Hyppää pääsisältöön

fuusiojazz

 • Mehän soitamme samoja skaaloja! Song of Lahore osoittaa, että musiikki on yhteinen kieli

  30.08.2017 Yle Teema

  Song of Lahore on kaunis tarina ihmisistä ja musiikista.

  Musiikki ei tunne rajoja! Dokumenttielokuva kertoo mitä tapahtui, kun pakistanilaisen klassisen musiikin taiturit tekivät Lahoressa traditionaalisilla soittimilla suurenmoisen version Dave Brubeckin jazzklassikosta Take Five ja jakoivat sen netissä. Tarina huipentuu New Yorkissa yhteiskonserttiin Wynton Marsalisin ja Lincoln Centerin jazzmuusikoiden kanssa.

 • Iltatähti 1977: Punk tuli, Alatalo meni

  30.11.2016 Elävä arkisto

  Sinikka Hein seurasi Mikko Alataloa juontajana.

  Iltatähden tuttu isäntä Mikko Alatalo jätti musiikkisarjalle vuonna 1977 jäähyväiset ja teki tilaa seuraajalleen Sinikka Heinille. Samaan aikaan ohjelman katsojat saivat tutustua kummalliseen erikoisuuteen nimeltä punk-rock. Säilyneiden tallenteiden harvinaisuuksiin kuuluvat mm. Jukka Tolosen, Hectorin ja H.E.C.-yhtyeen, Wasama-kvartetin, Jimi Sumén & Dreamsin ja Madame Georgen livetaltiot.

 • Proge ja fuusiomusa tahdittivat Iltatähden ennätysvuotta 1976

  18.10.2016 Elävä arkisto

  Suosikkisarja tarjosi vastapainoa "kauppamiesten tavaralle".

  TV2:n Iltatähti-musiikkiohjelmalla oli vuonna 1976 enemmän lähetyksiä kuin koskaan muulloin. Se koki musiikkipoliittiseksi tehtäväkseen nostaa esiin kunnianhimoisia kokeiluja vastapainoksi "kauppamiesten tavaralle". Jälkipolville säilyneisiin arkistoaarteisiin kuuluvat mm. Sorvali–Hurmerinta Bandin, Nono Söderbergin, Royalsin, Piirpauken, Steeleye Spanin, Chicago Overcoatin ja Kontravirtasen esiintymiset.

 • Luova liekki palaa yhä kuumana – Suomen virallinen jazzari Eero Koivistoinen 70 vuotta

  15.03.2016 Musiikki

  Svart Records juhlistaa saksofonistia upealla tavalla

  Suomijazzin veteraani laittaa tänä vuonna ison vaihteen silmään julkaisemalla kymmenen albumillista musiikkia. Kyseessä ei ole pelkkästään retrospektiivi, sillä usempi täysin uusikin julkaisu on tiedossa. Eero Koivistoinen juhli 2016 tammikuussa 70-vuotissyntymäpäiviään. Juhlallisuuksien myötä myös Ylen jazztuotannot mullistuvat äänitysstudioiden siirtyessä uusiin tiloihin. Jazzklubin haastattelussa Eero Koivistoinen muistelee vaiheitaan M1-studiossa. Mukana möys ainutlaatuisia studiossa äänitettyjä kappaleita Ylen arkistoista.

 • Seal ensimmäistä kertaa Suomeen kesällä

  11.02.2016 Yle Uutiset

  Brittitähti Seal saapuu Pori Jazzeille tänä kesänä. Sielukkaasta musiikistaan tunnettu laulaja tähdittää Kirjurinluodon lauantain konserttia.

 • Pori Jazzien kuvaajakonkari: "Miles Davis oli maineensa veroinen tiukka kaveri"

  12.06.2015 Yle Uutiset

  Erkki Valli-Jaakolan ja yhdysvaltalaisen Chi Modun valokuvanäyttelyssä nähdään useita eturivin artisteja ikuistettuna Porissa. Vuodesta 1978 jazzeilla kuvannut Valli-Jaakola muistaa Stevie Ray Vaughanin suhtautuneen kuvaamiseen rennosti. Miles Davis oli nihkeämpi.

 • 10.2. Teeman Elävä arkisto: Edward Vesala

  21.06.2014 Yle Teema

  Jazzmuusikko Edward Vesala nousi parikymppisenä rumpalina Suomen kuumana sykkivän modernin jazzin kapeaan kärkeen Eero Koivistoisen, Paroni Paakkunaisen ja Juhani Aaltosen rinnalle. Freejazzin soittajilla oli usein toinen jalka rockin maailmassa, ja Vesalakin paukutti 1960-luvulla rumpuja Soulsetissä ja Apollossa.

 • Jazz-muusikko Horace Silver on kuollut

  19.06.2014 Yle Uutiset

  Hard bop -tyylisuunnan kehittäjä Horace Silver kuoli 85-vuotiaana.

 • Tampereen kitarafestivaali käynnistyy 10. kerran

  01.06.2014 Yle Uutiset

  Tämänvuotisen festivaalin pääesiintyjäksi saapuu yhdysvaltalainen kitaristilegenda Al Di Meola. Klassista kitaramusiikkia esittelevä kitarakierros vierailee kaikkiaan seitsemässä Pirkanmaan kunnassa.

 • Tolonen: kitaralegenda huumekierteen kautta uskoon

  30.04.2014 Kulttuuri

  Stradassa Ivan Puopolon haastateltavana on Tasavallan presidentti -yhtyeestä tunnettu proge/jazzkitaristi Jukka Tolonen, jota hehkutettiin 70-luvun alussa englantilaisissa ja amerikkalaisissa musiikkilehdissä suorastaan neroksi. Nousukiito kaatui huumekierteeseen ja edelleen puukotuksen kautta vankilaan. Tolonen-dokumenttielokuva kertoo miehen myöhemmät elämänvaiheet.

 • 11.11. Teeman Elävä arkisto: Piirpauke

  17.04.2014 Yle Teema

  Piirpauke on tuonut uusia tuulia jo 40 vuotta.

  Muusikko Sakari Kukon perustama Piirpauke on tuonut uusia tuulia eri kulttuurien kansanmusiikista kumpuavaan jazziin jo neljäkymmentä vuotta. Kun bändi aloitti, ei vielä edes käytetty termiä maailmanmusiikki.

 • Jazzpianisti Herbie Hancock konsertoi Musiikkitalossa kesällä

  11.04.2012 Yle Uutiset

  Grammy-palkittu pianisti ja -säveltäjä Herbie Hancock tulee Suomeen The Imagine Project -kiertueellaan. Hancock konsertoi Musiikkitalossa 17.7.2012.

 • Jukka Tolonen: vankilatuomio, nivelrikko ja evankeliumi

  19.09.2011 Elävä arkisto

  Kitaristilegenda Jukka Tolonen kertaa elämänsä muuttanutta tapahtumasarjaa Arto Nybergin vieraana. 70-luvulla Tasavallan Presidentti-yhtyeen soolokitaristina maailmanmaineeseen nousseen muusikon elämästä ei ole puuttunut käänteitä.

 • Ilonen kärjen vauhdissa Italiassa

  09.06.2011 Yle Urheilu

  Mikko Ilonen on Italian avoimissa golf-mestaruuskisoissa avauspäivän jälkeen kuudentena. Ilonen teki mainion loppukirin ja päätyi tulokseen 66 lyöntiä (-6). Hän löysi kuitenkin paljon parannettavaa pelistään.

 • Clarke voittoon Mallorcalla - suomalaiset vaisuja

  15.05.2011 Yle Urheilu

  Suomalaisten päivä Mallorcalla pelattussa Euroopan kiertueen kisassa ei ollut nousujohteinen. Roope Kakko ja Mikko Korhonen olivat lopputuloksissa jaetulla sijalla 51, Mikko Ilonen muutaman sijan alempana. Kisan voittoon nousi Darren Clarke.

 • Suomalaiset jäivät kärjen vauhdista Mallorcalla

  14.05.2011 Yle Urheilu

  Mikko Korhonen, Mikko Ilonen ja Roope Kakko jäivät kärkipelaajien vauhdista golfin Euroopan kiertueella Mallorcalla. Suomalaistrio pelasi kolmannen kierroksen tuloksella 71.

 • Wimme Saari joikasi itsensä maailmalle

  10.02.2011 Elävä arkisto

  Wimme Saari

  Moderneilla kone-elementeillä muinaisia shamanistisia laulutekniikoita maustava saamelaisartisti Wimme Saari on noussut joiuillaan maailmanmaineeseen.

 • Kauniaisten musiikkijuhlat yhdistää musiikin ja tieteen

  28.10.2010 Yle Uutiset

  Etelä-Suomessa käynnistyy torstaina uusi festivaali Kauniaisten musiikkijuhlat. Nelipäiväinen festivaali tarjoaa kuultavaksi erilaisia musiikin lajeja klassisesta fuusiojazziin. Konserteissa järjestetään musiikkiesitysten lomassa myös luentoja ja keskusteluja. Ääneen pääsevät muun muassa lastenpsykiatri Jari Sinkkonen, filosofi Timo Airaksinen ja metropoliitta Ambrosius.

 • Herbie Hancock jazzailee Helsingissä

  10.08.2010 Yle Uutiset

  Yhdysvaltalainen jazz-legenda Herbie Hancock konsertoi marraskuussa Helsingissä. Finlandia-talossa järjestettävä konsertti rakentuu Hancockin The Imagine Project -levyn ja elokuvan ympärille.

 • Kuusela: Loistava taistelu Uudelta-Seelannilta

  20.06.2010 Yle Urheilu

  YLE Urheilun asiantuntijat Martti Kuusela ja Juha Malinen näkivät, että Italia epäonnistui taktisesti jalkapallon MM-kisojen toisessa ottelussaan. Italian heikohko hyökkäyspeli antoi Uudelle-Seelannille mahdollisuuden, jonka se myös rajusti taistellen käytti.

Sivut