Hyppää pääsisältöön

kokeellinen taide

 • Avaruusromua: Kieli, jota emme ymmärrä

  11.09.2019 Kulttuuri

  Voiko tekoäly kehittää oman koneiden välisen kielen?

  Koneet kuuntelevat meitä. Ne ymmärtävät meitä yhä paremmin. Koneet myös puhuvat meille. Ne puhuvat tosin vielä melko alkeellisin tavoin, mutta kuinka kauan? Mikä on puhutun kielen rooli yhä elektronisemmaksi ja digitaalisemmaksi muuttuvassa tulevaisuudessa? Oletko kuullut kielestä nimeltä darkvoice? Kielestä, jota me emme ymmärrä. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Avaruusromua: Mitä oli zenitismi?

  22.04.2018 Kulttuuri

  Mitä oli zenitismi? Keitä olivat zenitistit?

  Keitä olivat zenitistit? Me ehkä tunnemme futuristit, avantgardistit, dadaistit, surrealistit ja fluxuksen, mutta zenitismi? Siitä kuulee harvemmin, vaikka se oli tärkeä, joskin lyhytaikainen eurooppalaisen kulttuurin ilmiö 1920-luvulla. Zenitistit itse puhuivat "abstraktista metakosmisesta ekspressionismista", mitä ihmettä se sitten tarkoittaakaan. Avaruusromussa zenitismiä ja muuta ihmeellistä EBU:n Taiteen syntymäpäivän 2018 satelliittilähetyksestä. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Korkeajännitettä ja aivosähköä – taidetta elektroniikkaromusta

  20.04.2018 Kulttuuricocktail

  Tekemisellä halutaan näyttää vaihtoehto kerskakulutukselle.

  Kolvi, ruuvimeisseli ja kuorintapihdit. Sekä läjäpäin ihmisten poisheittämää kuluttajaelektroniikkaa ja avoin mieli. Näistä aineksista syntyy esimerkiksi levitaatiokoneita, aivosähkölaitteita, installaatioita tai soittimia Kokeellisen Elektroniikan Seuran eli KOELSE:n jäsenten käsissä.

 • Dadaa ja kulttikamaa – taiteilija Anssi Kasitonni ällistyi ihmisten videotaiteen hulluudesta

  24.11.2017 Yle Teema

  Anssi Kasitonnia naurattaa arkistofilmeistä tehty dada

  Anssi Kasitonni nauttii Minna Joenniemen kanssa uutta dadaa ja arvioi, onko arkistofilmeistä leikatun kokeellisen videotaiteen joukossa kulttikamaa. Taiteilija Mika Taanila kertoo omista Oi maamme! -leffoistaan.

 • Tinamusiikkia! Avaruusromua 2.4.2017

  29.03.2017 Musiikki

  Kuuntele 35 sävellystä alle tunnissa!

  Tina on metallinen alkuaine, jonka kemiallinen merkki on Sn. Merkki tulee latinankielen sanasta Stannum. Sn (Stannum) on nimeltään myös miniatyyrisävellysten kokoelma, jolla on 52 elektronista tai elektroakustista esitystä. Käsitetaiteellinen kokonaisuus, vaikka onkin silkkaa musiikkia. Mistä ihmeestä tällainen kokonaisuus on syntynyt? Idean takana on argentiinalaissyntyinen säveltäjä ja pianisti Juan María Solare. Ja miksi juuri tina? Sekin selviää Avaruusromussa. Kuuntele 35 sävellystä alle tunnissa! Toimittajana Jukka Mikkola.

 • ”Minä, silmä pimeässä”: Mika Taanilan Mannerlaatta-elokuvan liikehdinnät

  17.11.2016 Yle Teema

  Tytti Rantanen kirjoittaa lettristisestä elokuvasta.

  "Kun ylittää lentokoneitse tarpeeksi monta aikavyöhykettä, voi tulla höpö olo. Tämä viistoutta ja vainoharhaa yhdistelevä kokemus on Mannerlaatan kerronnallinen sydän." Tytti Rantanen kirjoittaa Mika Taanilan ilman kameraa toteuttamasta kokeellisesta elokuvasta. Mannerlaatta saa tv-ensi-iltansa Teeman elokuvafestivaalilla 26.11. klo 16.30.

 • Savupiippu

  02.05.2016 Yle Teema

  Lyhytelokuva kaiken katoavaisuudesta.

  Heinäkuussa 1939 näyttelijälupaus Sirkka Sari tippui hotellin savupiippuun ja kuoli. Elokuva tarkastelee kuinka ihmiset pyrkivät unohtamaan elämän katoavaisuuden ja estämään sen sattumanvaraisuuden.

 • Kikattavia magneetteja, jäätynyt ovikoodilaite ja muita ihmeitä. Avaruusromua 6.3.2016

  03.03.2016 Musiikki

  Avaruusromussa kuunnellaan ääniympäristöjä ja laitteita.

  ”Missä olemmekin, kuulemme enimmäkseen hälyä”, sanoi John Cage. ”Jos me kuuntelemme sitä, huomaamme kuinka kiinnostavaa se on”. ”Äänimaisema on muuttumassa kaikkialla”, kirjoittaa R. Murray Schafer ja sanoo, että äänet lisääntyvät ihmisiä nopeammin, kun me ympäröimme itsemme yhä useammilla mekaanisilla vempaimilla. Hän kysyy kuinka meidän muuttuva ääniympäristömme vaikuttaa siihen, mitä me valitsemme kuultavaksemme? Avaruusromussa kuunnellaan ääniä, ympäristöjä ja erilaisia vempaimia. Esimerkiksi ääniteosta, jossa on undulaatteja, Tesla-sähköauton takakontti, iPhonen sähkömagneettista kenttää, metallipurkkeja ja kikattavia magneetteja. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Häivähdys elämää

  22.02.2016 yle-aihe

  Kokeellinen lyhytelokuva kohtaamisista.

  Rautatieasemalla tuntemattomien matkaajien elämänpolut kohtaavat. Ihmismassan pyörteistä erottuu häivähdyksenomaisia hetkiä kulkijoiden elämänkohtaloista.

 • Suomalaista ja ruotsalaista! Avaruusromua 7.2.2016

  04.02.2016 Musiikki

  Suomalaista ja ruotsalaista, ambientia ja äänimaisemaa.

  Päivän pituus on viisi ja puoli tuntia. Yön pituus on 18 ja puoli tuntia. Olemme Suomessa, Seinäjoella, joulukuun ensimmäisenä päivänä vuonna 2015. Elämme vuoden lähes pimeintä aikaa. Eteläisen Pohjanmaan lakeuksille on kokoontunut outo ryhmä muusikoita. He kaikki tekevät kokeellista tai elektronista musiikkia. Pimeyden keskellä soi vahvoja ääniä. Tarjolla on suomalaista ja ruotsalaista ambientia ja äänimaisemaa, kokeellista ja elektronista musiikkia. Musiikkia Avaruusromua Live -konsertista, jossa esiintyivät Juha-Matti Rautiainen Soundscapes ja Nemesis Suomesta, sekä Den Arkaiska Rösten ja Johan Zetterquist Ruotsista. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Viitta, kävelysauva ja laukku - Avaruusromua 31.1.2016

  28.01.2016 Musiikki

  Pyhiinvaelluksella uuden suomalaisen musiikin parissa.

  Keskiajalla Euroopassa liikkui samankaltaisesti pukeutunutta ja varustautunutta väkeä. Heitä oli parhaimmillaan liikkeellä sadoin tuhansin. He liikkuivat hitaasti: yleensä kävellen tai ratsastaen, joskus myös purjelaivalla. Nämä sinnikkäät matkaajat olivat pyhiinvaeltajia. Pyhiinvaellus oli keskiajan maailmassa mahdollisuus kokea jotakin uutta. Se oli mahdollisuus suureen muutokseen. Se oli tie jonnekin. Pyhiinvaellus on moraalisen tai henkisen merkityksen etsimistä, sanoo suomalainen artisti nimeltä [ówt krì]. Hän puhuu vertauskuvallisesta matkasta, sisäisestä maailmasta ja etsimisestä. Avaruusromussa ollaan ainakin symbolisesti pyhiinvaelluksella tai ristiretkellä uuden suomalaisen musiikin parissa.

 • "Murtautuneet esiin kohtalon välttämättömyydellä..." Avaruusromua 27.12.2015

  25.12.2015 Musiikki

  Avaruusromussa kuunnellaan vuoden 2015 kotimaisia valintoja.

  Kirjassaan Länsimaiden perikato kulttuurifilosofi Oswald Spengler kirjoitti, että kaikki kulttuurimme suuret keksinnöt ovat kypsyneet hitaasti syvyydessä ja lopulta murtautuneet esiin kohtalon välttämättömyydellä. Vuoden 2015 viimeisessä Avaruusromussa kuunnellaan lähimenneisyyttä: kuluneena vuonna kuultavaksi tullutta suomalaista musiikkia. Esiin nousee eräs visio pian päättyvästä vuodesta: hyvin omintakeinen ja kaleidoskooppimainen kuva suomalaisista äänistä. Ei mikään kaiken kattava esitys, eikä edes palkintojenjakotilaisuus, vaan enemmänkin yllättäviä käänteitä ja omalaatuisia rinnastuksia tarjoava katsaus. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Täysin kuuntelijan vastuulla... Avaruusromua 13.12.2015

  10.12.2015 Musiikki

  Vastuukysymyksiä musiikissa: ei merkityksiä, ei tarkoituksia

  Kaikki musiikin myötä syntyvät assosiaatiot, tunteet ja reaktiot ovat täysin kuuntelijan vastuulla ja hänen itsensä tuottamia. Artisti sanoutuu voimakkaasti ja tietoisesti irti kaikenlaisesta tarkoitukseen ja merkityksiin liittyvästä. Tätä mieltä on saksalainen tuottaja ja musiikintekijä Thomas Brinkmann omasta musiikistaan. Hän haluaa sanoutua irti kaikista musiikkiinsa mahdollisesti liittyvistä merkityksistä ja sanoo että hän tekee vain ääniä ja kaikki muu on kuuntelijan vastuulla. Tällainen suhtautumistapa saattaa olla musiikintekijöiden keskuudessa yleisempikin, mutta ehkä ei ole syytä yleistää. Monesti kun tuntuu, että hyvin monilla musiikintekijöillä on halu ja tarkoitus välittää kuulijalle jotakin. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Eräs tunnetuimmista suomalaisista taideteoksista

  10.12.2015 Musiikki

  Sandstorm on elektronisen musikin ikoni, mutta ei sattumalta

  Sandstorm syntyy viime vuosituhannen viime hetkinä. Sandstorm ei nouse maailmanhitiksi ja elektronisen tanssimusiikin ikoniksi sattumalta. Sandstorm ei ole mitään satunnaista nappuloiden painelua, vaan viimeistelty, tyylin mukainen taiteellinen suoritus. Se on edelleen eräs kaikkien aikojen eniten myydyistä tanssisingleistä. Sitä on myyty yli kolme miljoonaa. Sandstormin videota on katseltu ja kuunneltu YouTubesta 76 miljoonaa kertaa. Se on konemusiikkia. Se on elektronista musiikkia. Se on eräs tunnetuimmista suomalaisista taideteoksista maailmalla. Atomien laulu –sarjan seitsemännessä ja viimeisessä jaksossa ihmetellään Sandstormia, Pan Sonicia ja elektronista retroilua. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Se leijui ilmassa! Avaruusromua 6.12.2015

  03.12.2015 Musiikki

  Zeppeliini ja muita musikaalisia ihmeitä

  Keskiviikkona syyskuun 24. päivänä vuonna 1930 radiossa kerrottiin kuinka se lähestyi Helsinkiä. Se oli tulossa Tallinnasta ja se oli menossa Tukholmaan. Se oli tuon aikakauden suuri ihme. Se oli 236 metriä pitkä ja se leijui ilmassa. Se oli zeppeliini, eikä mikä tahansa ilmalaiva, vaan Graf Zeppelin, valtava alus joka oli juuri tehnyt sensaatiomaisen matkan maapallon ympäri. Nyt se oli tulossa Helsinkiin. Sitä odottivat kymmenet tuhannet katsojat, valokuvaajat ja filmaajat. Se oli suuri tapaus, jonka kunniaksi julkaistiin jopa oma postimerkki. Avaruusromussa ilmalaivojen innoittamaa musiikkia ja muita ihmeitä. Mukana Mikko Hassinen, Panu M. Savolainen, Metek & Frans Kedes, Soul Whirling Somewhere, Stratosphere sekä Lovesliescrushing. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Maailmankaikkeuden arvokkain aine. Avaruusromua 29.11.2015

  26.11.2015 Musiikki

  50 vuotta Dyynistä, 40 vuotta Chronolysesta.

  Se on rohto, joka parantaa sairauksia, pidentää elinikää ja laajentaa henkisiä kykyjä. Jatkuvasti nautittuna se antaa kyvyn nähdä tulevaisuuteen. Rohto on hallusinogeeni. Se tuottaa euforisen olon, mutta samalla se on voimakkaasti addiktoiva. Sanotaan, että se joka hallitsee tätä melanssi-nimistä rohtoa, hallitsee koko maailmankaikkeutta. Näin ainakin Frank Herbertin Dyyni-romaanien maailmassa. Vuonna 1976 Richard Pinhas teki modulaarisella Moog-syntesoijalla tuon mielikuvitusmaailman innoittamaa musiikkia. Avaruusromussa kuunnellaan myös modulaarista Serge-syntesoijaa ja uusia Eurorack-keksintöjä. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Poistoja

  10.11.2015 Yle Teema

  Kokeellinen videoteos muistamisesta

  ”Poistoja” on Mika J. Ripatin kokeellinen videoteos, joka käsittelee muistamista, vanhenemista ja menettämistä ohjaajan omien elokuvaan liittyvien muistojen kautta.

 • Katseen raunio

  10.11.2015 Yle Teema

  Lyhytelokuva pariisilaisesta metroasemakompleksista.

  Katseen raunio luo monitasoisen katseen Euroopan suurimmassa ostoskeskus-metroasemakompleksissa aikaansa viettäviin ihmisiin.

 • Sähköisiä tapahtumia Karjalan taivailla! Avaruusromua 8.11.2015

  06.11.2015 Musiikki

  Avaruusromussa Karelian Skies -tapahtuman musiikkia.

  Seitsemän päivää, seitsemän muusikkoa ja tuntikausia musiikkia. Kesällä 2015 vanhoille laulumaille Nurmekseen, Pohjois-Karjalaan kokoontui kansainvälinen ryhmä elektronimuusikoita. Karelian Skies -tapahtumaa varten kokoontunut kansainvälinen yhtye työskenteli yhdessä viikon verran ja esitti lopuksi konsertissa yhteistyön tuloksia. Tällä kertaa seitsenhenkisen yhtyeen jäsenet tulivat Yhdysvalloista, Tanskasta ja Suomesta. Muusikoiden taustat olivat luonnollisestikin vaihtelevat, mutta moni asia yhdisti heitä: esimerkiksi improvisointi, kokeilunhalu ja luova yhteistyö. Avaruusromussa kuunnellaan musiikkia Karelian Skies 2015 -tapahtuman päätöskonsertista. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Tänne ei sitten tuoda kaiutinkaappeja!

  01.11.2015 Musiikki

  Karlheinz Stockhausenin Gesang der Jünglinge on klassikko.

  Harras katolilainen säveltäjä Karlheinz Stockhausen alkaa vuonna 1954 säveltää messua elektronisille äänille. Teos on tarkoitus kantaesittää Kölnin tuomiokirkossa, mutta kirkolliset piirit pitävät sähköisiä äänentoistolaitteita täysin sopimattomina Herran huoneeseen. Teoksen esittämisestä kirkossa luovutaan. Teos on nimeltään Gesang der Jünglinge ja se on ehkä musiikinhistorian tunnetuin elektronisen musiikin sävellys.

Sivut