Hyppää pääsisältöön

sotakalusto

 • Suomi lähti talvisotaan puupyöräisillä panssarivaunuilla

  23.04.2014 Elävä arkisto

  Suomi lähti sotaan vanhalla kalustolla.

  Kun talvisota alkoi, Suomessa käytettiin vielä puupyöräisiä panssarivaunuja. Nämä Ranskasta vuonna 1919 ostetut Renault-panssarivaunut olivat talvisodan alkaessa jo museokalustoa. Juuri muutakaan aseistusta ei ollut kuitenkaan olemassa.

 • Ryssät motissa Messuhallissa

  10.02.2014 Elävä arkisto

  Suomen Filmiteollisuuden dokumentissa esitellään Messuhalliin jatkosodan alkuvaiheessa koottua sotasaalisnäyttelyä syksyllä 1941. Propagandaelokuvaa ryydittää Reino Hirvisepän ronski selostus.

 • Frankenplane ja muita Suomen Hornet-onnettomuuksia

  22.08.2013 Elävä arkisto

  Suomessa on menetetty kaksi Hornet-hävittäjää maahansyöksyissä. Samalla on myös luotu yksi täysin ainutlaatuinen kone, kun kahden eri Hornetin osista rakennettiin yksi. Tämän "Frankenplaneksi" kutsutun hävittäjän palvelusura päättyi lopulta murheellisesti.

 • Sääluotain sodassa

  10.02.2012 MOT

  Sää on aina ollut olennainen osa sodankäyntiä. Esimerkiksi tykistöllä ammuttaessa sään merkitys on ratkaiseva. Ammuksen lentorataan ja osumatarkkuuteen vaikuttavat niin tuulen suunta ja nopeus kuin ilman lämpötila sekä kosteuskin.

 • Hornet uudisti ilmavoimat

  17.01.2012 Elävä arkisto

  Dokumentti ensimmäisistä Hornet-hävittäjistä.

  Ensimmäiset Hornet-hävittäjät saapuivat Suomeen Erkki Tiihosen dokumentin siivittäminä.

 • Neuvostodokumentti Läpimurto Kannaksella

  13.05.2011 Elävä arkisto

  Harvinaislaatuinen dokumenttielokuva Läpimurto Kannaksella näyttää, kuinka Neuvostoliiton sotapropaganda esitti Suomen rintaman tapahtumat kesällä 1944.

 • Totuus Patriasta

  08.09.2008 MOT

  Suomen ja Slovenian viranomaiset ovat keväästä asti tutkineet Patrian panssariajoneuvojen kauppaan liittyneitä lahjusepäilyjä. MOT penkoi lähteitä molemmissa maissa ja sai tietoa siitä, mitä maksettiin, miksi maksettiin, kuka maksoi ja kenelle.

 • The Truth about Patria

  01.09.2008 MOT

  TV1 1.9.2008  journalist:  Magnus Berglund Manuscript in English. Finnish government company Patria paid bribes in Slovenia - Finnish Broadcasting Co. YLE, TV1, MOT September 1st, 2008. Reporter Magnus Berglund (Intro, with music: Patria AMV armoured personnel carrier moving towards camera. Artist Jure Cekuta in his studio. At the AMV factory. Patria CEO Jorma Wiitakorpi. Slovenia.)

 • Totuus Patriasta: käsikirjoitus

  01.09.2008 MOT

  Totuus Patriasta. Valtionyhtiön miljoonalahjukset Sloveniassa paljastuvat.