Hyppää pääsisältöön

syyllisyydentunne

 • Günter Grass kirjoitti sodanjälkeisestä syyllisyydentunteesta Saksassa

  13.04.2015 Elävä arkisto

  Kirjailija Günter Grassin haastattelu Jyväskylässä 1981

  Kirjailija Günter Grass (1927–2015) nosti teoksissaan esiin saksalaisten sodanjälkeisen syyllisyydentunteen. Kirjallisista töistään Grass toipui kuvataiteen avulla ja tuli tunnetuksi myös graafikkona. Saksalaiskirjailija vieraili kirjallisuustapahtumissa myös Suomessa, ja Jyväskylässä työväen kulttuuritapahtumassa 1981 häntä haastatteli toimittaja Markku Lehto.

 • Janna Rantala: Rasittavan akan rakkaus

  18.02.2015 Vanhemmuus

  Jos parisuhteessa oikeasti haluaa olla, joutuu olemaan rasittava. Laittamaan rajaa, sanomaan mitä itsekin haluaa, sanomaan ei. Rajanvedosta nousee oma häpeä ja syyllisyydentunto: nyt olen rasittava, vaikka en saisi olla! Mitä nämä tunteet yrittävät sanoa, kysyy Janna Rantala.

 • Kirjailija Katri Manninen: Äitiys ruokkii syyllisyyttä

  06.03.2014 Vanhemmuus

  Äitiys on perinteinen syyllisyyden lähde, sanoo kirjailija Katri Manninen. Nykyään äidit syyllistävät ahkerasti toisiaan esimerkiksi nettikeskusteluissa. Manninen sanoo, että hänkin tunsi aiemmin syvää syyllisyyttä huonosta äitiydestä.

 • Kolme tarinaa häpeästä

  30.08.2013 Elävä arkisto

  Häpeän otteesta voi päästä irti.

  Köyhyys, koulukiusaus, seksuaalisuus, siinä muutamia suomalaisen häpeän juuria. Miten häpeästä kasvaa vammauttava, elämää kahlitseva voima? Ja millä sen voiman kukistaa, kun häpeän myöntäminenkin jo hävettää?

 • Pietarin lapset seilasivat arkilla nälkää pakoon

  10.06.2010 Elävä arkisto

  Noin tuhat ihmistä pakkautuu Punaisen Ristin avustuslaivaan ja kiertää merillä parisen vuotta. Pääasiassa koululaislapsista koostuva joukko on lähtenyt nälkää pakoon Pietarista vuoden 1918 jälkeisissä sekavissa oloissa. Joukossa on myös suomalaislapsia. Suomen hallitus ei päästä laivaa Helsingin satamaan eikä lapsia maihin.