Hyppää pääsisältöön

ekologinen kestävyys

 • Tanssiva karhu -ehdokas Gösta Ågren on kriittinen optimisti

  22.06.2016 Kulttuuri

  Ehdokasteos jälleen syvissä kysymyksissä kiinni.

  Elokuussa 80 vuotta täyttävä Gösta Ågren kokee 1960-luvun muistot epämiellyttäviksi, pitää 1980-luvun Finlandia-palkintoaan sirkuksena ja kirjoittaa edelleen tarkasti. Uusin teos Dikter utan land on ehdolla Ylen Tanssiva karhu -runouspalkinnon saajaksi.

 • Kokonaiskuvan kaipuu

  22.04.2016 Kulttuuri

  Todellisuus on helvetin sekava ja moniulotteinen.

  ”Miten voisimme hyväksyä, että todellisuus on helvetin sekava ja moniulotteinen?” kysyy toimittaja ja käsikirjoittaja Jari Hanska. Hanska oli yksi huhtikuun alussa järjestetyn Nykyaika-seminaarin järjestäjistä. Nuoren Voiman Liiton ja Kriitisen korkeakoulun yhdessä järjestämässä seminaarissa pyrittiin keskustelemaan yhden päivän aikana mm. sellaisista teemoista kuin maapallon ekologinen kantokyky, taiteen rooli, kaupunkitilan demokraattisuus, tiedon pirstaloituminen, ihmiskunnan kehittyminen, finanssikriisit ja rakkaus.

 • Onko vaatteessasi PFC:tä?

  03.12.2015 Kuningaskuluttaja

  Tippa ruokaöljyä voi kertoa materiaalista.

  Jotta vaate pitää sinut kuivana kaikissa keleissä, tarvitaan sen valmistuksessa kemikaaleja, joiden mahdolliset terveys- ja ympäristöhaitat herättävät huolta. Vaarallisimpien PFC-yhdisteiden käyttö EU:ssa on kielletty, mutta muita perfluorattuja yhdisteitä käytetään yhä. Valmistajan ei tarvitse niitä vaatteessa ilmoittaa.

 • Ulkovaatevalmistajat pyristelevät eroon PFC-yhdisteistä

  03.12.2015 Kuningaskuluttaja

  PFC-yhdisteille etsitään kiivaasti korvaajaa.

  PFC-yhdisteille etsitään kiivaasti korvaajaa.

 • Bambusta katto koululle

  17.01.2015 Kulttuuri

  Terveisiä Himalajan juurelta! Työskentelen täällä kolme kuukautta tiibetiläisen kulttuurikoulun rakennusprojektissa. - Inari Virkkala

 • Pesetkö kasvosi muovirakeilla?

  18.09.2014 Kuningaskuluttaja

  Kuorintavoiteen pienet rakeet voivat olla muovia.

  Kuorintavoide kasvoille tai vartalolle löytyy monen kylpyhuoneen kaapista. Harva tulee ajatelleeksi, että kuorintavoiteen pienet rakeet voivat olla muovia. Kosmetiikan muovirakeet ovat osa ympäristöongelmaa, jonka laajuus on vasta paljastumassa tutkijoillekin. Yhdysvalloissa mikromuovien käyttöä ollaan jo rajoittamassa lailla.

 • "Metsä on akatemia, jonka barbaarit hävittivät"

  01.09.2014 Kulttuuri

  Puiden kansa on kuvakirja juuristamme.

  Olemme lähempänä metsäläishistoriaamme kuin monet Euroopan kansat, mutta metsän hengellinen arvo suomalaisille on vain varjo aiemmasta. Puiden kansa on kirja juuristamme ja miltei unohdetusta luontoyhteydestä.

 • Ekologisuuden Roope Ankka!

  21.07.2014 Kulttuuri

  Ronja Nöjd kutsuu itseään ekologisuuden Roope Ankaksi. Häneltä syntyy vuodessa vain pussi sekajätettä. Maaliskuu 2013.

 • Tulevaisuuden kaupunki

  21.07.2014 Kulttuuri

  Onko tulevaisuuden kaupunki huipputeknologinen ekopolis? Strada tutustui Anna-Karin Grönroosin dokumenttiin kestävästä kehityksestä.

 • Vaatteita koivusta: selluloosasta tehty ekovaatekuitu tulee

  11.03.2014 Kuningaskuluttaja

  Vaatteemme tehdään nykyään pääasiassa öljypohjaisista keinokuiduista ja vettä tuhlaavasta puuvillasta. Suomessa keinokuiduille ja puuvillalle on kehitetty yksi vaihtoehto. Esimerkiksi koivusta pystytään valmistamaan vaatekuitua aiempaa ympäristöystävällisemmin.