Hyppää pääsisältöön

tuma

 • Mikä on solu?

  31.01.2013 Oppiminen

  Solut ovat rakennuspalikoita, joista kaikki eliöt muodostuvat. Kaikissa soluissa tapahtuu aineenvaihduntaa, joka mahdollistaa niiden kasvun ja lisääntymisen. Yksisoluisten eliöiden solut ovat hyvin monikykyisiä. Monisoluisissa eliöissä solut taas voivat erikoistua erilaisiin tehtäviin ja muodostaa kudoksia.

 • Tuma ohjaa solun toimintaa

  11.01.2013 Oppiminen

  Aitotumallisilla eliöiden solun keskus on tuma, soluelin, joka sisältää niiden perintöaineksen tumakotelon suojaamana. Esitumallisilla eliöillä eli bakteereilla ja arkeilla tumaa ei ole. Niiden perintöaines on solulimassa muiden soluelinten joukossa.

 • Mitoosi ja meioosi

  10.01.2013 Oppiminen

  Solujen määrä voi kasvaa vain solunjakautumisten kautta. Jakautumisessa solun kaikki rakenteet kahdentuvat ja irtoavat kahdeksi uudeksi soluksi. Tuman perintöaines kopioituu syntyville soluille. Perintöaines voi jakautua kahdella hyvin erilaisella tavalla.

 • Johdanto solubiologiaan

  04.09.2007 Oppiminen

  Kaikki eliöt rakentuvat yhdestä tai useammasta solusta. Solut ovat eliöiden rakenteellisia ja toiminnallisia perusyksikköjä. Solun muoto ja toiminnot vaihtelevat suuresti, mutta perusrakenteet löytyvät kaikista soluista, niin kasveilla kuin eläimilläkin.