Hyppää pääsisältöön

proosa (genre)

 • Miksi tuhlata aikaa proosaan, kysyy runoilija V. S. Luoma-aho

  22.05.2017 Kulttuuri

  Tanssiva karhu -ehdokas

  Kirjailija Ville Luoma-aho ei ole varma, kirjoittaako hän runoutta. Joka tapauksessa hänen teoksensa Mantra on nyt Ylen runouskilpailun ehdokkaana.

 • Yle listasi sata kirjaa itsenäisyyden ajalta – Näitä teoksia jäitte kaipaamaan

  04.01.2017 Kirjojen Suomi

  Mitä sinä olisit tehnyt toisin? Osallistu keskusteluun.

  Ylen toimittajat Seppo Puttonen ja Nadja Nowak valitsivat kirjan jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuodelta. Mitä sinä olisit tehnyt toisin? Osallistu keskusteluun.

 • Tommi Kinnusen Lopotti on komea ihmisyyden ylistys

  02.03.2016 Kulttuuri

  Lopotti on komea kirja

  Neljäntienristeyksestä tuttu kätilö Maria opettaa lapsenlastaan Helena muistamaan kuka on, eikä päästämään siitä irti. Tommi Kinnusen mukaan tärkeintä on saada olla ihan mitä vaan, eikä joutua koko ajan elämään sen tunteen kanssa, ettei kuulu joukkoon.Tämä on myös romaanin Lopotti ydin.

 • Runeberg-palkittu Tapio Koivukari: Korpelalaisten seuroissa naida rytkytettiin

  01.02.2016 Kulttuuri

  Unissasaarnaajia ja uskonnollisia ääriliikkeitä

  Maria Åkerblom on Suomen tunnetuin unissasaarnaja. Jo nuorena tyttönä Åkerblom sai ihmiset hurmoksiin saarnoillaan, joita hän julisti transsissa. Mutta oli 1900-luvulla muitakin uskonnollisia merkillisyyksiä, mm. korpelalaisuus ja kartanolaisuus.

 • Bangladeshissa abortteja tehdään noin vain

  27.01.2016 Kulttuuri

  Pizzalähetit perheenäitien lohtuna

  Kun suomalainen Anna meni naimisiin varakkaan Tauficin kanssa Bangladeshissa, häissä oli 5000 vierasta. Näin tapahtuu romaanissa Kaikki mikä on sinun, mutta se on myös totta. Esikoiskirjailija Kristiina Bruuninkin häissä oli yhtä paljon vieraita.

 • Emmi Itäranta kirjoittaa kutojasta mutta on itse onneton käsitöissä

  23.10.2015 Kulttuuri

  Emmi Itäranta

  Kansainvälisesti noteerattu kirjailija Emmi Itäranta on sijoittanut dystooppisiin eli ei-toivottuja yhteiskuntia kuvaaviin kirjoihinsa käsityöammatteja harjoittavia henkilöitä. Silti hän ei Helsingin Kirjamessuilla tunnustaudu itse käsityöihmiseksi, vaikkakin hän pitää myös kirjoittamista eräänlaisena käsityönä.

 • Lumisateessa Emmauksen tiellä

  30.03.2015 Kulttuuri

  Emmauksen tien räntäsateesta löytyy tuttuja taitelijoita.

  Yritin lukea Lukkaan evankeliumia kuin romaania. Tarinan päähenkilön vilpittömyys ja asialleen antautuminen vakuuttivat. Yliluonnollisten kykyjen käyttö ihmetytti, mutta haudasta nouseminen tuntui jo luontevalta jatkolta kolmekymppisen Jeesuksen elämässä. Kummalliselta näytti taas kertomuksen täydellinen aukko nuoruuden suhteen. Golgatan sijaan löysin itseni muutamia päiviä viimeisen sivun jälkeen räntäsateesta Emmauksen tieltä.

 • Kyllä ei Mielensäpahoittaja mene verkkareissa arkkuun

  29.09.2014 Kulttuuri

  Joskus 15-vuotiaana Tuomas Kyrö tutustui kaverinsa Erkki-pappaan, joka sanoi: ”Kyllä minä taas niin mieleni pahoitin.” Tämä jäi kaveriporukkaan lentäväksi lauseeksi ja vuosikymmeniä myöhemmin syntyi reilut 80-vuotias mariseva ukko, Mielensäpahoittaja .

 • Ei naista tarvitse kyntää kuin syyspeltoa

  05.06.2014 Kulttuuri

  Neljäntuulentien vaikuttavin henkilö on kätilö Maria, joka ehtii auttaa maailmaan vauvoja viiden vuosikymmenen ajan.