Hyppää pääsisältöön

kansakoulu

 • Aikamatka 1950-luvulle koulupäivän ajaksi – Napialan elävässä koulumuseossa istutaan selkä suorassa ja opettaja on pomo

  27.03.2018 Egenland

  Koulumuseo tarjoaa oppitunteja 50-luvun tyyliin.

  Entäpä jos voisit kokea uudelleen päivän omasta lapsuudestasi – tai kurkistaa vanhempiesi lapsuuteen? Napialan koulumuseo Tervakoskella tarjoaa oppitunteja 1950-luvun kansakoulun tyyliin. Vanhan rakennuksen historiaan kuuluu myös tragedia.

 • Tutkija Saijaleena Rantanen: "Suurlakko 1905 politisoi työväenmusiikin"

  26.03.2018 Klassinen

  Suurlakon jälkeen työväenmusiikki alkoi elää omaa elämäänsä

  Mitä musiikkia harrastettiin työväenliikkeessä ennen vuotta 1918? Tutkijatohtori Saijaleena Rantanen kertoo, että vuoden 1905 suurlakko oli käännekohta, sen jälkeen työväenmusiikki politisoitui.

 • Opettaja hae virkaa! Palkkana lehmän laidun ja valmiiksi pilkotut polttopuut

  14.06.2017 Historia

  1900-luvun alussa opettajan palkkana oli mm. laidunmaata

  Nyt on opettajilla mistä valita! Opettajanvirkoja on 1900-luvun alussa paljon tarjolla ympäri Suomea. Kiitos keisari Nikolai II:n ja valtiopäivien vuonna 1898 hyväksymän piirijakoesityksen, jonka mukaan kaikki pitäjät on jaettava koulupiireihin.

 • Skuvla vuođđuduvvui Ohcejoga gielddas jagis 1878

  06.02.2017 Ealli arkiiva

  Ovddeš oahppit ja oahpaheaddjit muitalit

  Jagi 1978 Sámi radio čohkkii vásáhusaid skuvladoaimma historjjá birra Ohcejogas. Vuovdaguoikka skuvlla ovddeš oahppit ja oahpaheaddjit muitalit. Guldal Hans Aslak Guttorm, Magga Boine ja Uula Tenopuro jearahallamiid. Ohcejoga skuvladoaimma dilis 1970-logu loahpas muitala Ohcejoga logahaga rektor Aslak Järvensivu. Radioprográmma 19780714 Miehtá Sámi 14.7.1978, Ohcejoga gielddaskuvla 100 jagi.

 • Harmosuolaheinämittarin kauneudesta

  08.09.2016 Kulttuuri

  Perhosista ja kirjoittamisen vaikeudesta.

  Olen viettänyt aikaani muutaman viikon pöpelikössä – pikkuruisessa viiden talon kylässä – ja yrittänyt kirjoittaa kirjaa. Palaan piakkoin jatkamaan. Ennen paluuta on kuitenkin käytävä kirjastossa hankkimassa muutama hyönteis- ja perhoskirja, jotta saan elämääni vähän enemmän jäsennettyä.

 • Oy Yleisradio Ab:n Propagandaosasto kertoo vuonna 1939 Kouluradiosta

  22.12.2015 Elävä arkisto

  ”Lahti – Suomi, Kouluradiolähetys kansakouluja varten alkaa!

  ”Nopeammin kuin ajatus lentää radiolähetys tuulen teitä. Ääniaaltojen kautta se tavoittaa samanaikaisesti tuhannet Kouluradion kuuntelijat”, selostaa legendaarinen Pekka Tiilikainen Suomen lasten oman ohjelman valmistumista.

 • Keskiarvotyttö asui maalla, paiski töitä ja pohti kauppakoulua

  08.12.2015 Elävä arkisto

  Vuoden 1972 "keskiarvotyttö" kertoo elämästään.

  Vuonna 1972 ilmestyneessä dokumentissa tavataan valtakunnallinen "keskiarvotyttö", 18-vuotias Erja, joka kertoo elämästään, mahdollisuuksistaan ja asenteistaan.

 • Jouluäänet vievät nariseville hangille ja tavaratalojen hälinään

  01.12.2014 Elävä arkisto

  Yle Arkiston tehosteet vievät joulutunnelmaan

  Joulutunnelman voi luoda matka jouluiseen äänimaisemaan. Yle Arkiston joulutehosteet ovat niin rauhallisia hetkiä lintulaudalla kuin vilkasta hälyä juhlakiireiden keskellä.

 • Pekka ja hänen koulunsa

  21.08.2014 Elävä arkisto

  Aho & Soldanin lyhytelokuva koululaispoika Pekasta

  Aho & Soldanin vuonna 1961 valmistama lyhytelokuva tutustutti kansainvälisen yleisön kymmenvuotiaaseen koulupoikaan Pekkaan. Ihastuttava värifilmi vie katsojan läpi kevättalvisen Helsingin Kruununhaasta Meilahteen.

 • Kouluradio saavutti syrjäisimmätkin koulut

  24.03.2014 Elävä arkisto

  Kun Kouluradio perustettiin vuonna 1934, sen tarkoituksena oli tavoittaa koululaiset ”maan syrjimmissäkin kolkissa”. Kouluradion ohjelmissa käytiin läpi samoja oppiaineita kuin kansakoulussakin, mutta lisäksi oppilaita heräteltiin kuuntelemaan ääniä ja kertomuksia. Yksi esimerkki siitä on Peikko Pörhö-Korvan vierailu radiotalossa.

 • Kippurahäntä kätkeytyy kahden kaupungin nimeen

  26.02.2014 Elävä arkisto

  Kouluradion ohjelmassa testattiin koululaisten yleistietoa.

  Kouluradion ohjelmassa "Mitä sie enintä tieät, yli muien ymmärtelet" opettaja Kauko Valta Ylänne testaa koululaisten yleistietoa ja nokkeluutta. Kilpailu on tarkoitettu kansakoulun oppilaille, neljännestä kuudenteen luokkaan.

 • Miedot tunteet kyllästyttivät Minna Canthia

  20.02.2014 Elävä arkisto

  Minna Canth oli vahva persoona, joka herätti tunteita

  Kirjailija Minna Canthia kuvaillaan vahvaksi persoonaksi. Hän ei ollut sovinnainen ja herätti tunteita kansassa. Kouluradion lähettämässä ohjelmassa Hellin Kannas on haastatellut Minna Canthin tytärtä Lyyli Andersinia ja tyttären kälyä Aija Kotilaista kirjailijan elämästä Kuopiossa. Kannas vierailee myös Kuopion museossa, Minna Canthille omistetussa huoneessa.

 • Suksien suihketta ja notkeaa voimistelua kansakoululaisten talvipäivillä

  16.01.2014 Elävä arkisto

  Lii-Filmin lyhytelokuvassa vuodelta 1952 kerrotaan kansakoululaisten talvipäivistä. Ne pidettiin vireällä tehdaspaikkakunnalla Valkeakosken kauppalassa.

 • Kuusijuhla Monnin koulussa Hausjärvellä

  23.12.2013 Elävä arkisto

  Vuonna 1983 seurattiin joulujuhlaa Hausjärven kunnassa Monnin koululla. Joulupukkikin intoutui juhlassa jammailemaan basson varressa.

 • Kuusijuhla Pispalan ala-asteella Tampereella

  23.12.2013 Elävä arkisto

  Vuoden 1987 jouluohjelmassa ihastellaan koulun joulujuhlan lisäksi talvisia maisemia Pispalanharjulta. Lopulta paikalle saapuu myös Joulupukki tonttuineen.

 • Kuusijuhla Pispan kansakoulussa Tampereella

  19.12.2013 Elävä arkisto

  Pispan kansakoulun musiikkipainotteisessa kuusijuhlassa 1976 kuultiin tunnetuimpia joululauluja sekä -virsiä.

 • Itsenäisen Suomen oppivelvollisuuskoulu

  26.10.2012 Oppiminen

  Itsenäisen Suomen oppivelvollisuuskoulu

  Itsenäisen Suomen eduskunta nosti erääksi keskeiseksi kehittämiskohteeksi kansanopetuksen. Sen tueksi säädettiin oppivelvollisuuslaki 1921.

 • Suomalaisia pedagogeja

  24.09.2012 Oppiminen

  Miten uranuurtajien ideat vaikuttivat koululaitokseemme?

  Uno Cygnaeus, Mikael Soininen ja Viktor Julius von Wright ovat suomalaisen koululaitoksen ja pedagogiikan uranuurtajia. Mitä he ajattelivat ja miten heidän ideansa vaikuttivat suomalaisen koululaitoksen kehitykseen?

 • Miltä tuntui mennä kouluun, Arvi Lind?

  13.08.2012 Elävä arkisto

  Kokemuksia koulun aloittamisesta.

  Uutisankkuri Arvi Lind, kuuluttaja Marjo Wilska, Pasilan poliisi sekä Länsi-Pasilan ala-asteen oppilaat kertovat kokemuksiaan koulun aloittamisesta.

 • Pesäpallon isä keksi toisenkin lajin

  24.02.2012 Elävä arkisto

  Lauri "Tahko" Pihkala keksi soikkopallon.

  Lauri "Tahko" Pihkala tunnetaan pesäpallon keksijänä, mutta hän kehitti myös soikkopallo-nimisen lajin. Peli, jonka nimi pian muuttui salamapalloksi, esiteltiin yleisölle 1960-luvun alussa. Pesäpallon tavoin tässäkin lajissa oli mukana vahva annos ulkomailta omittua.

Sivut