkuperäisen sokerijuoman ja pitivät sitä paremman makuisena.

 • Stevia haastaa kahvikissojen keinomakeat

  11.01.2012 Yle Uutiset

  Steviakasvin uutteesta tehtyjä makeutusaineita on voinut Suomessa ostaa kaupoista joulukuun alusta alkaen. Käyttöohjeiden mukaan luonnosta saatavaa supermakeaa ainetta voi kahvin ja teen makeutuksen lisäksi käyttää myös leivontaan ja ruuanlaittoon. Keittiössä tarvitaan kuitenkin luovuutta.

 • Kuluttaja hakee makeasta stevia-kasvista luonnollisuutta

  03.01.2012 Yle Uutiset

  Makeutukseen käytettävät Stevia rebaudiana -kasvin lehdet kiinnostavat ruokavaliotietoisia. Steviaa on helppo kasvattaa kotioloissakin. Virvoitusjuomateollisuudessa stevialla makeutettuja tuotteita on kehitelty jo pitkään.

 • Ruoka rakentaa identiteettiä

  25.11.2011 Yle Uutiset

  Ruoka ei ole enää vain ravintoa. Pienistä ruokavinkeistä kasvaa nykyään mediaa puhuttavia trendejä. Ihmiset rakentavat nykyään helposti koko elämäntapansa ruokavalion ympärille ja viestivät ruokaostoksillaan myös omaa arvomaailmaansa.

Sivut