Hyppää pääsisältöön

näytelmäkirjallisuus

 • William Shakespeare mullisti tarinankerronnan 400 vuotta sitten

  13.05.2016 Kulttuuricocktail

  Shakespeare mullisti tarinankerronnan 400 vuotta sitten

  Samettia, puhvihihoja ja koukeroisia monologeja. William Shakespeare tuntuu vähän pölyiseltä Suomessa vuonna 2016, vaikka ei ehkä pitäisi. Shakespearen perintö on se peruskivi, jonka varaan erityisesti esittävät taiteet ja draama edelleen rakentavat. KulttuuriCocktail selvitti Shakespearen suuruuden keskeiset syyt. Nämä mainitsemalla saat kulttuuripiireissä ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa.

 • Inhimillinen tekijä: Tunnolliset taiteilijat

  18.03.2016 Elämä

  Ahkeruus, intohimo ja huumori yhdistävät taiteilijaparia.

  Anne Flinkkilän vieraina näytelmäkirjailija, ohjaaja Sirkku Peltola ja Miljoonasade-yhtyeestä tuttu lauluntekijä Heikki Salo.

 • Komea torjuu kaunista

  02.07.2014 Kulttuuri

  Tennessee Williamsin näytelmä Kissa kuumalla katolla sai ensi-iltansa Broadwaylla maaliskuussa 1955. Richard Brooksin ohjaama elokuva tuli ensi-iltaan syyskuussa 1958.

 • Kansallisteatterin ensi-iltoja

  11.04.2012 Elävä arkisto

  Vuodesta 1872 alkaen on koko kansan palvelukseen asettuneen teatterin näyttämöillä nähty ja kuultu suuria tunteita, kaiken kokoisia juonenkulkuja ja pienen pieniä finessejä suomeksi.

 • Käänteentekevä kiertueteatteri kasvoi Kansallisteatteriksi

  10.04.2012 Elävä arkisto

  Maamme ensimmäinen suomenkielinen ammattiteatteri perustettiin alati vahvistuneen kansallisuustunteen tuoksinassa vuonna 1872 nimellä Suomalainen Teatteri.

 • Maria Jotuni - sukupuolinormien ravistelija

  18.09.2007 Elävä arkisto

  Kirjailija Maria Jotuni oli aikansa radikaali

  Maria Jotuni oli aikansa outolintu: näytelmäkirjailija, radikaali – ja nainen. Hänen teoksiaan pidettiin usein irstaina ja aiheita naiselle sopimattomina, vaikka toisaalta häntä arvostettiin mestarillisena kielenkäyttäjänä ”sukupuolestaan huolimatta”.

 • Kalevala näyttämötaiteessa

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Suomalaiset näyttelivät jo, kun muut kansat nakersivat vielä pähkinöitä puiden oksilla, todetaan vuonna 1935 radioidussa kulttuurikeskustelussa.