Hyppää pääsisältöön

kilpailutoiminta

 • Voittaja on Christel Lee

  03.12.2015 Klassinen

  Sibelius-viulukisan III finaalipäivä lavalta ja lavan takaa.

  Yhdysvaltain Christel Lee, 25, on voittanut Jean Sibelius -viulukilpailun vuonna 2015. Miksi hän voitti? Viimeisenä kisapäivänä asiantuntija Tero Latvala summasi loppuratkaisun. Seurasimme myös Tjeknavorianin perheen isän ja pojan liikuttavaa kohtaamista.

 • Konserttoja neljällä kielellä – syvintä ajattelua englanniksi

  02.12.2015 Klassinen

  Sibelius-viulukisan II finaalipäivä lavalta ja lavan takaa.

  Yksi japanilainen ja yksi yhdysvaltalainen on antanut kaikki näyttönsä Musiikkitalon yleisölle ja tuomareille. Tero Latvala kertoo, miten he suoriutuivat. Kisan amerikkalaisfinalistit vastasivat kysymyksiin kulttuurisesta identiteetistä. Otimme myös selvää, ketkä pitävät artisteja ajan tasalla koko tapahtuman ajan.

 • Rento itsensä kuuntelija on voittaja

  01.12.2015 Klassinen

  Sibelius-viulukisan I finaalipäivä lavalta ja lavan takaa.

  Tiistaina käynnistyi kolmipäiväinen finaalihuipennus Musiikkitalossa. Viulumusiikin professori Kaija Saarikettu kertoo viulunsoittajan kehityskulusta, ja Ylen asiantuntija Tero Latvala arvioi päivän esityksiä. Tiistai oli myös se hetki, kun eräs Sibelius-kisaan liittyvä konsertto saavutti pyöreän merkkipäivän.

 • Aasialaisnaiset näyttivät osaamisensa

  30.11.2015 Klassinen

  Sibelius-viulukisan III välieräpäivä lavalta ja lavan takaa.

  Suomalaiset Sara Etelävuori ja Pekko Pulakka jäivät finaalien ulkopuolelle. Tämä on ensimmäinen kerta vuoden 1975 jälkeen, kun yhtään suomalaista kilpailijaa ei kuulla Sibelius-viulukilpailun viimeisessä vaiheessa. Tenttasimme asiantuntijoilta välierien parhaita nykymusiikkiteosten osaajia.

 • Lavalla rasavillin Tjeknavorianin kalenteri pysyy tasapainossa

  28.11.2015 Klassinen

  Sibelius-viulukisan II välieräpäivä lavalta ja lavan takaa.

  Monelle Sibelius-kilpailun ystävälle Emmanuel Tjeknavorianin suoritukset ovat olleet erityisiä hetkiä. Hän kertoo haastattelussa taustastaan. Toisena välieräpäivänä Tero Latvala veti ensimmäistä kertaa kotiin päin. Kysyimme myös säveltäjä Hyun-Jun Parkilta, minkälaista voimaa voi odottaa lähitulevaisuudessa Etelä-Korean klassisen musiikin alalta.

 • Sonaatti oman soittajaminän mitoissa – miten se valitaan?

  28.11.2015 Klassinen

  Sibelius-viulukisan I välieräpäivä lavalta ja lavan takaa.

  Perjantaina 20 välieräviulistin ensimmäinen seitsikko pääsi miltei tunnin kestävien ohjelmistojensa ääreen. Viulisti ja lehtori Jaakko Ilves puhui oppilas–opettaja-dialogin saloista. Tero Latvala nosti ainakin yhden yllätysnimen päivältä. Kysyimme myös, millaisia elämyksiä tapahtuman superfani Marianne Hiedanniemi hakee nuorten taiturien karkeloista.

 • Kilpailussa soittaminenkin on pääosin odottamisen taidetta

  25.11.2015 Klassinen

  Sibelius-viulukisan III alkueräpäivä lavalta ja lavan takaa.

  Alkuerävaihe päättyi keskiviikkoon, jonka lopuksi tuomaristo ilmoitti välierään selvinneet. Suomalaisista jatkavat Sara Etelävuori ja Pekko Pulakka. Tenttasimme päivän tunnelmia ja arvioita Tero Latvalalta, lähetysikkunan viulisteilta sekä pianisti Sonja Fräkiltä.

 • Arvoviulu, jonka hintalapun edessä Jannen velatkin olisivat paperia

  24.11.2015 Klassinen

  Sibelius-viulukisan II alkueräpäivä lavalta ja lavan takaa.

  Toisena kisapäivänä suomalaisista soittivat Kasmir Uusitupa, Juho Valtonen ja Sara Etelävuori. Maineikkaan Guarneri-viulun haltija Wang Xiao hämmästytti soitollaan monia. Kysyimme Tero Latvalalta näkemyksen päivän parhaista soittajista ja tapasimme viulupedagogien ikänestori Tuomas Haapasen.

 • Kuulijan ja kommentoijan rooli innostaa Tami Pohjolaa

  24.11.2015 Klassinen

  Esittelyssä viulukilpailun lähetysikkunan asiantuntija.

  Espoolaiskasvatilla on ikäänsä nähden paljon kokemusta viulu- ja kamarimusiikkikilpailuista. Kuopion viulukilpailun viimeisin voittaja on mielissään siitä, miten avoimesti kilpailemisesta puhutaan viulistien kesken.

 • Pekko Pulakka tulessa ensimmäisenä suomalaisviulisteista

  23.11.2015 Klassinen

  Sibelius-viulukisan I alkueräpäivä lavalta ja lavan takaa.

  Avauspäivänä kuultiin 14 kilpailijaa, joiden joukossa ensimmäisenä suomalaisena soitti Pekko Pulakka. Radion asiantuntija Tero Latvala valitsi päivän parhaat esitykset. Tapasimme myös tuomariston sihteeri Anna Krohnin.

 • Essi Höglund vaalii kisatilanteissa liikuntaa ja hyvää ruokaa

  23.11.2015 Klassinen

  Haastattelussa Ylen suoratoistolähetystä emännöivä viulisti

  Nuorten viuluasiantuntijoiden kuopus tulee Kotkasta. Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa opiskeleva Höglund tietää, miten musiikki vie esitystilanteessa mukanaan. Kilpailu on tässäkin asiassa oma lukunsa.

 • Abel Puustinen: "Seuraavaan erään pääsyä ei pitäisi miettiä"

  23.11.2015 Klassinen

  Ylen viuluasiantuntija kertoo kokemuksistaan kilpailijana.

  Kotimaisten viulistien vuoden 2015 tehokilpailija astuu Ylen asiantuntijatiimiin levollisena. Puustinen muistaa keränneensä muinoin kokemusta myös hiihtokilpailuista. Voitto napsahti ainoalle osanottajalle.